2 - 10 - 2024
لبنان؛ باتلاق تلآویو؟
عرفان ناظریه-در حالی که اقدامات اسرائیل در مناطق جنوبی لبنان، توجه اذهان عمومی را بهطور نسبی از موضوع غزه به سمت و سوی آن سوق داده و نهادهای بینالمللی در کنار بازیگران منطقهای به تلآویو هشدار میدهند تا مراقب رفتار خود باشد که مبادا لبنان به غزهای دیگر تبدیل شود، بامداد 10مهرماه 1403 برخی منابع رسانهای خبر از اجرای برخی عملیاتهای محدود زمینی در جنوب این کشور دادند.
در واقع هرچند که مقامات اسرائیلی ادعا میکنند تنها هدف آنها از اجرای چنین عملیاتی صرفا بازگرداندن امنیت به قسمتهای شمالی اراضی اشغالی، حمله به تاسیسات حزبالله و از بین بردن آن یا حداقل اجبار این سازمان به تغییر رفتار در قبال اسرائیل بوده و به تعبیری دیگر چنین عملیاتی کوتاهمدت و موضعی خواهد بود، اما تحلیلگران و کارشناسان معتقدند که شروع یک جنگ زمینی در این مناطق با توجه به وجود گردانهای زمینی حزبالله همچون رضوان و بدر میتواند آتش یک جنگ فراگیر و طولانیمدت را شعلهور کرده و با توجه به موقعیت جغرافیای طبیعی و شهری که مواضع و آرایش نیروهای دوطرف در بستر آن شکل میگیرد، میتواند غیرنظامیانی همچون زنان و کودکان را نیز در آن دخیل کرده به قولی «تروخشک را با هم بسوزاند.»
در جنوب لبنان چه خبر است؟
در همین راستا از اوایل عملیات 7اکتبر 2023 حماس، حزبالله لبنان آنگونه که خود اعلام کرد در حمایت از مقاومت فلسطین وارد درگیری با تلآویو از قسمت شمالی اراضی اشغالی شد. این اقدام که بخشی از یک نقشه بزرگتر بود به این منظور طراحی و پیادهسازی شد تا بتواند با درگیر کردن اسرائیل در جبهههای مختلف، توان آن را تقسیم کرده و تابآوری مقاومت فلسطین را بالا ببرد. اسرائیل هم در پاسخ به این ابتکار سعی کرد تا با دستهبندی آن چیزی که به عنوان «سلسله مراتب تهدید» نامگذاری میکند، به بخشهای مختلف این ابتکار یعنی حزبالله لبنان، انصارالله یمن و مقاومت اسلامی عراق پاسخ دهد.
به همین جهت کاملا طبیعی و بدیهی بود که حزبالله با توجه به موقعیت جغرافیایی و ساختاری خاص خود، هدف نخست پاسخهای اسرائیل قرار گیرد. بنابراین تلآویو با برداشتن گامهای نخست خود در سطوح حملات هوایی، اطلاعاتی، الکترونیکی، عملیات نفوذ، ترور فرماندهان نظامی و رهبران و سران سیاسی حزبالله سعی در مهیا کردن شرایط مطلوب خود برای حمله زمینی به منظور وارد کردن ضرباتِ بهزعم و ادعای خود نهایی، به پیکره و تشکیلات حزبالله برآمد.
آیا حملهای جدی در 10 مهر به وقوع پیوست؟
به همین منظور در ساعات پایانی منتهی به 10مهرماه 1403، در ابتدا برخی منابع غیررسمی در شبکههای اجتماعی خبر از شروع عملیات زمینی اسرائیل در جنوب لبنان را مخابره کردند. دیری نپایید که این خبر به تایید منابع رسمی رسانهای و حتی ارتش رژیم اسرائیل
نیز رسید. در همین راستا روزنامه انگلیسی گاردین به نقل از نیروهای نظامی اسرائیل موسوم به IDF اعلام کرد که نظامیان این رژیم دست به شروع عملیات محدود زمینی در این منطقه زدهاند. به گفته دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، این حمله به وسیله لشکر۹۸، چتربازان، کماندوها و نیروهای ذخیره و با هدف تهاجم به روستاهایی در جنوب لبنان که به ادعای او تاسیسات حزبالله در آنجا مستقر است، اجرا شد؛ حملهای که به تعبیر مقامات اسرائیلی با نیت جلوگیری از وقوع 7 اکتبری دیگر پیگیری میشود.
در همین راستا البته دستهای دیگر از منابع خبری، نظر متفاوتی درخصوص عملیات مذکور داشته و برآنند که اسرائیل پس از تصمیم برای نفوذ به مناطق جنوبی لبنان، به سرعت با واکنش یگانهای زمینی حزبالله روبهرو و مجبور به عقبنشینی از نواحی مذکور شده است.
روایتی که علیاکبر احمدیان، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران نیز آن را تایید کرد. از سوی دیگر، خبرنگار شبکه المیادین به نقل از منابع میدانی مستقر در جنوب لبنان، حتی روایتی فراتر از عقبنشینی داشته و اعلام کرد که اساسا حملهای از سوی اسرائیل در خاک لبنان ثبت نشده و آنچه که از جانب سخنگوی ارتش رژیم اسرائیل ادعا شده تنها بازی رسانهای و جنگ روانی تلآویو بوده است.
حمله زمینی به لبنان؛ اهداف و تبعات
به هرحال اگر قرار باشد یک فاکتور مشترک از تمامی روایتها و ادعاهای موجود درخصوص حمله زمینی بامداد 10مهر اسرائیل در جنوب لبنان در نظر بگیریم، ظاهرا شاهد حملهای به لحاظ زمانی و مکانی
محدود بودهایم. موضوعی که اهمیت آن را نباید در شدت و حدت عملیات مذکور، بلکه در عزم و تصمیم سران تلآویو برای شروع تهاجم زمینی در جنوب لبنان جستوجو کنیم. در واقع پس از ماهها گمانهزنیهای کارشناسان و هشدارهای دولتهای منطقهای و فرامنطقهای نسبت به مسائل و تبعات مختلف استراتژیک، سیاسی، اقتصادی و انسانیِ حمله زمینی به جنوب لبنان، ظاهرا محاسبات مقامات اسرائیلی پیرامون این تحلیل میشود که تهاجم زمینی به منطقه مذکور بهترین راه برای پیگیری منافع و اهداف
آنهاست.
از سوی دیگر، نباید صرفا بر سیاستهای اعلامی تلآویو نیز بسنده و گمان کرد که حملات ادعایی محدود آنها بدون هیچ تبعاتی پیش خواهد رفت. در واقع نوع و شکل بازیگری و کنشگری اسرائیل بیش از اینکه به دنبال ایجاد تغییر در رفتار حزبالله باشد، موید عزم برای تضعیف شدید و حتی از بین بردن آن بوده و همین مساله کافی است تا با قرار دادن دوگانه بقا – فنا در مقابل تشکیلات حزبالله لبنان، این سازمان و شرکای دولتی و غیردولتی آن را وارد فاز جدی و جدیدی کنند.در همین راستا یک منبع پارلمانی در حزبالله لبنان در واکنش به تصمیم اسرائیل برای شروع حمله زمینی به جنوب لبنان، به العربیالجدید گفت که حزبالله برای مقابله با هرگونه تهاجم زمینی آماده است.
همچنین از سوی دیگر خبرگزاری المیادین به نقل از محمود قماطی، عضو شورای سیاسی حزبالله گزارش داد که اگر این جنگ توسعه پیدا کند شرکای حزبالله مداخله خواهند کرد. موضوعاتی که باید گفت همگی موید آن است، تصمیم اسرائیل برای شروع عملیات زمینی در منطقه موردنظر، جنوب لبنان را به صحنه جنگی فراگیر و بلندمدت که غیرنظامیان نیز در آتش آن میسوزند، قرار میدهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد