18 - 01 - 2024
ماهیگیری اژدهای زرد از تلاطمهای نفتی
گروه انرژی- نوسان قیمتها در بازار نفت با وجود ادامهدار شدن درگیریها در دریای سرخ، فرصت را برای چین فراهم کرده که نسبت به خرید نفت اقدام کند. آنطور که خبرگزاریهای خارجی گزارش میکنند، هرچند پیشبینی رشد اقتصادی ضعیفتر از انتظار چین در سال جدید میلادی محتمل است، با این حال این کشور در فرصت درگیریهای خاورمیانه به سرعت در حال خرید نفت ارزان است.
به رغم رشد اقتصادی ضعیفتر از حد انتظار چین، تولید پالایشگاههای نفت چین در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال گذشته ۳/۹ درصد افزایش یافت و به یک رکورد جدیدی رسید که نشان میدهد تقاضای این کشور برای نفت بالاست، اما در روندی که برخی تحلیلگران انتظار دارند، ممکن است نباشد.
برخی نشانهها از افزایش تقاضای پالایشگاههای چین برای خرید نفت خبر میدهند. پالایشگاههای این کشور که انتظار دارند تقاضا در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ افزایش پیدا کند، برای بهره بردن از قیمتهای نسبتا پایینتر، فعالانه محمولههای نفتی را برای تحویل در ماههای مارس و آوریل رزرو میکنند تا ذخایر خود را دوباره پر کنند.
به علاوه، پس از اظهارات مقامات فدرالرزرو آمریکا که انتظارات برای کاهش شدید نرخ بهره را پایین برد، دلار آمریکا روز چهارشنبه نزدیک به بالاترین حد یک ماهه صعود کرد. دلار قویتر، تقاضا برای نفت را در میان خریداران غیرآمریکایی کاهش میدهد.
تحلیلگران نفتی میگویند نرخهای بالاتر میتواند منجر به چشمانداز ضعیفتر برای تقاضا برای نفت شود، زیرا فعالیتهای اقتصادی در محیط با نرخ بهره بالا کاهش مییابد و قیمتهای نفت را آسیبپذیر میکند.
به گفته آنان، نرخ رشد اقتصادی چین، به موانع موجود برای تقاضا برای نفت پایان نمیدهد و چشمانداز چین برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ همچنان تیره و تار است. صنعت نفت موافق این مفهوم بود که با وجود احیای نابرابر، تقاضای چین برای نفت انعطافپذیر بوده و احتمالا در سال ۲۰۲۴ به سطوح بیسابقهای رشد خواهد کرد.
پالایشگاههای چینی با مشاهده قیمتهای نسبتا پایین و پیشبینی تقاضای قویتر در نیمه دوم سال ۲۰۲۴، در حال ثبت سفارش برای محمولههای نفتی هستند که در مارس و آوریل تحویل داده میشوند.
بر اساس گزارش رویترز، پالایشگاههای دولتی چینی همچنین پس از دریافت سهمیههای جدید، تولید و صادرات فرآوردههای نفتی را افزایش دادهاند.
گزارشها نشان میدهد تولید ناخالص داخلی چین در سه ماهه چهارم ۲/۵ درصد رشد کرد که نسبت به ۹/۴ درصد در سه ماهه سوم افزایش یافت. برای کل سال ۲۰۲۳، اقتصاد نیز نرخ رشد ۲/۵ درصدی را ثبت کرد. نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ۰/۱ درصد در سه ماهه چهارم بود که با انتظارات مطابقت داشت، اگرچه این کاهش نسبت به افزایش ۵/۱ درصدی سه ماهه قبلی بازبینی شده بود.
در بخش صنعت، تولید در ماه دسامبر ۸/۶ درصد نسبت به ماه قبل ۶/۶ درصد افزایش یافت که مطابق با پیشبینیهای بازار بود. با این حال، خردهفروشی به ۴/۷ درصد کاهش یافت که نسبت به ۱/۱۰ درصد سالانه نوامبر و کمتر از ۱/۸ درصد مورد انتظار بود.
عوامل بنیادی موثر بر قیمت
در حالی که انتظار میرفت تنشهای منطقهای و ادامه درگیریها بین آمریکا و انگلیس و حوثیها، قیمت نفت را در معاملات روز چهارشنبه بالا ببرد، اما بازار واکنشی مخالف نشان داد. بازار آسیا تحت تاثیر افزایش قیمت دلار و رشد اقتصادی ناامیدتر از قبل شد و از سویی، کاهش تقاضای آمریکا به دلیل یخبندان سراسری در این کشور، نفت را در کانال کاهشی قرار داد.
بهای معاملات نفت برنت با وجود رشد تنشها در خاورمیانه، از دسامبر، زیر ۸۰ دلار در هر بشکه مانده و خرید نفت را جذاب کرده است. از سوی دیگر، پکن سهمیههای جدیدی برای واردات نفت و صادرات سوخت برای پالایشگاهها صادر کرده که به آنها اجازه میدهد خرید نفت و فعالیتشان را افزایش دهند.
از دیگر عوامل ضعیفتر شدن تقاضا برای نفت، ورود پالایشگاههای آسیایی به تعمیرات فصلی است که تقاضای نفت را برای سه ماهه دوم کاهش خواهد داد و در نتیجه تقاضای کمتری برای نفت دارند. تقاضای قوی چین برای نفت، از نرخ اضافی قیمت معاملات نقدی نفت خاورمیانه حمایت کرده است.
ویکتور کاتونا تحلیلگر شرکت کپلر گفت: در آمادهسازی برای تابستان، ذخیرهسازی نفت در سه ماهه اول و سه ماهه دوم امسال انجام میشود. این اقدام برای پالایشگاهها در سال گذشته، نتیجه فوقالعادهای داشت.
چین در سال میلادی گذشته، حجم بالایی نفت خریداری کرد تا ذخایر نفت بیش از یک میلیارد بشکهای خود را پر کند. پالایشگاهها از اواخر ژوئیه، برداشت از ذخایر را آغاز و به چین کمک کردند افزایش قیمتی که تحت تاثیر محدودیت عرضه اوپکپلاس مشاهده کرد را پشت سر بگذارد.
طبق دادههای گردآوریشده توسط شرکتهای ورتکسا و کپلر، پس از اینکه پالایشگاههای این کشور، پالایش نفت را در سه ماهه چهارم را افزایش دادند، ذخایر نفت چین تا هفته گذشته به ۹۳۳ تا ۹۵۱ میلیون بشکه کاهش یافت.
یک معاملهگر نفتی در یک پالایشگاه چینی گفت: پالایشگاههای چینی که در راس آنها یونیپک قرار دارد، ماه جاری به سرعت وارد عمل شدند و نفت را از همه نقاط دنیا به جز آمریکا که نرخ حمل بار بالایی دارد، خریداری کردند.
یونیپک که بازوی بازرگانی سینوپک است، در ژانویه نسبت به دو ماه قبل آن، نفت بیشتری از برزیل و خاورمیانه سفارش داد، اما معاملهگران میگویند مشخص کردن کمیت خرید دشوار است.
حملات بیتاثیر حوثیها بر بازار
به دنبال حملات آمریکا و بریتانیا به شورشیان حوثی یمن و احتمال تشدید تنشها، شل، یک شرکت شرکت نفتی بریتانیایی، انتقال تمام محمولهها از طریق دریای سرخ را برای مدت نامعلومی به حالت تعلیق درآورده است. حوثیها کشتیهای تجاری را در دریای سرخ در پاسخ به حمله اسرائیل به غزه، مورد هدف قرار داده بودند. تقریبا ۱۲ درصد تجارت جهانی نفت از طریق دریا از دریای سرخ میگذرد. تصمیم شل ناشی از ریسکهای احتمالی برای ایمنی خدمه است.
سایر کشتیرانان جهانی، از جمله بریتیشپترولیوم و انرژی قطر نیز انتقال محمولهها را از طریق دریای سرخ متوقف کردهاند.
حملات اخیر حوثیها مسیرهای کشتیرانی بینالمللی را مختل کرده و کشتیهای دستههای مختلف را هدف قرار داده است. حوثیها متعهد شدهاند به عملیات خود علیه اهداف آمریکایی و بینالمللی در منطقه ادامه دهند. کشتیهای اجارهای که از طریق کانال سوئز به سمت اروپا حرکت میکنند، از دریای سرخ دوری میکنند و مسیر طولانیتری را در اطراف آفریقای جنوبی به جان میخرند.
اقتصاد چین در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن، ۲/۵ درصد رشد کرد که ضعیفتر از پیشبینی تحلیلگران بود و این پیشبینیها که تقاضای چین باعث رشد قویتر تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۴ خواهد شد را زیر سوال برد.
مدیرعامل آرامکو در این رابطه گفته است: حملات دریای سرخ در کوتاهمدت قابل مدیریت است، ممکن است کمبود نفتکش ایجاد و در صورت طولانیتر شدن در بازار فشاری وارد کند.
به گفته او، نفت خام این شرکت میتواند حملات را از طریق خط لوله شرق به غرب دور بزند یا ممکن است فقط نیاز به تغییر مسیر فرآوردههای نفتی داشته باشد.
او با تاکید بر اینکه پیشبینی نمیکنیم شاهد تکرار حملات به تاسیسات نفتی خود باشیم، گفت: پیشبینی میشود تقاضای جهانی نفت با ۵/۱ میلیون بشکه افزایش در روز در سال ۲۰۲۴ به ۱۰۴ میلیون بشکه در روز برسد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد