15 - 08 - 2023
محکومیت ترور و خشونت
«جهانصنعت» – حوالی غروب یکشنبه ۲۲ مرداد بود که حرم شاهچراغ مورد حمله تروریستی واقع شد، آن هم در حالی که در بازه زمانی یک سال گذشته، این دومینبار بود که چنین حملهای به زائران این حرم انجام میشد. چهارم آبانماه ۱۴۰۱ این حرم و زائرانش هدف یک حمله تروریستی قرار گرفتند؛ حملهای که طی آن، ۱۳ نفر شهید و ۲۵ نفر مجروح شدند و عوامل این حمله تروریستی در تیرماه امسال اعدام شدند.
هرچه بود، تکرار حمله به شاهچراغ در کمتر از یک سال باعث شد، بلافاصله بعد از وقوع حمله تروریستی، نیروهای انتظامی و امنیتی وارد صحنه شوند و تروریست اصلی که اقدام به تیراندازی در حرم کرده بود را دستگیر کنند. تروریستی که بلافاصله در اختیار بازپرس قرار گرفت و بازجویی و تحقیقات از او انجام شد. این در حالی بود که این فرد در تحقیقات اولیه، خود را رحمتالله نوروزف از اتباع تاجیکستان معرفی کرد، اما در حالی که بلافاصله پس از انتشار این خبر، شاهد موج گسترده واکنش چهرههای سیاسی و افکار عمومی به این حمله تروریستی بودیم، روز گذشته نیز این واکنشها ادامه یافت.
این در حالی بود که روز گذشته اعلام شد تاکنون ۱۰ نفر از عناصر مظنون به ارتباط با این حادثه تروریستی دستگیر شدهاند و بنا بر اعلام مسوولان تمام افراد بازداشتی از اتباع خارجی هستند و خانه امن تروریستها نیز کشف شده است. همچنین کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس نشست روز گذشته خود را به این موضوع اختصاص داد و بهگفته یکی از اعضای این کمیسیون، احتمالا هیاتی از نمایندگان برای بررسی حمله تروریستی به شیراز اعزام خواهند شد. ابراهیم عزیزی همچنین گفته «بنابر اطلاعات بهدست آمده مسوولیت حمله تروریستی در حرم شاهچراغ را داعش جنایتکار به عهده گرفته است.» هرچند این گروه تروریستی تا زمان نگارش این گزارش، رسما مسوولیت این حمله را نپذیرفته است.
همچنین وزیر کشور صبح روز گذشته برای بررسی موضوع این حمله تروریستی به شیراز سفر کرد و در سخنانی عکسالعمل نیروهای حفاظتی و امنیتی حرم مطهر را در ابتدای وقوع حادثه تروریستی بهموقع توصیف کرد و افزود: «هماینک نیز کار در کنترل نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی است و بر اوضاع مسلط هستند.» احمد وحیدی در هشدار به تروریستها تاکید کرد:
«کسانی هم که در این کار همکاری، مشارکت و پشتیبانی کردند، به شدت به عقوبت خواهند رسید و دشمنان ملت رها نخواهند شد.» همزمان حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز با اشاره به حادثه تروریستی در حرم شاهچراغ در شیراز تاکید کرد: «عاقبت دردناکی در انتظار عاملین، آمرین و پشتیبانان جنایت شاهچراغ خواهد بود.»
در حالی که دادستان کل کشور دستور رسیدگی ویژه به پرونده و برخورد قاطع با عامل یا عاملان این جنایت را صادر کرد، رییس مجلس انقلابی نیز در واکنش به این حمله تروریستی در آغاز نشست علنی روز گذشته مجلس، حمله تروریستی در حرم شاهچراغ را که منجر به شهادت یک نفر و مجروح شدن شماری از خادمان و زائران شد، به شدت محکوم کرد. محمدباقر قالیباف گفت: «ملت ایران از دستگاه قضایی انتظار دارد مانند همیشه مرتکبین و مسببان این جنایت را با قید فوریت به اشد مجازات برساند.»
محمد مخبر معاون اول ریاستجمهوری نیز در تماس تلفنی با استاندار فارس ضمن تسلیت به خانواده داغدیده، وضعیت سلامت و درمان مجروحان را پیگیری و بر بررسی همهجانبه ابعاد حادثه، ضرورت پیشگیری از تکرار وقوع اینگونه اتفاقات و ایجاد آرامش روانی در میان مردم تاکید کرد. این در حالی بود که برخی از نمایندگان مجلس انقلابی نیز با محکوم کردن این حمله تروریستی بر برخورد قاطع با عوامل آن تاکید کردند. در ادامه واکنشها، رییس قوه قضاییه نیز در نشست شورایعالی قوه قضاییه، این حادثه تروریستی را محکوم کرد. غلامحسین محسنیاژهای همچنین گفت:
«به مقامات قضایی در استان فارس دستور موکد صادر کردهایم که با کمک نیروهای نظامی و امنیتی و انتظامی به طور کامل امنیت مردم و زائران اماکن مقدس را فراهم آورند.» اما این حمله تروریستی علاوهبر واکنشهای داخلی، همچنین با واکنش برخی دولتها و سفارتخانههای خارجی و نیز بعضی از نهادها و سازمانهای بینالمللی روبهرو شد. چنانکه وزارت امور خارجه عراق، سفارت ایران در ژاپن، سفارت ایران در بروکسل، سفارت ایران در بلژیک، سفارت ایران در لهستان، وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، سفارت روسیه در ایران، عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق، رییس مرکز تبیان، مجمع جهانی بیداری اسلامی، علی لاریجانی، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و … در پیامهای تسلیت جداگانه این جنایت را محکوم کردند. این در حالی بود که سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل در پیامی خواستار محکومیت اقدام تروریستی در شاهچراغ از سوی اتحادیه اروپا و دیگر نهادها و سازمانهای بینالمللی شد. بنابر آنچه ازسوی این سفارتخانه منتشر شده، آمده است: «قلب ما در این لحظه سخت با قربانیان است. ما از ملتها و سازمانهای بینالمللی درخواست میکنیم به ویژه از اتحادیه اروپا که در برابر این اقدامات شنیع بایستند. محکوم کردن نهتنها حیاتی است، بلکه مدتهاست که از آن گذشته است.»