23 - 12 - 2024
میان ایرانیت و اسلامیت تفاوتی نیست
گروه گردشگری- متولیان میراث فرهنگی در حضور سفرای کشورهای خارجی مراسمی برای جشن ثبت جهانی شده یلدا برگزار کرده و در آن از اهمیت میراث ایران سخن گفتند. علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی شامگاه اول دی در مراسم بزرگداشت سومین یلدای جهانی که با حضور سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، جمعی از سفرا، پیشکسوتان حوزه میراثفرهنگی و تعدادی از هنرمندان در محل کاخموزه ملت مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار شد، اظهار کرد: بزرگداشت شب یلدا از حیث این است که این آیین و رسوم متعلق به نیاکان ما، در طول عصر و زمانهای مختلف به قوت خود باقی مانده و جزو میراث ناملموس ما بوده است.وی افزود: ابوریحان بیرونی از این جشن به نام «میلاد اکبر» نام برده است که مراد «میلاد خورشید» است. این مراسم از ایران باستان تاکنون در میان ایرانیان گرامی داشته شده است. دارابی گفت: برای ما ایرانیها باعث افتخار است که این آیین ثبت جهانی شده و بهعنوان خادم این مردم این افتخار را داشتم که در مراکش و در اجلاس ثبتجهانی این پرونده حضور داشتم. در آن مراسم نمایندگان کشورهای مختلف مدت طولانی ایران را تشویق کردند.
قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور ادامه داد: امروز اگر یلدا ثبت جهانی شده به این معناست که یلدا دارای ظرفیتهای جهانی است. اگرچه فلسفه ثبت جهانی رقابت نیست اما امسال با ثبت ساز رباب و جشن مهرگان، ایران در ثبت جهانی میراث ناملموس جایگاه چهارم را دارد.
یلدا در قرقیزستان گرامی داشته میشود
سفیر قرقیزستان در ایران هم با تبریک فرارسیدن شب یلدا گفت: یلدا در حقیقت بخشی از میراثفرهنگی ناملموس بشریست. تورداقون صدیقاف، سفیر قرقیزستان در ایران اظهار کرد: یلدا یک سنت دیرینه در میان ایرانیان و جمعی از کشورهاست و نماد احترام ایران به طبیعت، خانواده و فرهنگشان است. در قرقیزستان نیز یلدا گرامی داشته میشود. اجازه بدهید که یلدا را ابتدا به ایرانیان تبریک بگوییم چراکه آنها یلدا را از هزاران سال قبل و از دوران باستان جشن میگرفتند.
سفیر قرقیزستان در ایران ادامه داد: مردم ایران با برگزاری این جشن در واقع به گذشته خود و به سنتهای قدیمی خود افتخار میکنند. یلدا به معنای پیروزی نور بر تاریکی است و این بسیار اهمیت دارد.
مهمترین محور جامعه خانواده است
در ادامه این نشست حجتالاسلام ناصر نقویان اظهار کرد: مهمترین محور جامعه خانواده است و مادر مهمترین محور خانواده به حساب میآید. وی افزود: پدر در خانواده نقش صورتسازی و مادر نقش سیرتسازی را دارد و این بسیار مهم است و نشاندهنده جایگاه والای مقام مادر است.
غنای فرهنگی ایران به مثابه آهنرباست
سیدرضا صالحیامیری نیز اظهار کرد: هویت، شخصیت و تداوم حیات ما وابسته به صلابت و نشاط ایران است. ایران در تبار و تاریخ ما ماندگار و ماناست. وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ادامه داد: غنای فرهنگی ایران بهمثابه آهنربایی است که جهانیان را به خود جذب میکند. غنای ایران بهگونهای است که جایگاه تاریخی و تمدنی آن در زمره ۱۰کشور اول دنیا است. ما یک میلیون اثر را شناسایی و بالغ بر ۴۰هزار اثر را ثبت ملی کردهایم.
وی اضافه کرد: موضوع مهم بعدی زبان فارسی است که روح مشترک همه ایرانیان در جهان است. تداوم زبانفارسی بیشتر از هزارسال است که مداومت فرهنگی را نشان میدهد و این یکی از رمزهای ماندگاری این سرزمین است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ادامه داد: موضوع بعدی که باعث افتخار و مورد توجه است، تنوع فرهنگی است. در طول تاریخ هیچ اتفاقی باعث نشده که ایران بشکند. آذربایجانیها چند هزار سال در ایران قدمت دارند و مردمانی دوستداشتنی هستند. ما کردها را داریم که آنها نیز چند هزار سال در این سرزمین قدمت دارند و مردمانی هنرمند هستند. همچنین سیستانوبلوچستانیها بیش از پنج هزار سال قدمت دارند و مردمانی شجاع، غیور و مقاوم هستند. ما در این جغرافیا قوم عرب را داریم که قبل از اسلام در ایران زندگی میکردند و این افراد علاقهمند به سرزمین ایران و اهلبیت(ع) هستند. در این جغرافیا ترکمنها را داریم که انسانهای بسیار نجیبی هستند. این جامعه ساختگی نیست و از دیرباز در ایران زیست میشده است. این تنوع فرهنگی باعث شده تا ایران را بهعنوان یک سرزمین تکثر و همبستگی بشناسند.
این مقام مسوول در ادامه گفت: موضوع مهمتر این است که عقلانیت ایرانی در طول تاریخ زبانزد بوده و اخلاق، ویژگی برتر ایرانیان بوده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود افزود: موضوع بعدی قدرت تمدنسازی ایران است. کمتر کشوری را میتوانیم پیدا کنیم که تمدنسازی کرده باشد اما ایرانیان موفق به این مهم شدند و آثار تاریخی در دورههای مختلف تاریخی از جمله صفویه بیانگر این موضوع است.
صالحیامیری خاطرنشان کرد: ما امشب اینجا جمع شدیم که یکی از عناصر اصلی فرهنگی یعنی یلدا را جشن بگیریم. یلدا و ولادت حضرت فاطمه (س) را گرامی داشتیم. ایرانیت و اسلامیت در ایران در کنار هم هستند و این نشان میدهد که ایرانیان با عقلانیت بهگونهای زیست میکنند که بین ایرانیت و اسلامیت تفاوتی نیست و ایرانیان عناصر فرهنگی مانند یلدا و چهارشنبهسوری را در کنار مناسبتهای مذهبی مانند عاشورا و تاسوعا گرامی میدارند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد