12 - 07 - 2023
نامه سهامداران بورس به رییسی
سهامداران در نامهای سرگشاده به رییسجمهوری اعتراض خود را نسبت به افزایش قیمت گاز ابراز کردند و این تصمیم را مغایر با یکی از مهمترین وعدههای انتخاباتی او دانستند.
به گزارش ایلنا، اخیرا دولت نرخ خوراک و گاز شرکتهای پتروشیمی را از ۵ هزار تومان به ۷ هزار تومان افزایش داد. این افزایش ۴۰ درصدی تاثیر زیادی بر روند بازار سرمایه داشت.
از این رو سهامداران در نامهای سرگشاده به رییسجمهوری اعتراض خود را نسبت به افزایش قیمت گاز ابراز کردند و این تصمیم را مغایر با یکی از مهمترین وعدههای انتخاباتی او دانستند.
رییسجمهوری پیشتر وعده داده بود که برای کسری بودجه دولت دست در جیب سهامداران نخواهد کرد، اما سهامداران معتقدند افزایش قیمت گاز دقیقا به معنای دست در جیب سهامداران بردن است.
پیشتر کانون نهادهای سرمایهگذاری که نماینده ۶۰۰ نهاد مالی و سرمایهگذاری است، به وسیله نامهای معاون اول رییسجمهوری را خطاب قرار داده و طی آن نامه فنی خواستار ابطال مصوبه افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها شده بود.
کانون در این نامه با تکیه بر بدنه کارشناسی و وظیفه ذاتی خود ضمن بررسی اثرات مصوبه افزایش نرخ خوراک و گاز پتروشیمیها اعلام کرد که سیاست افزایش قیمت بر صنعت پتروشیمی و پالایش نفت موجب کاهش حاشیه سود شرکتهای این حوزه خواهد شد که با توجه به اینکه شرکتهای این دو گروه حدود ۶۰ درصد از ارزش بازار سرمایه را دربر گرفتهاند، تاثیر منفی زیادی بر بورس خواهد داشت.
فرمول فعلی تعیین نرخ خوراک گاز طبیعی پتروشیمیها در دی ماه ۹۴ تعیین شده و تابعی از نرخهای هابهای موجود در امریکای شمالی و اروپاست و با توجه به افزایش قیمت گاز در اروپا در دو سال اخیر، شرکتهای ایرانی با کاهش رقابتپذیری مواجه شدهاند، اما دولت بدون در نظر گرفتن این موضوع نسبت به تعیین سقف قیمت برای نرخ خوراک صنایع و پتروشیمیها اقدام کرد که این مساله به کاهش حاشیه سود صنایع دامن زده است.
با وجود اینکه اعتراضات زیادی درخصوص مصوبه اخیر افزایش نرخ خوراک و گاز پتروشیمیها شده، اما دولت تاکنون به این اعتراضات و مکاتبات پاسخی نداده است.
سهامداران معتقد هستند با توجه به اینکه مهمترین الزام در زمینه افزایش سرمایهگذاری در اقتصاد، قابل پیشبینیبودن آن است، تصمیمات خلقالساعه میتواند بر اعتماد سرمایهگذاران آسیب جدی وارد کند.
افزایش ۴۰ درصدی نرخ خوراک و گاز صنعت پتروشیمی تبعات زیادی مانند کاهش قابل توجه سود این صنعت را در پی خواهد داشت و حتی میتواند زمینهساز زیانده شدن صنایع پتروشیمی، پالایشی، فولاد و سیمانی شود، زیرا کل این صنایع از افزایش نرخ گاز تاثیرپذیری دارند.
آنها با استناد بر این دلایل نارضایتی و ناامیدی خود را از تدبیر دولت سیزدهم ابراز کردند و این تصمیم را مغایر با شعارهای دولت رییسی برای پیشبینی کردن اقتصاد دانستند.