28 - 08 - 2023
مجری افق، استاد شریف!
گروه سیاسی- درست در روزی که آغاز تدریس یک مجری صداوسیما در دانشگاه شریف مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت، انتشار چند خبر درخصوص قطع همکاری و اخراج شماری از استادان برجسته دانشگاههای مختلف، بر نگرانی افکار عمومی افزود؛ آن هم در حالی که مجری بحثانگیزی که از این پس باید او را در عین حال، استاد دانشگاه شریف نیز بدانیم، سمت و سوی سیاسی و جناحی خاصی را دنبال میکند و بهعنوان مجری یکی از برنامههای سیاسی صداوسیما و شبکه افق این سازمان رسانهای، گرایشی آشکار به طیف تندرو جناح راست و نیروهای منتسب به جبهه پایداری دارد. صحبت از امیرحسین ثابتی است؛ مجری منتسب به جبهه پایداری شبکه افق که ظاهرا در سال تحصیلی پیشرو، استاد درس «انقلاب اسلامی» دانشگاه شریف نیز خواهد بود.
آنچه اما بر پیچیدگی این غائله و متعاقبا بر حجم و شدت انتقادات کاربران شبکههای اجتماعی افزود، واکنشی بود که این مجری جوان به موضعگیری اولیه برخی کاربران به انتشار این خبر نشان داد. چنانکه در رشتهتوئیتی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «صبح امروز (یکشنبه) تعدادی از اکانتهای فیک توئیتر، کانالهای اصلاحطلب و ضدانقلاب پروژه مشترکی را شروع کردند؛ چرا امیرحسین ثابتی قرار است از مهرماه در دانشگاه شریف درس انقلاب اسلامی را تدریس کند؟! چرا نباید در دانشگاه تدریس کنم؟ مگر قرار است با ۱۵ سال تحصیل در رشته علوم سیاسی از مقطع لیسانس تا فوقلیسانس و دکترا، بروم فیزیک کوانتوم درس بدهم؟! دقیقا در رشتهای که در بهترین دانشگاههای این کشور درسش را تا عالیترین مقطع خواندم، قرار است برای دانشجویان کارشناسی درس بدهم. قبل از این هم در دانشگاههای دیگر تدریس داشتم.» امیرحسین ثابتی همچنین در ادامه نوشت: «کجای این اتفاق عجیب و غریب است؟! اگر کسی بخواهد درس انقلاب اسلامی بدهد، باید دقیقا چه کار دیگری انجام دهد که انجام ندادهام؟!» او نوشت: «در طول دوره تحصیلم، با بهترین اساتید علوم سیاسی و تاریخ سروکله زدهام؛ از منتهاالیه انقلابی تا ضدانقلاب، حرف همه آنها را درباره تاریخ و سیاست شنیدهام. علاوه بر آن، سالها در حوزه تاریخ بهخصوص تاریخ پهلوی و انقلاب اسلامی مطالعه داشتم. تقریبا تمام حرفها، مقالات، مستندها و مطالب تولیدشده تاریخی از طیفهای مختلف را دیده و خواندهام. علاوه بر اینها، در سالهای گذشته در حوزه تاریخ شفاهی نیز مفصل کار کردهام، چند سال در مرکز اسناد انقلاب اسلامی در حوزه تاریخ پژوهشگری کردهام و اسناد تاریخی را خواندهام. حدود یک سالی هم هست که یک کتابفروشی تخصصی در حوزه تاریخ و سیاست تاسیس کردهام و بخش زیادی از وقتم را صرف این کار کردهام. لذا باز هم میپرسم اگر کسی بخواهد درس انقلاب اسلامی بدهد باید دقیقا چه کار دیگری انجام بدهد که انجام ندادهام؟!» او همچنین اضافه کرد: «ضمنا بنده هیات علمی دانشگاه شریف نیستم. قرار است بهعنوان استاد مدعو، هفتهای دو ساعت در رشتهای که درسش را خواندهام، تدریس کنم، لذا ارتباط این مساله را با اخراج فلان استاد از این دانشگاه متوجه نمیشوم. چون نه قرار است رشته او را درس بدهم و نه قرار است در دانشگاه شریف هیات علمی شوم.»
مجری جنجالی شبکه افق اما در حالی که در ابتدا تاکید میکرد که متوجه علت انتقادها نیست، در ادامه نوشت: «البته میدانم کسانی که پشت این پروژه هستند، نه این توضیحات برایشان قانعکننده است، نه به دنبال قانع شدن هستند. چطور تدریس یک فارغالتحصیل علوم سیاسی در رشته انقلاب برایشان عجیب است اما در برابر تدریس زبان عادل فردوسیپور در دانشگاه شریف تعجب نمیکنند و حتی برایشان مساله نیست؟! مساله چیز دیگری است. آنها از اثرگذاری بنده حقیر ناراحتند. اهمیتی هم ندارد چون این تازه اول کار است!» اما واقعیت این است که اتفاقا مساله نه اثرگذاری بیش از حد این مجری و همفکرانش در همه امور، بلکه بیش و پیش از آن، عدماثرگذاری بسیاری از دیگر نخبگان سیاسی و فکری است؛ نخبگانی که ازقضا تمام آنچه ثابتی تاکید دارد در راستای تبدیل شدن به یک استاد دانشگاه انجام داده و میدهند اما باز، بیرون گود میمانند، اما ثابتی نهتنها مجری تلویزیون میشود و در این سطح، صاحب تریبون، بلکه حتی به این نیز بسنده نمیکند و در ادامه استاد دانشگاه شریف نیز خواهد شد.
این در حالی بود که دیروز از قضا در خبری دیگر، یکی از استادهای دانشگاه شریف از اخراج خود خبر داد و جالب آنکه این استاد دانشگاه شریف نیز همچون ثابتی همزمان بهعنوان یک چهره رسانهای نیز شناخته میشود. علی شریفیزارچی که اولا پیش از آنکه در فضای رسانهای تا حدودی شناخته شود، بهعنوان استاد دانشگاه شریف فعالیت میکرد و از قضا در ادامه نیز به همین عنوان در فضای رسانهای شناخته شد و ثانیا شهرت نسبی او، اساسا در فضای شبکههای اجتماعی و مشخصا در میان کاربران توئیتر بود، نه همچون امیرحسین ثابتی بهواسطه تریبون شبکه افق صداوسیما.
به هر تفسیر دیروز این استاد دانشگاه شریف در توئیتی درباره اخراج خود از دانشگاه نوشت: «استناد مدیریت دانشگاه آن است که بهرغم مکاتبه در خرداد و آذر ۱۴۰۰ و شهریور ۱۴۰۱، هیچ اقدامی برای تمدید قرارداد خود انجام ندادهام.» او همچنین با انتشار تصاویری از صفحه ثبت درخواست در وبسایت این دانشگاه، خطاب به مخاطبانش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تاریخ ثبت درخواستهای ترفیع و تبدیل وضعیت را ببینید تا متوجه شوید چطور حقیقت فدای سیاست میشود. جزئیات بیشتر را به همکارانم در شریف خواهم نوشت.»
این اما تنها خبر مهم در این راستا نبود و دیروز همچنین یک استادیار معماری دانشگاه شهید بهشتی نیز اعلام کرد که نامه «ختم همکاری» دریافت کرده و عملا اخراج شده است. در حالی پایگاه خبری انتخاب از اخراج رهام افغانی این استادیار معماری دانشگاه شهیدبهشتی خبر داد که در ادامه روز، انصافنیوز در خبری دیگر از «ممنوعیت تدریس برای سردار علایی و صالحیامیری» پرده برداشت. این پایگاه خبری با تاکید بر اینکه «از تدریس سردار دکتر حسین علایی در دانشگاه تهران و رضا صالحیامیری در دانشگاه علوم و تحقیقات هم جلوگیری شده»، در ادامه آورده است: «صالحیامیری سابقه وزارت ورزش و ارشاد و همچنین ریاست کمیته ملی المپیک را برعهده داشته و سردار حسین علایی تا سال ۸۴ در سپاه فعالیت داشته و پس از آن مدیرعامل هواپیمایی آسمان و همچنین ریاست هیاتمدیره شرکت ملی نفتکش ایران را بر عهده داشته است.»
همزمان با انتشار این اخبار خبرگزاری میزان از تشکیل پرونده برای مهدی یراحی خبر داد تا روشن شود که این محدودیتها به هیچ وجه به استادان دانشگاه و دانشگاهیان محدود نیست و همچنین شامل حال هنرمندان نیز شده است. در ادامه خبر دیگری منتشر شد که مشخص کرد دایره افراد درگیر این محدودیتها حتی از این نیز فراتر است. خبرگزاری میزان در خبری دیگر از «صدور حکم مجرمیت برای محسن آرمین و جواد امام به اتهام نشر افترا و توهین و ۴۴ میلیون تومان جریمه نقدی» خبر داد و نوشت: «رضا گلپور از صدور حکم مجرمیت آقایان محسن آرمین (عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران) و جواد امام (دبیرکل حزب مجمع ایثارگران و سخنگوی جبهه اصلاحات) به اتهام نشر افترا و توهین به ۴۴ میلیون تومان جریمه نقدی خبر داد.» این خبرگزاری وابسته به قوه قضاییه همچنین اضافه کرد: «شعبه ۱۰۶۰ دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی کارکنان دولت تهران در پی شکایت رضا گلپور چمرکوهی فرزند سلمان ساکن دولتآباد شهر ری به اتهامات ایراد افترا و توهین به اشخاص عادی از محسن آرمین فرزند احمد ساکن تواضعی قیطریه و جواد امام فرزند محمد ساکن برج بینالملل تهران خیابان شیخبهایی را با توجه به فقد سابقه محکومیت کیفری، دفاع غیرموثر متهمین و احراز عناصر مادی و معنوی جرم به استناد مواد ۶۰۸ و۶۹۷ قانون تعزیرات از جهت یکم- اتهام افترا- به پرداخت ۲۴ میلیون تومان جزای نقدی و جهت دوم- اتهام توهین- به پرداخت ۲۰ میلیون تومان جزای نقدی در حق صندوق دولت جمهوری اسلامی ایران به امضای محمدرضا کمالی دادرس شعبه ۱۰۲۵ کیفری ۲ همان مجتمع مورخه ۲۳/۵/۱۴۰۲ محکوم کرد.»
جالب آنکه در حالی که نایبرییس نخست و سخنگوی جبهه اصلاحات با این احکام مواجه شدهاند که به تازگی نایبرییس دوم این تشکیلات سیاسی اصلاحطلب نیز در پروندهای دیگر محکوم شده بود و همزمان وزارت کشور در تلاش برای ممانعت از فعالیت حزبی و سیاسی دبیرکل جبهه اصلاحات است.