20 - 08 - 2023
مردمیسازی به سبک دولت سیزدهم
«جهانصنعت» – «امروز بیشترین گزارشها در سیستم اطلاعاتی درباره حرکت ضدانقلاب، معاندان، مخالفان و کسانی که میخواهند توطئه کنند، از سوی مردم ارائه میشود و کشف بسیاری از توطئهها به دست مردم رخ میدهد.» این احتمالا مهمترین جملهای است که در سخنرانی روز گذشته ابراهیم رییسی، میتوانست راهگشای فهم منظور و مراد دولت انقلابی از مفهوم «مردمیسازی دولت» باشد. ابراهیم رییسی که روز گذشته بهعنوان سخنران اصلی نشستی با عنوان «نخستین اجلاسیه ملی سالانه «نخبگان، حلقههای میانی و دستیاران مردمیسازی و مدیران دولت مردمی» شرکت کرد، در بخشی از سخنانش در این نشست که در سال اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه «انقلاب اسلامی، انقلاب مردمپایه است»، گفت: «در دفاع هشتساله نیز آنچه باعث پیشبرد امور شد، کنار نیروهای سپاه و ارتش، نیروی بسیج و مردمی بود که نقش محوری ایفا میکرد. آنچه قوت قلب به نیروهای سپاه و ارتش میداد همین بسیج و نیروهای مردمی بود.» این در حالی بود که شاید مهمترین پرسش افکار عمومی در پی انتشار اخبار این اجلاسیه این بود که اساسا منظور و مراد دولت انقلابی از مفهوم «مردمیسازی دولت» چیست؟! پرسشی که برای یافتن پاسخ آن، چارهای نیست، جز مرور سخنان رییس دولت انقلابی و معاون اجراییاش که بهعنوان سخنرانان اصلی این همایش، در بخشی از سخنانشان از «مردمیسازی دولت» گفتند. بدین ترتیب به نظر میرسد منظور دولت انقلابی از «مردمیسازی دولت»، همان «امنیتیسازی جامعه» باشد.
رییسی البته گفته است: «هرجا به مردم نقش داده شد، موفق شدیم و هرجا نقش مردم نادیده گرفته شد، دچار مشکل شدیم. در این دولت تلاش کردیم مردمی باشیم، نه فقط در شعار و بیانیه، بلکه در عمل. یعنی مردم میداندار باشند و کارها را انجام دهند و دولت نقش هدایت و نظارت را ایفا کند؛ هم تولید، هم توزیع، هم صادرات و هم واردات میتواند به دست مردم انجام شود. مردم آمادگی دارند در بخشهای مختلف صنعتی و کشاورزی سرمایهگذاری کنند. در زمینه مسائل اجتماعی و آسیبهای این حوزه از جمله در طلاق، اعتیاد، حاشیهنشینی، مفاسد اجتماعی و اخلاقی با نقشآفرینی مردم میتوانیم شاهد کاهش این آسیبها باشیم.» او همچنین گفته است: «در فرهنگ هم همین است که نقش اثرگذار مسجد و هیات که پشتوانه امنیت ملی در جامعه هستند، در نظر گرفته شود.»
رییسی البته در ادامه این نگاه امنیتی خود به جامعه را صریحتر بیان کرده است. او با بیان اینکه «با شرکت مردم، هیچ سختی در کارها وجود ندارد»، گفته است: «در موضوع امنیت، امروز بیشترین گزارشها در سیستم اطلاعاتی ما درباره حرکت ضدانقلاب، معاندان، مخالفان و کسانی که میخواهند توطئه کنند، از سوی مردم ارائه میشود. مردم گزارشدهنده هستند. کشف بسیاری از توطئهها به دست مردم انجام میشود. امروز باید گفت مردم در سراسر کشور نسبت به بودن امنیت در جامعه حساسیت نشان میدهند.» او همچنین میگوید: «دستگاههای اطلاعاتی، حراستها و هیاتهای رسیدگی به تخلفات کار میکنند، اما نیروهای مخلص اداری که یک کمکاری، رشوه، فساد و پارتیبازی را میبینند، اعلام میکنند. سلامت اداری ما مرهون نیروهای حزباللهی و مسوول در ادارات است.» او با بیان اینکه «طرح حضور مردم برای موضوعات سلامت و امنیت بسیار مهم است»، تاکید کرد: «ما در هر حوزهای نیرو داریم، اما نقش مردم در این موضوعات بسیار مهم است.»
رییس دولت انقلابی همچنین یادآور شد: «دستیار مردمیسازی در دستگاهها یک نماد و نمودی از حضور مردم است. باید این بخش را به کار گرفت تا مساله مردمیکردن هر ماموریت یک سازوکار پیدا کند وگرنه با گفتن مردمیسازی که کارها مردمی نمیشود. همه دستگاهها باید در این زمینه برنامهریزی دقیق داشته باشند.» او ادامه داد: «برای هر تصمیمی هم یک پیوست مردمیکردن کار وجود داشته باشد تا مشخص شود نقش مردم در آن چیست و چگونه میتوانند در آن همکاری و نقشآفرینی کنند.»
رییسی اضافه کرد: «توصیهام به همه دستگاهها این است که در جهت مردمی کردن دستگاه خود، یک حرکت تحولی داشته باشید و نیروهایی را به کار بگیرید که دیدگاه تحولی دارند و مردم را به حساب میآورند. اگر نیرویی تحولخواه نیست، حتما او را از جلوی پای نیروهای تحولخواه کنار بزنید تا تحول در دستگاهها شکل بگیرد. ممکن است آن نیرو، خوب باشد و سابقه خوبی هم داشته باشد، اما حاضر نیست شجاعت به خرج دهد و کار تحولی را رقم بزند.» رییسی تصریح کرد: «زمان زود میگذرد. اکنون دو سال از عمر دولت گذشته است. در این مدت همه دستگاهها میتوانستند اقداماتی را برای مردمیسازی رقم بزنند، اما برخی دستگاهها توفیق آنچنانی نداشتند و کارهای زیادی در این زمینه انجام ندادند که اکنون باید این عقبماندگیها جبران شود.»
در این نشست، علاوهبر شخص رییس دولت انقلابی، معاون اجرایی او نیز حاضر بود. محسن منصوری در سخنانی در این نشست، با بیان اینکه «تثبیت حاکمیت واحد یکی از مهمترین دستاوردهای دولت است»، اظهار کرد: «حاکمیت دوگانه پیش از این به کشور ضربه زده است، اما این دولت خود را سرباز ولایت میداند.» او ادامه داد: «در دولت مصلحت کلان کشور را در نظر میگیریم و وارد بازیهای سیاسی نمیشویم؛ مثلا در مورد معاون سیاسی وزیر کشور دولت خیلی حرف دارد ولی به خاطر آرامش کشور سکوت کرد. توصیه رهبری هم این است که بین قوا اختلاف ایجاد نشود. برنامهریزی کرده بودند که اتفاقی شبیه یکشنبه سیاه رخ دهد ولی برای دولت، مصلحت کشور اهمیت دارد.»
معاون اجرایی ریاستجمهوری همچنین در ادامه با طرح این ادعا که «سطح زندگی مسوولان دولت به سطح زندگی مردم نزدیک است»، گفت: «پیگیری شده تا دسترسی مردم به مسوولان بیشتر شود. مردمیسازی دولت هم در دستورکار دولت قرار گرفته است، زیرا صرفا با ساختارهای اجرایی فعلی نمیتوان کشور را اداره کرد.» او با بیان اینکه «دولت خود را مسوولیتپذیر میداند و از محدودیت اختیارات گلایه نمیکند»، تصریح کرد: «یک وقتی رییسجمهوری گفت صبح جمعه شنیدم بنزین گران شده، اما الان همه مسوولان دولت وقت به صف شدهاند تا مشکل را حل کنند، از سویی دولت پروندههای باز زیادی را میبندد. موضوع عربستان سعودی به نتیجه رسیده، ارتباط با چین و روسیه به جای خوبی رسیده، برجام با رعایت مصالح کشور در حال پیگیری است، منابع بلوکهشده در حال آزاد شدن است، دولت پیگیر موضوع هیرمند است، بدهی ترکمنستان به ایران در حال پیگیری است، در واقع دولت به سمت آواربرداری رفته و در این مدت کارهای خوبی انجام شده، هرچند دشمن قصد دارد نمایش زمین سوخته ارائه دهد.»