26 - 02 - 2018
محدودیتهای گام به گام عراق برای کالاهای صادراتی ایران
در حالی که طی ماههای گذشته عراق محدودیتهای جدیدی را برای صادرات کالاهای ایرانی ایجاد کرد که در پی آن تجار در حوزههای گوناگون متضرر شدند، سازمان توسعه تجارت در نامهای به اتاقهای سراسر کشور از محدودیتهای جدید دولت عراق برای واردات کالاهای ایرانی خبر داده است. براساس آنچه در محتوای نامه اخیر فرزاد پیلتن، مدیرکل دفتر بازرگانی کشورهای عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت به اتاقهای بازرگانی گنجانده شده است، ۶۳ کالا توسط دولت عراق مشمول حمایت از تولید داخلی شده که احتمالا در آینده شامل افزایش تعرفه واردات به عراق خواهد شد.
سازمان توسعه تجارت فهرست این ۶۳ کالا را در نامه خود ذکر کرده تا اتاقهای بازرگانی با اطلاعرسانی به اعضای خود از خسارتهای احتمالی آنان جلوگیری کنند. اما نکته جالب توجه اینجاست که در ماههای گذشته، محصولات جالیزی و کشاورزی ایران در شمول محدودیتها و ممنوعیتهای ناگهانی عراق قرار گرفته و محدودیتهایی در این حوزه برای صادرکنندگان ایرانی وضع شده بود اما نگاهی به فهرست جدید نشان میدهد که برخی منسوجات و کالاهای صنعتی نیز احتمالا مشمول افزایش تعرفه خواهند شد. از اینرو به نظر میرسد دولت عراق در حال افزایش گام به گام محدودیتها برای صادرات کالاهای ایرانی با استدلال حمایت از تولید داخل است. در همین رابطه اواخر دی ماه، اتاق بازرگانی ایران براساس اطلاعاتی که از اداره کل خلیج فارس وزارت امور خارجه کسب کرده بود، طی نامهای به اتاقهای بازرگانی سراسر کشور از ممنوعیت صادرات سیبزمینی و گوجهفرنگی ایران به استانهای بصره و میسان کشور عراق خبر داده بود.
همچنان که اوایل دیماه سالجاری نیز سازمان توسعه تجارت نامهای به اتاقها ارسال کرد که در آن به نقل از سفیر ایران در بغداد از ممنوعیت واردات برخی محصولات کشاورزی از قبیل کاهو، شلغم، چغندر،کلم و گلکلم به عراق خبر داد. در این نامه، درخواست شده بود که بازرگانان ایرانی از ارسال محمولههای صادراتی کالاهای مذکور به مرزها خودداری کنند. لازم به ذکر است که بازرگانان ایرانی در سال ۱۳۹۵ حدود شش میلیارد و ۱۱۰ میلیون دلار کالا به عراق صادر کردهاند. اما حالا با اعمال این محدودیتها از سوی دولت عراق، صادرات ایران به این کشور در سال ۱۳۹۶ مشخص نیست که چه وضعیتی پیدا خواهد کرد. از کالاهایی که در لیست مواد و کالاهای مشمول به قانون حمایت از تولید آمده، میتوان به کالاهایی همچون کلاه و کفش نظامی، کت و شلوار مردانه، سیستم آبیاری قطره ای، کابل برق، فرش ماشینی، پارچه خام و. . . اشاره کرد.