22 - 12 - 2024
قانونی ننویسیم که قابل اجرا نباشد
«جهانصنعت»- مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر مرکز پژوهشهای مجلس روز گذشته با حضور رییس و نایبرییس مجلس و همچنین رییس مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد. مراسمی که در آن محمدباقر قالیباف در قامت رییس مجلس از پرهیز از تدوین و تصویب قوانینی سخن گفت که قابل اجرا نباشند. حمیدرضا حاجیبابایی که نایبرییس مجلس است، مدعی شد که «علم حل مشکلات را داریم اما راهحل راضیکننده نداریم!» محمدباقر قالیباف که صحبتهایش در این مراسم را با اشاره به نقش زنان و اهمیت حضور آنان در عرصههای گوناگون آغاز کرد، در ادامه بر اهمیت مرکز پژوهشهای مجلس تاکید کرد و گفت: «باید در مرکز پژوهشها یاد بگیریم چگونه فکر کنیم. آدم متفکر نمیتواند بدون علم باشد. امروز هر کجا از استراتژیهای بخشی در مسائل اقتصادی، محیطزیست، فرهنگی، اجتماعی، دفاعی و امنیتی که یک گام از بقیه جلوتر هستیم و منفعل نیستیم، سخن میگوییم، باید بدانیم که رسالت آن برعهده مرکز پژوهشهاست.» او با تاکید بر اینکه «مردمیسازی باید اساس کار باشد»، گفت:«مرکز پژوهشها باید در کف جامعه پژوهشهای قانونی خود را انجام دهد.» او سپس «اجراییسازی قانون» را از وظایف مجلس خواند و گفت: «قانونی وضع نکنیم که قابل اجرا نباشد؛ اگر این کار را کردیم، اولین قانونشکن خودمان هستیم و این اصلا پذیرفته شده نیست.»
رییس مجلس سپس با اشاره به اینکه «کشور ما رتبه اول نفت و گاز دنیا را دارد»، این پرسش را مطرح کرد که «چرا امروز باید شاهد قطعیها و ناترازیها باشیم؟!» او گفت: «امروز چه پاسخ قانعکنندهای داریم تا به یک جوان ۲۰ساله بابت این ناترازیها بدهیم؟! وقتی هم که پاسخی به آنان بدهیم به ما میگویند، پس چرا عرضه ندارید این پاسخها را اجرایی کنید؟!» او سپس خاطرنشان کرد: «چون بر مبنای نظام ولایی کار میکنیم، حتما باید سخنان امام و رهبری را مبنای پژوهشهای خود قرار دهیم. البته این بدان معنا نیست که نباید از تجربه و علم دنیا استفاده کنیم. قانون اساسی ما نیز باید مبنای پژوهشها قرار بگیرد. اگر مجلس به شکل درست و در جای خود قرار بگیرد، میتواند کشور را ناوبری کند.» قالیباف همچنین با اشاره به تجربه اندکش در بدو ورود به مجلس گفت: «قطعا تجربه و شناختی را که در سال پنجم از مجلس پیدا کردهام، در سالهای ابتدایی مجلس پیدا نکرده بودم. در روزهای ابتدایی ورودم به مجلس یازدهم متوجه شدم که آشنایی کاملی با مجلس و مرکز پژوهشها نداشتهام.»
رییس مجلس همچنین با بیان اینکه «در یک نگاه عمیق بخشی از اشکالات به حوزه قانونگذاری برمیگردد»، تاکید کرد که «امروز قانونگذاری فقط در مجلس نیست» و گفت: «دامنه قانونگذاری بیشتر و بزرگتر شده است.» او خاطرنشان کرد: «به سیاست خارجی کشور در این دوره از مجلس با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب در آغاز مجلس دوازدهم، توجه جدی خواهیم داشت.» همزمان حمیدرضا حاجیبابایی نیز در سخنانش در این مراسم به این پرسش پرداخت که برنامههای توسعه تا چه میزان اجرایی شدهاند و در این رابطه گفت: «معمولا ۳۰درصد از برنامهها اجرایی شدهاند. اولین کسانی که در این موضوع مورد پرسش قرار میگیرند، کسانی هستند که پژوهش این برنامهها را برعهده داشتهاند. هر برنامهای اصول و مبانی خود را دارد. متاسفانه این مبانی در همان سالهای ابتدایی از بین میروند. برای مثال وقتی قیمتی برای نفت و گاز در نظر میگیریم، بیاثر میشود.» او با تاکید بر اینکه «باید از همین امروز شروع کنیم تا برنامه هفتم را هر سال بررسی کنیم و تغییرات و عدم تطابق آن را تحلیل کنیم»، گفت: «در کشور دو بودجه داریم. یک بودجه را مینویسیم و به دولت میدهیم و بودجه دیگر چیزی است که براساس واقعیات است اما نتوانستیم آن را در مجلس مصوب کنیم.» او سپس چند پرسش دیگر را نیز مطرح کرد و گفت: «چرا خروجی مصوبات و لوایح دولت در اقتصاد نتیجه خوبی نداشته است؟! مگر برنامهریزی برای آن وجود نداشته است؟! چرا نمیتوانیم اقتصاد خود را با مردم هماهنگ کنیم؟! همه ما میدانیم که بودجه به شکلی که نوشته شده به نتیجه نخواهد رسید اما چرا نمیتوانیم این موضوع را حل کنیم؟!» او در ادامه گفت: «مرکز پژوهشها باید به این سمت برود که چگونه میان مردم و مسوولان مفاهیم مشترک ایجاد کند.»
نایبرییس مجلس همچنین با تاکید بر اینکه «تورم دردی است که همه مردم را در کشور آزار میدهد»، این پرسش را مطرح کرد که «نسخه درمان آن چیست؟!» و در پاسخ به این پرسش تصریح کرد: «امروز در قرآن و در شرع پاسخ همه مشکلات وجود دارد.» او گفت: «چرا نمیتوانیم از مواد اولیه خود به خوبی استفاده کنیم و غذایی که باید را درست کنیم؟! همه ما علم حل مشکلات را داریم اما راهحلی که بتواند همه را راضی کند، نداریم. همه پژوهشگران کشور باید این موضوع را خارج از هر نوع تفکر سیاسی بررسی و برای آن راهحل پیدا کنند.» حاجیبابایی در پایان تصریح کرد: «امروز اگر در کشور اقتدار نداشته باشیم، حتی در موضوع اکسیژن نیز مشکل پیدا خواهیم کرد.» نایبرییس مجلس با تاکید بر اینکه «مهمترین مولفه اقتدار، مردم هستند»، گفت: «وقتی مردم باشند، اقتصاد ما حل خواهد شد. هرچقدر پیوند میان مردم و مسوولان بیشتر باشد، بهتر میتوانیم حرف بزنیم.»
در این نشست بابک نگاهداری که ریاست مرکز پژوهشهای مجلس را برعهده دارد نیز سخنرانی کرد و در بخشی از سخنانش گفت: «امروز در هرجای دنیا که خبر از اقتصاد میآید، ریشه در دانش علم و فناوری دارد. تجربه جهانی به سمتی میرود که دانش و فناوری محور همه کارها شده و پیشبینی شده تا سال ۲۰۵۰ علم و فناوری پیشران همه تحولات در همه عرصهها خواهد شد.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد