26 - 10 - 2023
مرجع قیمتگذاری خودروهای وارداتی تعیین شد
در حالی که یک سال از آزادسازی واردات خودرو میگذرد به نظر میرسد هنوز بحثهای مربوط به نحوه واردات، نحوه قیمتگذاری، نحوه فروش و… بین دستگاههای متولی تبدیل به چالش شده است.
در این راستا اخیرا در مورد قیمتگذاری خودروهای وارداتی اختلاف زیادی بین سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به عنوان مرجع بررسی قیمت و شورای رقابت به عنوان مرجع تصویبکننده قیمت پیش آمده است.
اصل دعوا بین این دو نهاد از زمان بارگذاری قیمت علیالحساب ۶ خودروی وارداتی در مرحله نخست سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی با تایید سازمان حمایت آغاز شد.
شورای رقابت در واکنش به این اقدام سازمان حمایت اعلام کرده بود که خبری از قیمتهای علیالحساب نداشته و سازمان حمایت مجوزی برای انتشار این قیمتها دریافت نکرده است.
در مقابل نیز سازمان حمایت تاکید کرد که براساس مصوبه ۱۸ مهرماه کارگروه خودرو شورای رقابت اقدام به برآورد قیمت علیالحساب خودروهای وارداتی به منظور تنظیم بازار کرده است.
بحث تا جایی بین این دو نهاد بالا گرفته که برخی رسانهها خبر از حذف شورای رقابت در فرآیند قیمتگذاری خودرو و تبدیل این شورا به یک نهاد سیاستگذار و ناظر دادهاند.
با توجه به افزایش تنشها، در نهایت شورای رقابت اعلام کرد که سازمان حمایت از این پس متولی قیمتگذاری وارداتیهاست.
بر همین اساس شورای رقابت در جلسه شماره ۶۱۴ خود مصوب کرد که ذیل بند ۱-۳ دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری به عنوان تبصره ۲ قیمت کلیه خودروهای وارداتی براساس ضوابط قیمتگذاری کالاهای وارداتی مصوب هیات تعیین و تصویب قیمتها توسط سازمان حمایت محاسبه و ابلاغ شود.
در این رابطه سپهر دادجوی توکلی مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت درخصوص شیوه جدید قیمتگذاری خودروهای وارداتی گفت: براساس مصوبه ۵۴۳ تاکنون فرآیند قیمتگذاری خودروهای مونتاژی، تولیدی و وارداتی در سازمان حمایت به عنوان عضو کارگروه خودروی شورای رقابت مورد بررسی قرار میگرفت و سپس قیمتهای تعیینشده از سوی سازمان حمایت به شورای رقابت اعلام میشد. وی افزود: در شورای رقابت نیز قیمتهای پیشنهادی سازمان حمایت از نظر شاخصهای رقابتپذیری و گریدبندی و… توسط شورای رقابت مورد بررسی قرار میگرفت و در صورت تایید، قیمت مصوب ابلاغ میشد.
مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت اظهار کرد: از آنجا که نیازی نیست تا خودروهای وارداتی از نظر رتبهبندی و رقابتپذیر بودن مورد بررسی قرار گیرند، لذا مقرر شد برای تسهیل و تسریع در فرآیند عرضه که مشخصا به بازار کمک میکند، قیمت این خودروها پس از محاسبه توسط سازمان حمایت، توسط این سازمان نیز ابلاغ شود.
وی در رابطه با نقش شورای رقابت در قیمتگذاری خودروهای وارداتی گفت: شورای رقابت اختیارش را درخصوص قیمتگذاری خودروهای وارداتی به سازمان حمایت تنفیذ نکرده است و تمام فرآیند قیمتگذاری را نظارت میکند و همچنان براساس مصوبه ۵۴۳ بازار خودروهای وارداتی نیز مانند خودروهای تولیدی و مونتاژی انحصاری است. مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت اظهار کرد: درخصوص قیمتگذاری خودرو باید به سازمان حمایت اعتماد کرد، زیرا تاکنون نیز این سازمان به عنوان نهاد حاکمیتی فرآیند قیمتگذاری خودروهای تولیدی و مونتاژی را نیز براساس مصوبه ۵۴۳ انجام داده است.
توکلی افزود: در حقیقت از این پس به جهت اتخاذ رویکرد واحد و پرهیز از طولانی شدن فرآیندهای غیرضروری قیمتگذاری سازمان حمایت از این پس شیوه قیمتگذاری خودروهای وارداتی را ابلاغ میکند و شورای رقابت ناظر بر این موضوع است. مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت تاکید کرد: طبق این دستورالعمل، شورای رقابت نظارت میکند و فرآیند قیمتگذاری را طبق قوانین هیات تعیین و تصویب قیمتها از طرف سازمان حمایت به رسمیت میشناسد.
وی گفت: بر این اساس هیچگونه بهانهای جهت تعلل عرضه برای خودروهای وارداتی مورد پذیرش نیست و نهادهای نظارتی بر این اساس فرآیند نظارت خود را تقویت خواهند کرد.
همچنین مهدی ضیغمی مجری طرح واردات خودروی وزارت صمت در این ارتباط گفت: برای تسریع در عرضه خودروهای وارداتی به متقاضیان از شورای رقابت درخواست کردیم که در این رابطه تدبیری بیندیشد، شورای رقابت هم دیروز مصوب کرد که از این به بعد قیمت از سوی هیات تعیین شده و تصویب قیمتها از سوی سازمان حمایت ملاک خواهد بود.
معاون وزیر صمت با بیان اینکه شورای رقابت بر این فرآیند نظارت خواهد داشت، افزود: با این مجوز، عملا مساله قیمتگذاری حل میشود که بر همین اساس تحویل خودروها با سرعت بیشتری انجام خواهد شد.
وی در مورد اینکه قیمت نهایی چگونه تعیین خواهد شد، گفت: قیمت اولیه که در مورد این ۹ خودروی جدید عرضهشده در سامانه یکپارچه اعلام شد قیمت علیالحساب است و سازمان حمایت قیمت نهایی را محاسبه و اعلام میکند.