29 - 05 - 2018
لغو مجوز کارگزاریهای ضعیف
مجوز کارگزاریهایی که سرمایه آنها کمتر از ۱۵۰ میلیارد ریال باشد لغو میشود. به گزارش فارس، محمد عطایی مدیرنظارت بر کارگزاران سازمان بورس در تازهترین اقدام خود خطاب به تمامی شرکتهای کارگزاری اعلام کرد که شرکتهای کارگزاری با سرمایه ۱۵۰ میلیارد ریال و بیشتر تا تاریخ ۳۰ آبانماه ۱۳۹۷ فرصت خواهند داشت تا مجوزهای فعالیت شرکتهای کارگزاری را تجمیع کنند. براساس این گزارش، مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس اعلام کرده موضوع تجمیع مجوزهای فعالیت شرکتهای کارگزاری براساس مصوبههای ۴۳۳ و همچنین ۴۹۳ جلسات هیاتمدیره سازمان بورس مبنی بر تجمیع مجوزهای فعالیت کارگزاران مطرح و با تصویب تمدید دوباره مهلت تجمیع مجوزهای فعالیت شرکتهای کارگزاری تا پایان آبانماه امسال همراه بوده است. براساس ابلاغیه جدید سازمان بورس، شرکتهای کارگزاری با سرمایه کمتر از ۱۵۰ میلیارد ریال تا تاریخ ۳۱ مردادماه ۱۳۹۷ فرصت دارند برنامه افزایش سرمایه با تخصیص اولویت سرمایه برای هر مجوز فعالیت را با زمانبندی حداکثر یک ساله همراه با تعهدنامه اعضای هیاتمدیره جهت اجرای برنامه ارائه کنند. براساس این ابلاغیه عدم ارائه برنامه یا عدم اجرایی کردن برنامه افزایش سرمایه به منزله درخواست فعالیت در مورد مجوزهایی است که نسبت به تامین سرمایه آن اقدام کردهاند و برنامهای برای فعالیت در سایر مجوزها که سرمایه آن تامین نشده است، ندارند. بدیهی است در صورت عدم ارائه برنامه به تشخیص سازمان بورس، مجوزهایی که سرمایه آنها تامین نشده لغو خواهد شد. محمد عطایی، مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس در انتهای ابلاغیه خود عنوان کرده است: در مورد شرکتهای کارگزاری با سرمایه کمتر از ۴۰ میلیارد ریال در صورت عدم ارائه زمانبندی افزایش سرمایه یا عدم اجرایی کردن برنامه زمانبندی افزایش سرمایه به منزله درخواست لغو مجوز فعالیت کارگزاری است. گفتنی است سازمان بورس پیش از این برای افزایش کفایت سرمایه شرکتهای کارگزاری تا پایان اردیبهشتماه امسال مهلت داده بود. برخی گزارشهای تاییدنشده در این زمینه حاکی است شرکتهای کارگزاری خصوصی برای نجات خود از لغو مجوز اقدام به جابهجایی صوری داراییهای ثابت میان دیگر کارگزاریها با هدف شناسایی سود حسابداری در صورتهای مالی و افزایش سرمایه از این محل کردهاند.
تشدید شفافیت شرکتهای سرمایهگذاری
همچنین سازمان بورس و اوراق بهادار در ابلاغیهای همه شرکتهای سرمایهگذاری ثبتشده از جمله ۲۳ شرکت حاضر در بورس و فرابورس را مکلف کرد از صورتهای مالی نمونه استفاده کنند. بر اساس اطلاعیه سازمان بورس، این صورتهای مالی شامل حداقل الزامات ارائه و افشا بوده و در صورتی که سازمان بورس الزامات بیشتری برای ارائه و افشا در صورتهای مالی اعلام کند، شرکتها مکلف به ارائه اطلاعات هستند. افزون بر این، در تهیه صورتهای مالی نمونه، به افشای مناسب و کافی اطلاعات تحت شرایط عمومی و کلی تاکید و از پرداختن به اطلاعات مرتبط با شرایط خاص خودداری شده و در موارد بااهمیت، اطلاعات مرتبط با شرایط خاص نیز باید حسب مورد و ضرورت طبق استانداردهای حسابداری گزارش شود. براساس این گزارش، طبق دستورالعمل شناسایی و ثبت نهادهای مالی فعال در بازار اوراق بهادار نزد سازمان (مصوب ۲۱ آبان ۹۰)، شرکت سرمایهگذاری باید حداقل ۸۰ درصد از داراییها را به سرمایهگذاری در اوراق بهادار و حداقل ۷۰ درصد از داراییها را به سرمایهگذاری در اوراق بهاداری اختصاص دهد که در اثر سرمایهگذاری در این اوراق بهادار به تنهایی یا به همراه اشخاص تحت کنترل خود در شرکت ناشر اوراق بهادار یادشده، نفوذ قابل ملاحظه پیدا نکند یا کنترل آن را به دست نیاورد.
چشمانداز بازار سهام
از سویی دیگر یک مدیر سرمایهگذاری کارگزاری به واکاوی صنایع معدنی – فلزی پرداخت و دورنمای آنها در تالار شیشهای را شفاف کرد. وی با اشاره به مطالب فوق صنایع فلزی- معدنی را در سه گروه تقسیم بندی کرد و گفت: گروه اول مختص به فولادیها و سنگآهنیها، دومین گروه شرکتهای وابسته به مس و سومین گروه شرکتهای گروه روی است. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با بیان شرایط جهانی این فلزات طی هفته گذشته بیان کرد: فولاد و مس در روزهای گذشته در شرایط با ثباتی قرار گرفته و در محدوده ثابت نوسان داشتهاند. شرایط برای فلز آلومینیوم با تحریم شرکت روسال به نحوی پیش رفت که چشمانداز مثبتی را پیش روی تحلیلگران قرار داد. با این وجود این فلز در روند هفتگی با نوسان محدود ۱ درصدی افت داشت اما همچنان در سقف قیمتی مناسبی قرار دارد. منتظری در ادامه در خصوص شرایط فلز روی در بازارهای جهانی بیان کرد: روی برخلاف مس و آلومینیوم در هفتههای اخیر از قیمت سه هزار و۵۰۰ دلار به محدوده سه هزار دلار افت داشته است. این فلز در مدت مزبور شاهد کاهش حدود هفت درصدی موجودی انبارهای شانگهای و یک درصدی موجودی انبارهای LME نیز بوده است. با این وجود تشدید تقاضای چین باعث شد تا آربیتراژ بین بورسهای لندن و شانگهای مثبت شده و واردات این فلز به چین بعد از مدتها اقتصادی شود که این موضوع میتواند محرک خوبی برای بازار در یک دوره میان مدت باشد. اما موضوع دوم و بسیار مهم اثرگذار بر صنایع فلزی-معدنی نرخ ارز در بازار و اثر تکنرخی شدن است. منتظری در این زمینه نیز بیان کرد: از زمان دستور تکنرخی شدن ارز، شرکتها محصولات خود را با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی معامله میکنند یعنی فرض سرمایهگذاران بر این است که دلار در همین محدوده باقی میماند. وی در ادامه افزود: با این وجود بازار همچنان بر این موضوع تمرکز دارد که معامله این کالاها در بازار یا در بورس کالا با ارز بیش از این قیمت امکانپذیر است. به همین سبب اعلام هر بخشنامه ارزی از سوی بانک مرکزی خصوصا در مورد فعالیت هر چه بیشتر صرافیها مورد توجه سهامداران این گروههاست. این کارشناس در توضیح این موضوع بیان کرد: به عنوان مثال خبر فعالیت صرافیها در سامانه نیما که روز پنجشنبه اعلام شد، روز گذشته باعث هجوم خریداران سهام دربسیاری از نمادهای این گروه و رشد قیمتی شاخص این صنایع شد. وی در ادامه با اشاره به دلایل بنیادی مبنی بر تداوم رشد این نمادها افزود: نسبت قیمت به درآمد در این سهمها در محدوده ۴ قرار دارد (بر مبنای سود تحلیلی سال ۹۷)، به همین دلیل این شرکتها میتوانند با فرض افت بازارهای جهانی یا نوسان نرخ دلار، قیمتهای فعلی را حفظ کنند و نوسانات محدود داشته باشند. منتظری در ادامه در خصوص چشمانداز بورس تهران بیان کرد: رشد دلار که طی ماههای گذشته بسیار چشمگیر بود، بسیاری از بازارهای مالی کشور را تحت تاثیر قرار داد. افزایش قیمت طلا و سکه در بازار، همچنین رشد نرخ مسکن که طی روزهای گذشته از سوی بانک مرکزی اعلام شد، همگی اثر افزایش نرخ دلار را به همراه داشته است. در این بین تنها بازاری که کماکان به رشد قیمت این ارز مهم جهانی واکنش چندانی نشان نداده است، بازار سرمایه است. این کارشناس افزود: به نظر میرسد طی ماههای آینده سهمهای دلارمحور بازار به این رشد قیمتی واکنش مثبت نشان دهند و بسیاری از سهمها رشد قیمتی داشته باشند.