6 - 08 - 2024
معمار اقتصاد بنگلادش استعفا کرد
گروه بینالملل- طبق گزارشهای رسانهای، نخستوزیر بنگلادش در پی درخواست معترضان این کشور مبنی بر کنارهگیری از سمتش، استعفا کرد. این استعفای بحثبرانگیز پس از آن صورت گرفت که خانم حسینه در طول ماههای اخیر درگیر ناآرامیهای گسترده و اعتراضات دانشجویی بوده است.
در همین راستا فرمانده ارتش بنگلادش ضمن تایید استعفای شیخ حسینه در کنفرانسی اعلام کرد: در حال مذاکره برای تشکیل دولت موقت هستیم. از شهروندان میخواهم به ارتش اعتماد کنند. برای پیگیری تشکیل دولت موقت با رییسجمهور دیدار خواهیم کرد.
فرمانده ارتش بنگلادش همچنین از مذاکره با نمایندگان احزاب بزرگ خبر داد و گفت: صلح را به کشور بازمیگردانیم و برای تشکیل دولت موقت گفتوگو میکنیم. ارتش درباره تمام قتلهایی که در هفتههای گذشته رخ داده، تحقیق خواهد کرد. از شهروندان میخواهیم خشونت را متوقف و به ارتش اعتماد کنند. نیازی به اعمال مقررات منع آمد و شد یا هیچ اقدام اضطراری در این کشور نیست. به ما زمان بدهید تا راهحلی پیدا کنیم. از دانشجویان میخواهم آرامش داشته باشند و به خانههای خود بازگردند.
تظاهرات در بنگلادش در اعتراض به قانونی درباره یک سهمیه بحثبرانگیز تعیینشده برای برخی مشاغل دولتی برپا شده است. رسانهها گزارش دادند که معترضان در روزهای اخیر، خواستار استعفای نخستوزیر بودهاند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که شیخ حسینه در پی استعفای خود، با یک بالگرد نظامی از داکا به هند رفته است.
این در حالی است که خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی گفت تظاهراتکنندگان به اقامتگاه نخستوزیر یورش بردهاند و معترضان در بنگلادش مجسمه پدر نخستوزیر را سرنگون کردند.
این منبع همچنین گفت که شیخ حسینه قصد داشته یک سخنرانی را ضبط کند اما فرصت آن را نیافت. رسانهها گزارش دادند که اینترنت بنگلادش نیز پس از اعتراضات مرگبار قطع شده است. پلیس بنگلادش نیز اعلام کرده که شمار کشتهشدگان در این اعتراضات به حداقل ۳۰۰ نفر رسیده است.
قطب صنعتی جدید
استعفای نخستوزیر بنگلادش پس از ناآرامیهای این کشور در حالی صورت گرفته که در دوران دولت خانم شیخ حسینه، این کشور از فقر مطلق به یکی از قطبهای صنعتی تبدیل شده و به سرعت مراحل رشد اقتصادی را طی کرد.
براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، بنگلادش به عنوان یک کشور بسیار فقیر و دارای تراکم جمعیت بسیار بالا ظهور پیدا کرد؛ کشوری که وابستگی زیادی به تولید جوت و کشاورزی داشت، اما همچنان برای تامین مواد غذایی کافی برای مردم خود ناتوان بود. به گزارش اکو ایران، بنگلادش در سال ۱۹۷۴ دچار یک قحطی بسیار شدید شد؛ گویی که این کشور با حمله اتمی روبهرو شده بود. پس از آن و طی کمتر از یک دهه، یک کمپین دولتی در بنگلادش برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی جواب داد و این کشور مسیری را آغاز کرد تا از اقتصاد مبتنی بر کشاورزی به یک قدرت صنعتی تبدیل شود.
تولیدات نساجی و پوشاک باعث ایجاد جرقهای شد که فقط میتوان آن را یک بازگشت معجزهآسای اقتصادی و اجتماعی برای بنگلادش توصیف کرد که امروزه کشورهای در حال توسعه سعی در تقلید از آن دارند.
تغییر بنگلادش به سیاستهای بازارمحور که شامل خصوصیسازی صنایع و آزادسازی تجارت میشد، افزایش چشمگیر صادرات پوشاک از این کشور را رقم زد. طی ۱۰سال اخیر، بنگلادش توانسته اقتصاد خود را به رتبه ۳۵ برترین اقتصادهای جهان برساند، نرخ فقر خود را به نصف کاهش دهد و میلیونها نفر از مردمش را مشغول به کار کند.
در دهه پیش از همهگیری کووید-۱۹، اقتصاد بنگلادش با رشد سالانه ۷درصدی همراه بود و تولید ناخالص داخلی این کشور نیز به حدود ۲هزار و ۵۰۰دلار به ازای هر فرد میرسید که در آن زمان بالاتر از هند بود. بنگلادش در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۲۰درصد از کل تیشرتهای نخی صادرشده در جهان را به ارزش ۹میلیارد دلار تولید کرد.
در حال حاضر ۸۴درصد از درآمدهای صادراتی بنگلادش از پوشاک حاصل میشود. این اتفاق به دلیل اجرای سیاست صنعتیسازی بسیار موفق شامل اجازه واردات بدون عوارض گمرکی ماشینآلات صنعت پوشاک در مناطق صادراتی و مذاکره بر سر قراردادهای تجاری با ایالات متحده و اروپا بوده است.
این استراتژی که بنگلادش به آن شهرت دارد، منجر به ایجاد یک صنعت پیچیده پوشاک شده که ۴میلیون نفر را در بیش از ۳هزار و ۵۰۰ کارخانه استخدام کرده و کالاهایی به ارزش ۴۳میلیارد دلار را به ۱۶۷ کشور صادر میکند. گفتنی است این کشور جنوب آسیایی در نهایت قصد دارد تا سال ۲۰۴۱ به جمع کشورهای پردرآمد وارد شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد