17 - 09 - 2023
لزوم همکاری دوطرفه برای خروج بازار فولاد از رکود
یک فعال فولادی گفت: تولید فولاد نیازمند زیرساختهایی مانند آب، برق، جاده، راهآهن و امثال آن است که در کشور این زیرساختها هنوز بهطور کامل فراهم نشده است.
بهروز امجدیان مطرح کرد: واحدهای فولادسازی برای جبران هزینههای خود مجبور به توسعه هستند یا اینکه برای صادرات به دنبال بازارهای جدید میروند، این در حالی است که موانعی مانند تامین انرژی، جلوی توسعه آنها را خواهد گرفت.
وی گفت: محدودیتهای انرژی علاوه بر اینکه ظرفیت فعلی تولید را کاهش میدهد، ظرفیتهای آتی در این صنعت را نیز کاهش خواهد داد.
امجدیان با اشاره به افق ۱۴۰۴ فولاد تصریح کرد: در چشمانداز سال ۱۴۰۴ در صنعت فولاد قرار بود به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برسیم. در حال حاضر این میزان به ظرفیتهای بالای ۴۰ میلیون تن رسیده است اما اینکه به تولید واقعی ۵۵ میلیون تن دست پیدا کنیم، بعید به نظر میرسد، چراکه تولید فولاد نیازمند زیرساختهایی مانند آب، برق، جاده، راهآهن و امثال آن است که در کشور این زیرساختها هنوزبه طور کامل فراهم نشده است.
این فعال فولادی با بیان اینکه زیرساخت واردات سنگآهن در کشور نداریم، اظهار کرد: در کشور ۳ میلیارد سنگآهن شناخته شده وجود دارد و در صورتی که سالانه ۲۰۰ میلیون تن از آن برداشت شود، بدون شک اگر معادن جدید دیگری اکتشاف نشوند، این معادن طی ۱۵ سال به اتمام خواهند رسید. این آماری است که خود وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه داده است.
امجدیان معتقد است: با شرایط فعلی، در صورتی که چارهای در بلندمدت برای حل مشکلات صنعت فولاد اندیشیده نشود، آینده چندان مناسبی نمیتوان برای این حوزه در کشور انتظار داشت.
وی خاطرنشان کرد: دولت وظیفه دارد زیرساختهای لازم را برای واحدهای فولادسازی مهیا کند و در مقابل وظیفه واحدهای فولادسازی به عنوان بخش خصوصی این است که میزان بهرهوری و کارایی خود را در زمینه مصرف انرژی و سایر مواردی که آنها را با چالش روبهرو کرده است، بالا ببرند تا از تمام بحرانهای پیشآمده بتوانند عبور کنند.
یک تیر و دو نشان با سیاست ارائه تسهیلات خرید ماشینآلات
این فعال فولادی گفت: باید سیاستگذاری به سمتی حرکت کند که هم شرکتهای معدنی بتوانند محصولات مورد نیاز خود را خریداری و روند بهرهبرداری را توسعه دهند و هم رونق بار دیگر به شرکتها برگردد؛ بنابراین میتوان گفت ارائه تسهیلات مناسب در این بخش هر دوطرف را راضی نگه خواهد داشت. امجدیان با بیان اینکه صنعت ایران به واسطه زیرساختهای فراوان در حوزه تولید ماشینآلات معدنی توانایی زیادی دارد، گفت: در حال حاضر شرکتهای مختلفی توانایی تامین نیاز کشور در این حوزه را دارند، البته به شرط اینکه حمایتهای لازم در این بخش عملی شود و برای تحریک تقاضا در این صنعت برنامه و سیاستگذاری صحیحی وجود داشته باشد. خرید ماشینآلات به دلیل هزینهبر بودن، اغلب باعث انصراف خریداران میشود که این روند باعث شده بسیاری از شرکتها با چالش مواجه شوند.
این فعال صنعت فولاد با اشاره به نیاز معادن به ماشینآلات اظهار کرد: با توجه به اینکه معادن بسیاری در کشور وجود دارد، براساس برنامهریزیها سرمایهگذاریهای زیادی برای کشف معادن جدید انجام شده است. همچنین در سالهای اخیر سیاست احیای معادن و توسعه برخی معادن در دستور کار قرار گرفته که این روند نیز نیازمند ماشینآلات بسیاری است.
به گفته امجدیان، برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی ماشینآلات تعرفههای وارداتی به شدت افزایش یافته و از طرفی اجازه واردات صادر نمیشود، در صورتی که تعداد و تنوع محصولات داخلی بسیار کم است. وی تصریح کرد: نیاز کشور برای تامین ماشینآلات معدنی، حدود ۱۵ هزار دستگاه است که بخشی از این دستگاهها امکان تولید در داخل را ندارند و به لحاظ ارزشی، ۸۰ درصد تولید از طریق دستگاههایی در معادن انجام میشود که تولید داخلی ندارند.