18 - 03 - 2023
مصائب کمپهای نوروزی
نادر نینوایی- موج سفرها برای نوروز سال ۱۴۰۲ در حالی آغاز شده که بخش بزرگی از مردم به دلیل شرایط اقتصادی و معیشتی ناچارند تعطیلات نوروزی خود را در چادرهای مسافرتی که در کمپهای نوروزی برپا میشود بگذرانند.
با وجود آنکه در این کمپها برای برپاکردن چادر از گردشگران نوروزی هزینه دریافت میشود اما خدماترسانی در آنها معمولا به ضعیفترین شکل ممکن ارائه میشود.
صفهای طویل سرویسهای بهداشتی و چالشهای دسترسی به پریز برق برای شارژ کردن گوشی بخشی از مشکلات هر روزه کسانی است که در نوروز چادر خود را در کمپهای نوروزی برپا میکنند.
با وجود مصائب متعدد مسافران نوروزی که در چادر اقامت میکنند از آنجایی که عموما بخش خصوصی یا شهرداریها مجریان کمپها هستند و معمولا مردم از نحوه و سازوکار ثبت شکایت اطلاع ندارند، معمولا اعتراضهای مردم در خصوص خدماترسانی ضعیف کمپها راه به جایی نمیبرد.
«یحیی نقیزادهمحجوب» مدیرکل دفتر حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در گفتوگو با «جهانصنعت» ضمن تاکید بر نقش نظارتی وزارت گردشگری بر کمپها با اعلام شماره ۰۹۶۲۹ خواستار آن شد که مردم در صورت بروز مشکل از طریق این سامانه اطلاعرسانی کنند تا پیگیری لازم صورت گیرد.
متولیان کمپهای نوروزی
برخلاف تصور رایج، مسوولیت اغلب کمپهای نوروزی با وزارت گردشگری نیست، بلکه شهرداریها و سایر ارگانهای دولتی و نیز در برخی موارد بخش خصوصی ادارهکنندگان کمپهای نوروزی هستند.
بر همین اساس نظارت بر کمپهای نوروزی نیز بسته به اینکه توسط چه نهاد یا بخشی اداره شوند میتواند متفاوت باشد.
نقیزادهمحجوب مدیرکل دفتر حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در خصوص اینکه مسوولیت نظارت بر اقامتگاههای موقت و ثابت در ایام نوروز بر عهده چه نهادهایی است به «جهانصنعت» گفت: در ارتباط با تاسیسات رسمی گردشگری مثل هتلها و اقامتگاههای بومگردی و کمپینگهای رسمی دارای مجوز که از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای فعالیت مجوز اخذ میکنند، ارزیابی و نظارت آنها از حیث کمی و کیفی، بهداشت، تامین امنیت و اقلام مورد نیاز سفر و مسافر با وزارت گردشگری است.
وی ضمن اشاره به وضعیت نظارتی از کمپینگها و اقامتگاههای موقت ابراز داشت: در حوزه کمپینگها یا اقامتگاههای موقت ترتیبدهندگان یا متولیان کمپینگها عموما شهرداریها، بخشداریها یا دستگاههایی هستند که امکان خدماترسانی به مسافر را فراهم میکنند. بر همین اساس تامین نیازهای مهم از جمله تامین ایمنی محیط، تامین آب، نظافت، بهداشت و سرویسهای بهداشتی بر عهده همین برپاکنندگان یا تامینکنندگان این کمپها و محوطههاست.
نقیزادهمحجوب ضمن اشاره به وظایف کمپها در قبال مسافران نوروزی که از آنها اخذ وجه میشود، ابراز داشت: توجه داشته باشید آن مبلغی که بابت ورودیه جهت استقرار چادر مسافر در محوطه یا کمپینگ دریافت میکنند، شامل تامین نیازهای اولیه میشود. حداقل مساله اینگونه است که در بدو ورود باید وضعیت خدمات هم توسط مسافر مورد سوال قرار گیرد و هم ارائهدهندگان خدمات باید اعلام کند که وضعیت برق، بهداشت، سرویس بهداشتی و موارد دیگر به چه شکل است تا مسافر با اطلاع کافی برای انتخاب کمپینگ مورد نظر خود اقدام کند.
امکان شکایت از کمپها
یکی دیگر از مشکلات اصلی که معمولا در کمپینگهای نورزوی مسالهساز میشود فاصله بسیار نزدیک محل استقرار مسافران نوروزی است.
به دلیل همین فاصله کمصدا و بوی غذای چادرهای مجاور اغلب مسالهساز میشود و البته بعضا تفاوتهای فرهنگی خانوادههایی که ناچار هستند در فاصله ۱ تا ۲ متری هم مستقر شوند به محل تعارضات تبدیل میشود. در این میان نبود اطلاعات روشن از چگونگی شکایت از وضعیت خدماترسانی در کمپهای نوروزی باعث میشود دست مسافران برای شکایت به جایی بند نباشد.
مدیرکل دفتر حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، در پاسخ به این پرسش که آیا از سوی وزارت گردشگری نظارتی بر نحوه استقرار و مسائل و مشکلات کمپها حداقل به صورت کلی وجود دارد به «جهانصنعت» گفت: در قالب ستادهای اجرایی سفر در استانها نظارتهای کلی توزیع شده است. با این وجود نظارت وزارت گردشگری نظارت عالیه است؛ یعنی نظارت بر نحوه فعالیت ستادهاست. توجه داشته باشید که خود ستادهای اجرایی که یکی از آنها هم شهرداریهای خدماترسان هستند که این کمپینگها را اداره میکنند نظارتهایی را اعمال میکنند.
وی ضمن تشریح این نظارتها افزود: «در آنجا در خصوص نحوه ارائه و کم و کیف قیمتها و موارد دیگر نظارت صورت میگیرد و اگر درخواستی مطرح میشود باید از طریق این مجموعهها مطرح شود. البته سامانه ۰۹۶۲۹ برای هماهنگی کلی خدمات و نظارت بر فعالیت اماکن گردشگری وجود دارد. مردم میتوانند از طریق این سامانه درخواستها و شکایات خود را از نحوه ارائه خدمات مراکز اعلام کنند تا وزارت گردشگری آنها را به مسوولان امر انتقال دهد و از آنها درخواست کنیم که این مشکل را برطرف کنند.»
از آنجا که امسال تعطیلات نوروزی با ماه رمضان مصادف شده است، مطمئنا چالشهای مسافران نوروزی که قصد استقرار در چادر و کمپهای نوروزی را دارند مضاعف میشود.
طبیعتا در نوروز ۱۴۰۲مساله چگونگی طبخ غذا در کمپها با توجه به محدودیتهای ماه رمضان و حواشی از این دست میتواند بر چالشهای قبلی کمپها بیفزاید.
به همین دلیل مسافران نوروزی باید پیش از استقرار در کمپها از وجود محلی برای طبخ غذا، تعداد سرویسهای بهداشتی و نیز کم و کیف دسترسی به برق اطلاع حاصل کنند.
توجه داشته باشید که در صورت نادیده گرفتن این موارد سفر نوروزی میتواند چالشهای جدی برای متقاضیان سفر در نوروز ایجاد کند و سفری که قرار بوده باعث آسایش روان و تازه شدن روحیه خانوادهها شود، باعث شود که مخاطرات روحی برای آنان ایجاد شود.