7 - 08 - 2024
مطالبه تغییر سکاندار بورس
«جهانصنعت»- در روزهای گذشته در فضای مجازی کمپین تغییر مدیریت سازمان بورس به راه افتاده است. منتقدان رییس سازمان بورس میگویند که این سازمان نتوانسته تصمیمات لازم را برای کمک به سهامداران خرد بگیرد و در مواقع بحرانی اخیر بسیار منفعلانه و با تاخیر عمل کرده است. از این رو برخی فعالان بازار مطالبه تعویض هر چه سریعتر مدیریت سازمان بورس را مطرح کردهاند. به گفته آنها این تغییر میتواند در راستای تغییر دولت باشد تا در نتیجه شوک مثبتی به بازار سرمایه بعد از چالشهای پشتسر هم اخیر وارد شود. به میرسد احتمالا تا تشکیل کابینه جدید و روی کار آمدن وزیر اقتصاد در دولت چهاردهم، فعلا خبری از تغییرات در سازمان بورس نباشد و بورس به صورت کجدار و مریز به مسیر خود ادامه بدهد.
«جهانصنعت» در گفتوگو با کارشناسان به بررسی عملکرد مدیریت سازمان بورس پرداخته است.
بازار سرمایه در رهاشدگیترین حالت خود است
محمد غفوری، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: قطعا برای اینکه رویکرد مثبتی را در بازار سرمایه دنبال کنیم به مدیران کارآمدی که طبق شایستهسالاری انتخاب شوند، نیاز داریم. یکی از مواردی که تیم اقتصادی دولت جدید باید به آن توجه کند توجه شایستهسالاری است که در دولت قبلی رعایت نشد و متاسفانه شاهد فرار سرمایه و سرمایهگذاری در بخش مولد کشور یا همان بازار سرمایه بودیم. او بیان کرد: از این رو مدیران شایسته پتانسیل این را دارند که پیشران و رهبر خوبی برای بنگاهی که اداره میکنند باشند، بنابراین خردهای که میتوان از سه سال گذشته و کارنامه آقای عشقی گرفت این است که فقط بحث پذیرهنویسیها را داشتند که اکثرا جزو پذیرهنویسیهای شکستخورده بود چراکه بازار سرمایه ورود سرمایهگذار جدید نداشت و همین رویکرد باعث شد هر اتفاق و تصمیمی که گرفته شد از قبیل ورود سرمایهگذار جدید اتفاق نیفتاد.
غفوری تصریح کرد: یکی، دو روز دیگر هم سالگرد سقوط تاریخی بازار سرمایه است و ابتدای امسال هم بازدهی بازار سرمایه جزو بدترین بازدهیهایی بوده که در تاریخ بورس رخ داده است. پس به نظر من مدیران شایسته میتوانند نقش خیلی خوبی را ایفا کنند و در جهت تعادلسازی بازار با بستههای حمایتی که در نظر بگیرند میتوانند سهم بازار سرمایه را از اقتصاد مطالبه کنند که این را در عملکرد آقای عشقی ندیدهایم و بازار سرمایه در بیرغبتترین و رهاشدگیترین حالت خودش دنبال میشود و این اصلا نمیتواند خوب باشد.
این کارشناس بورس اضافه کرد: نشانههای بحران را در اقتصاد جهانی میبینیم اما آنچه وجود دارد این است که آن اعتمادی که در بازارها انجام میشود میتواند خودش را کاور کند، بنابراین این فضای رکودی بودن است که سرمایهگذار را اذیت میکند و این حس جاماندگی که القا میشود توجیهپذیر است که انتقادها به مدیران و متولیان بازار وارد شود. البته ما هم از لحاظ سیستماتیک و کلان دچار ثبات نبودیم. وقتی از لحاظ کلان اقتصادی دچار ثبات نباشیم، قطعا تصمیمگیریهای خرد دچار مساله میشود و بازارهای رقابتی هم ایجاد نمیشود؛ همان چیزی که بازار سرمایه ایران هم دچار آن است.
تغییر مدیریت میتواند جان تازهای بورس بدهد
پیام الیاسکردی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: در تیمهای فوتبال وقتی که تیمی نتیجه نمیگیرد سراغ تغییر مربی آن میروند و تعویض مربی باعث میشود که تیم نتیجه بگیرد. دولت در ایران تغییر کرده و از دولت سیزدهم به دولت چهاردهم رسیدهایم و افرادی که به هر حال به آقای پزشکیان رای دادند انتظار دارند مدیریت بازار سرمایه تغییر کند و نظارتها بر صندوقها نیز عوض شود. او بیان کرد: حتما تغییر در مدیریت تاثیر خواهد داشت. با تعویض آقای عشقی بازار میتواند جان تازهای بگیرد و نگاه تازهای بر بازار حکمفرما شود. نکته دیگر این است که دولتها تاثیرشان بر بازار سرمایه بیشتر از سازمان بورس است. تاثیری که دولت یا بانک مرکزی بر بورس دارد حتما بیشتر است ولی سازمان بورس میتواند در مواقعی با واکنشهای سریع مثل مواجهه با قیمتگذاری دستوری، مواجهه با عدمتقارن اطلاعاتی و عدم دست زدن به نرخهای خوراک و بهره به بازار کمک کند و همچنین سازمان میتواند در توسعه ابزارهای مالی کمک کند. الیاسکردی اضافه کرد: از این رو همه اینها لازم است و حتما باید انجام شود. در بحران سیاسی اخیر اگر قرار بود به دامنه نوسان دست بزنیم چرا چهارشنبه صبح زود جلسه تشکیل نشد و آنقدر دیر این اتفاق افتاد؟ یعنی زمانی این اتفاق افتاد که بازار واکنش نشان داده بود. در ژاپن دیدیم که در سقوط اخیر دامنه نوسان را تغییر ندادند، فقط بانک مرکزی این کشور دخالت کرد و باعث شد بورس ژاپن به جای خود برگردد. نیاز داریم سازمان بورس اعلام کند که ما در کنار سهامدار خرد هستیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد