2 - 09 - 2023
موتور رشد نفت روشن میشود
گروه انرژی- روسیه اعلام کرده است در اوپکپلاس برای کاهش صادرات نفت به توافق رسیده است و هفته آینده، پارامترهای اصلی جدید را اعلام خواهد کرد. همزمان تحلیلگران برای نخستین بار در چهار ماهه گذشته، قیمت بالاتری برای نفت در سال ۲۰۲۳ پیشبینی میکنند. چنین اخباری معاملهگران را به افزایش بیشتر قیمت نفت امیدوارتر کرده است.
الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه، به ولادیمیر پوتین رییسجمهوری این کشور اعلام کرد که روسیه با شرکای خود در اوپکپلاس برای کاهش صادرات نفت به توافق رسیده است و هفته آینده پارامترهای اصلی جدید را اعلام خواهد کرد.
روسیه که دومین صادرکننده بزرگ نفت در جهان است، به همراه عربستان سعودی، تولید و صادرات نفت خود را کاهش داده است که علاوه بر کاهش توافقشده تحت توافق اوپکپلاس بوده است. بنابراین سیگنال اخیر از سوی مسکو نشان میدهد هر دو کشور ممکن است این کاهش تولید داوطلبانه را در اکتبر هم تمدید کنند.
پوتین در یک جلسه دولتی از نواک که دیپلمات نفتی روسیه در گروه اوپکپلاس است، پرسید آیا با شرکای اوپکپلاس برای کاهش عرضه نفت به بازارهای جهانی به توافق رسیده است؟ نواک پاسخ داد: توافق کردیم، اما پارامترهای اصلی را هفته آینده به صورت عمومی اعلام خواهیم کرد.
هنوز معلوم نیست چه پارامترهایی قرار است اعلام شوند و دفتر نواک از اظهارنظر در این باره خودداری کرد.
اوپک و متحدانش شامل روسیه، از اواخر سال ۲۰۲۲ با هدف تقویت قیمت نفت، محدود کردن عرضه را آغاز و در ژوئن، محدودیت عرضه را تا پایان سال ۲۰۲۴ تمدید کردند. روسیه بهطور جداگانه اعلام کرد که صادرات نفت خود را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود پنج درصد از تولید خود در آگوست و ۳۰۰ هزار بشکه در روز در سپتامبر، کاهش خواهد داد.
نواک روز چهارشنبه گفته بود روسیه ممکن است این کاهش را در اکتبر تمدید کند، اما هنوز برای گفتن قطعی زود است.
تحلیلگران انتظار دارند عربستان سعودی در اکتبر، برای سومین ماه متوالی، کاهش داوطلبانه تولید نفت خود را به میزان یک میلیون بشکه در روز تمدید کند و به محدودیت عرضه گروه اوپکپلاس بیفزاید. ریاض در ابتدای آگوست، این کاهش داوطلبانه را برای سپتامبر تمدید کرد و وزارت انرژی عربستان سعودی اعلام کرد که ممکن است این کاهش تمدید شود یا افزایش بیشتری پیدا کند.
نفت در کانال ۸۰ دلاری میماند؟
در آخرین روز معاملات ماه آگوست، قیمت نفت برنت در ژوئیه، ۱۴ درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافت که بزرگترین افزایش ماهانه از ژانویه سال ۲۰۲۲ تاکنون بوده است. قیمت نفت برنت اکنون به بالای ۸۶ دلار در هر بشکه رسیده است.
رویترز در نظرسنجی ماهانه به نقل از ۳۷ اقتصاددان و تحلیلگر پیشبینی کرد میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت در سال میلادی جاری، ۸۲ دلار و ۴۵ سنت خواهد بود که بالاتر از پیشبینی قیمت ۸۱ دلار و ۹۵ سنت در نظرسنجی ژوئیه است.
میانگین قیمت هر بشکه نفت وستتگزاس اینترمدیت در سال میلادی جاری هم ۷۷ دلار و ۸۳ سنت پیشبینی شد که بالاتر از پیشبینی قیمت ۷۷ دلار و ۲۰ سنت در ماه پیش بود.
سورو سرکار تحلیلگر ارشد تیم بخش انرژی بانک «دیبیاس» در این باره گفت: هر چند احتمال رکود عمیق در غرب تا حدودی کاهش پیدا کرده است، اما احتمال تقویت تقاضا توسط چین در نیمه دوم سال ۲۰۲۳، از گزینههای روی میز حذف شده است. حفظ قیمت نفت در سطوح فعلی، انضباط جدی اوپک و متحدانش در اعمال محدودیت عرضه را ایجاب میکند.
اکثر تحلیلگران در نظرسنجی رویترز، پیشبینی کردند که عربستان سعودی کاهش داوطلبانه تولید یک میلیون بشکه در روز را که علاوه بر توافق محدودیت عرضه اوپکپلاس به اجرا گذاشته است، ادامه میدهد. با ادامه این محدودیت عرضه، قیمت نفت برنت ممکن است در سه ماهه چهارم امسال، به میانگین قیمت ۸۵ دلار و ۶۵ سنت برسد.
مت شروود دبیر کالای ارشد واحد اطلاعات اکونومیست گفت: ما پیشبینی میکنیم بازار نفت در سه ماهه سوم و سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳، با کمبود عرضه قابل توجه روبهرو شود. بسیاری از دولتهای جهان پس از برداشت حجم زیادی نفت از ذخایر استراتژیک، اکنون به دنبال پر کردن مجدد این ذخایر هستند و این امر، تقاضا را بالاتر خواهد برد. براساس نتایج نظرسنجی رویترز، انتظار میرود تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۳، به میزان ۷/۱ میلیون بشکه در روز رشد کند. اکثر تحلیلگران انتظار دارند که بخش عمده رشد تقاضا در سال میلادی جاری و آینده، از آسیا به خصوص از سوی چین باشد، اما برخی نسبت به این پیشبینی موضع محتاطانه داشتند.
عربستان ناجی قیمت نفت
انتظار میرود عربستان سعودی برای تقویت قیمتها، کاهش عرضه نفت به میزان یک میلیون بشکه در روز را که به صورت داوطلبانه به اجرا گذاشته است در اکتبر هم ادامه دهد.
هر چند بازارهای جهانی نفت با افزایش تقاضا برای سوخت، با محدودیت عرضه روبهرو شدهاند، اما روند افزایشی قیمت نفت در تابستان امسال به دلیل نگرانی نسبت به رشد اقتصادی چین متوقف شده است. این عقبنشینی، ریسکهایی را برای ریاض ایجاد کرده که شاهد کاهش ذخایر خارجی خود به کمترین میزان از سال ۲۰۰۹ بوده است.
سعودیها محدودیت عرضه اضافی را در ژوئیه اعلام کردند که علاوه بر کاهش تولید توافقشده میان اعضای گروه اوپکپلاس بود و به صورت ماهانه، تمدید آن را بررسی کردهاند.
سعودیها معمولا تصمیم خود درباره تمدید کاهش تولید را با بیانیهای که در هفته اول ماه در رسانههای دولتی منتشر میشود، اعلام میکنند.
معاملهگران همچنین منتظر مشاهده اقدامات بعدی روسیه هستند که یکی دیگر از اعضای اوپکپلاس است. در حالی که اکثر کشورهای عضو اوپکپلاس نتوانستهاند به سعودیها در کاهش تولید بیشتر کمک کنند، مسکو با تاخیر به این حرکت پیوسته است. روسیه در ابتدا متعهد شد در آگوست صادرات خود را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد و سپس اعلام کرد این کاهش را در سپتامبر، به ۳۰۰ هزار بشکه تعدیل میکند.
ایران تولید نفت اوپک را بالا برد
همزمان نظرسنجی رویترز نشان داد تولید نفت اوپک در ماه آگوست، با افزایش قابل توجه تولید ایران و بهرغم کاهش اضافی تولید از سوی عربستان صعود کرد.
براساس گزارش رویترز، ایران از مشارکت در کاهش تولید اوپک معاف است و صادرات نفتش در سال ۲۰۲۳، با وجود تحریمهای آمریکا، افزایش پیدا کرده است، اما دیدگاههای مختلفی درباره میزان دقیق آن وجود دارد. برخی از تحلیلگران میگویند رشد صادرات ایران، به چالش اوپکپلاس در مدیریت بازار اضافه میکند.
تولید ۱۰ عضو اوپک که در توافق کاهش عرضه اوپکپلاس مشارکت دارند، ۱۰ هزار بشکه در روز در آگوست کاهش یافت. عربستان سعودی و سایر تولیدکنندگان خلیجفارس، پایبندی بالا به محدودیت عرضه را حفظ و کاهش تولید اضافی را اعمال کردند.
طبق نظرسنجی رویترز، تولید نفت عربستانسعودی که بزرگترین صادرکننده اوپک است، حدود ۹ میلیون بشکه در روز در ماند. ریاض کاهش داوطلبانه تولید یک میلیون بشکه در روز را در آگوست برای دومین ماه متوالی تمدید کرد تا حمایت بیشتری از بازار فراهم کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد