2 - 03 - 2025
مخالفت بخش خصوصی با استیضاح همتی
«جهانصنعت»- فعالان اقتصادی استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد را صرفا پس از ششماه فعالیت، «سیاسی» میدانند و بر این باورند که این استیضاح نهتنها به حل مشکلات ریشهدار اقتصادی کشور کمک نمیکند، بلکه باعث آسیب به کسبوکارها خواهد شد. به گفته آنها، با تغییر وزیر اقتصاد وضعیت اقتصاد و شرایط موجود عوض نخواهد شد بلکه اداره یک وزارتخانه راهبردی با سرپرست به مشکل برخورد میکند؛ این امر به مشکلات اقتصادی دامن میزند و منجر به ایجاد وقفه و سردرگمی در مدیریت اقتصادی کشور میشود. فعالان اقتصادی بر این باورند که جابهجایی یک فرد بهتنهایی نمیتواند مشکلات ریشهدار کشور را حل کند. این مسائل از گذشته وجود داشته و برای رفع آنها، نیاز به همکاری و همراهی همه است. چه آقای همتی باشد و چه فرد دیگری، باید به او کمک کنیم تا این مشکلات برطرف شود.
در همین رابطه، رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: به جای تصمیمهای سیاسی برای استیضاح یک وزیر، باید به دنبال راهکارهای بلندمدت برای بهبود روابط بینالمللی و ثبات اقتصادی بود چراکه بخش خصوصی بیشترین ضرر را از این کار میبیند.
فرشید شکرخدایی، رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفتوگو ایرنا در خصوص استیضاح وزیر اقتصاد که قرار است 12 اسفند در صحن مجلس بررسی شود، اظهار کرد: استیضاح عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد بعد از پنجماه فعالیت، قضاوت درستی درباره عملکرد او نیست باید به وزارت اقتصاد و دولت چهاردهم فرصت داد.
وی با تاکید بر اینکه وزیر اقتصاد برای اجرای سیاستها و برنامههای راهبردی نیاز به زمان دارد، افزود: با تغییر وزیر اقتصاد، وضعیت اقتصاد و شرایط موجود عوض نخواهد شد بلکه اداره یک وزارتخانه راهبردی با سرپرست به مشکل برخورد میکند؛ این امر به مشکلات اقتصادی دامن میزند و منجر به ایجاد وقفه و سردرگمی در مدیریت اقتصادی کشور میشود.
رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به نظر وزیر اقتصاد در خصوص ارز تکنرخی گفت: راهبرد کاهش فاصله ارز نیمایی و بازار آزاد موضوعی است که بارها بحث شده اما به نتیجه نرسیده است.
وی ادامه داد: چندنرخی بودن ارز مشکلاتی را برای فعالان اقتصادی و بخش خصوصی ایجاد کرده است که حرکت به سمت تکنرخی شدن مساله مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد ضمن اینکه متولی بحث ارز و مسائل ارزی در کشور، بانک مرکزی است.
شکرخدایی عنوان کرد: مشکلات اقتصادی کشور و نوسان ارزی تنها به عوامل داخلی بستگی ندارد بلکه شرایط سیاسی در منطقه و تشدید تحریمهاست که باید برای عبور از این شرایط بیش از هر چیز در روابط سیاسی و توسعه تعاملات بازنگری شود.
رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اظهار کرد: به جای تصمیمهای سیاسی برای استیضاح یک وزیر، باید به دنبال راهکارهای بلندمدت برای بهبود روابط بینالمللی و ثبات اقتصادی بود چراکه بخش خصوصی بیشترین ضرر را در عین حال میبرد.
استیضاح مرهم نیست
علیرضا مناقبی، رییس مجمع عالی واردات نیز دراینباره گفت: جابهجایی یک فرد بهتنهایی نمیتواند مشکلات ریشهدار کشور را حل کند. این مسائل از گذشته وجود داشته و برای رفع آنها، نیاز به همکاری و همراهی همه است. چه آقای همتی باشد و چه فرد دیگری، باید به او کمک کنیم تا این مشکلات برطرف شود.
مناقبی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه تغییر یک نفر بدون حمایت و هماهنگی، نهتنها مشکلات را حل نمیکند، بلکه ممکن است مسائل جدیدی ایجاد کند، اظهار کرد: هر جابهجایی مستلزم معرفی فرد جدید، ساماندهی تیم کاری او و صرف زمان است، که خود موجب تاخیر در حل مشکلات میشود.
وی افزود: بهجای اینکه درگیر لجبازیهای سیاسی شویم، باید کنارهم بنشینیم، گفتوگو کنیم و کشور را از این شرایط بحرانی نجات دهیم. اگر هماهنگی و همکاری وجود نداشته باشد، حتی بزرگترین اقتصاددانان دنیا هم نمیتوانند مشکلات را حل کنند.
رییس مجمع عالی واردات با تاکید بر اینکه کاهش وابستگی اقتصادی صرفا یک شعار است؛ ما نیاز به تعامل با دنیا داریم. اگر درهای اقتصاد کشور را ببندیم، در انزوا خواهیم ماند، گفت: این تعامل به معنای وابستگی به یک کشور خاص، مانند آمریکا، نیست؛ بلکه باید با تمام کشورها، مردم و دولتهای جهان در ارتباط باشیم، مسائل خود را مطرح کنیم و از ظرفیتهای مشترک برای پیشرفت کشور استفاده کنیم.
مناقبی با بیان اینکه امروز اقتصاد ایران نیازمند سرمایهگذاری خارجی است، تصریح کرد: تجربه ۴۴سال گذشته نشان داده که بدون سرمایهگذاری خارجی، رشد اقتصادی دشوار خواهد بود. البته این تعامل باید با حفظ عزت، مصلحت و منافع ملی انجام شود.
وی با بیان اینکه درباره استیضاح نیز باید منطقی برخورد کرد، گفت: این دولت در شرایطی سخت و با مشکلات انباشته شده از گذشته روی کار آمده است. وزیری که تنها پنج ماه است فعالیت میکند، چگونه میتواند مسوول تمام مشکلات باشد؟ چرا وزیری که پیش از او سه سال در این سمت بود، استیضاح نشد؟ این مشکلات طی سالها شکل گرفته و نمیتوان همه آنها را به گردن یک فرد یا دولت تازهکار انداخت.
بهگفته رییس مجمع عالی واردات قصد من دفاع از دولت نیست، ضمن اینکه باید دفاع کرد چراکه دولت در این زمانی که آمده اجازه کارهایی را که میخواهد انجام دهد به او داده نمیشود، به نظر میرسد برخی از منتقدان این دولت، صرفا به دلیل عدم پذیرش آن، به دنبال فشار بر وزرا هستند در حالی که اگر قرار است تغییری ایجاد شود، باید فرصت کافی برای اصلاحات داده شود، نه اینکه با استیضاحهای زودهنگام، کار دولت را مختل کرد.
راهکار به جای استیضاح!
جلیل جلالیفر، کارشناس تجارت خارجی نیز با بیان اینکه استیضاح وزیر اقتصاد کمکی به حل مشکلات اقتصادی کشور نمیکند، تاکید کرد: آنچه از سخنرانی نمایندگان مجلس شنیدم، بیشتر جنبه سیاسی دارد تا دلسوزانه برای انقلاب، نظام یا اقتصاد کشور. این اقدام بیشتر یک انتقامگیری سیاسی است تا یک راهکار اقتصادی موثر.
جلالیفر با بیان اینکه اشتباهاتی وجود دارد، برای حل مساله ارز باید کشور را در محور توسعه صادرات و افزایش همگرایی با کشورهای همسایه قرار داد، گفت: ما وقتی نفت را میفروشیم، ورود ارز به کشور با سختیهای زیادی مواجه است اما در صادرات غیرنفتی این موانع کمتر وجود دارد. صادرات نهتنها میتواند مشکل ارزی را حل کند، بلکه باعث افزایش اشتغال و استفاده بهینه از ظرفیتهای تولیدی میشود. این اتفاق کشور را متحول کرده و فشارهای اقتصادی دشمنان را کاهش میدهد.
وی با تاکید بر اینکه چالشهای اقتصادی با استیضاح حل نمیشود، افزود: مجلس باید واقعبینانهتر عمل کند. اگر منصفانه قضاوت کنیم، این استیضاح بیشتر یک حرکت سیاسی است و نه راهکاری برای بهبود وضعیت اقتصادی. راهکار اصلی، ارائه ایدههای کاربردی است و به نظر من، توسعه صادرات قویترین ایده برای کنترل نرخ ارز است.
این کارشناس تجارت خارجی با انتقاد از برخی تحلیلهای نادرست درباره صادرات گفت: برخی کارشناسان اقتصادی تحلیلهای اشتباهی ارائه میدهند و به جای بررسی هزینههای مصرف ارز، حملات خود را متوجه صادرکنندگان کردهاند. این یک خطای بزرگ است چراکه در صادرات رانتی وجود ندارد؛ بلکه رانت در واردات شکل میگیرد. رسانهها باید به جای تخریب صادرات، بر نقش آن در رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP) تمرکز کنند.
جلالیفر با بیان اینکه کشور گرفتار دو چالش بزرگ یعنی جهالت مدیریتی و خیانت است، گفت: امیدوارم روزی برسد که این بازیهای سیاسی و انتقامگیریها پایان یابد و متخصصان دلسوز در مسندهای تصمیمگیری قرار بگیرند.
اثر منفی بر کسبوکارها
رییس اتاق بازرگانی تهران نیز در این رابطه گفت: اگر فضا به سمت استیضاح وزیر اقتصاد حرکت کند، از آنجایی که مبانی اقتصادی کشور دچار مشکلات است، این موضوع به فضای اقتصادی کشور آسیب وارد میکند.
محمود نجفیعرب، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: یکی از مسائلی که در پایان سال اثر خود را بر بازار گذاشت، بحث تشکیل بازار متشکل از ارز و طلا بود و تصور این بود که با این تصمیم، مسوولان اقتصادی کشور قصد دارند تا بتوانند بحث تکنرخی شدن ارز را اجرایی کنند چراکه چندنرخی بودن، اثرات بسیار نامطلوبی بر فضای اقتصادی کشور دارد و دخالت نامطلوب و بیش از حد دولت در بخش اقتصاد، ریشه در چندنرخی بودن ارز دارد.
وی افزود: تصمیم مسوولان اقتصادی به سمت تکنرخی شدن ارز بود و هم وزیر اقتصاد و هم رییس کل بانک مرکزی نیز بر این مساله تاکید داشتند اما به نظر میآید فاصلهای که میان نرخ ارز آزاد و ارز تجاری ایجاد شده و امروز نزدیک به ۳۰درصد میرسد، باعث شده که هدفگذاری برای حرکت به سمت تکنرخی شدن عملی نشده و به نظر میرسد که یک ارز جدید نیمایی با نرخ جدیدی در بازار تشکیل شده و این موضوع تاثیر خود را بر بخشهای اقتصادی کشور برجای گذاشت.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران تصریح کرد: با این حال، اگر فضا به سمت استیضاح وزیر اقتصاد حرکت کند، از آنجایی که مبانی اقتصادی کشور دچار مشکلات است، این موضوع به فضای اقتصادی کشور آسیب وارد میکند. بنابراین، از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی انتظار میرود که در این رابطه صبر بیشتری داشته باشند و نگاه آنها به اصلاحات اقتصادی یک نگاه بلندمدت باشد و تعامل خود را با مدیران اقتصادی کشور بیشتر کنند تا بتوانیم شاهد محقق شدن برنامهها، تصمیمات و اصلاحات اقتصادی باشیم و باید به نگاه میانمدت به این موضوع توجه شود، نه کوتاهمدت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد