5 - 04 - 2023
فنلاند، سی و یکمین عضو ناتو شد
«جهانصنعت»- عصر روز گذشته (۱۵ فروردین) در جلسه وزرای خارجه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که در بروکسل برگزار شد، کشور فنلاند به عنوان سی و یکمین کشور، رسما به عضویت این پیمان در آمد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در آستانه جلسه وزیران خارجه کشورهای عضو در بروکسل گفت: «ما برای اولین بار پرچم فنلاند را اینجا در مقر ناتو به اهتزاز در میآوریم. این روز خوبی برای امنیت فنلاند، امنیت شمال اروپا و کل ناتو خواهد بود.» سائولی نینیسته، رییسجمهور فنلاند، همراه با وزیران خارجه و دفاع این کشور در مراسم رسمی عضویت فنلاند در ناتو شرکت خواهند کرد.
به گزارش دویچهوله، برای ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، پیوستن فنلاند به ناتو یک شکست استراتژیک بزرگ محسوب میشود. او یکی از دلایل تجاوز نظامی به اوکراین را مانع شدن از گسترش ناتو اعلام کرده بود که به نتیجه مخالف آن منجر شد. چرا که پس از شروع جنگ اوکراین کشورهای دیگری در همسایگی روسیه خواستار پیوستن به ناتو شدهاند که دو نمونه مشخص آن سوئد و فنلاند است. البته در مورد سوئد همچنان مخالفتهای ترکیه و مجارستان پابرجاست، اما ناظران معتقدند پیوستن فنلاند به ناتو علاوه بر تکمیل پازل محاصره روسیه باعث تسریع روند گسترش ناتو به سمت شرق خواهد شد؛ امری که مشخص نیست با توجه به تنشها و چالشهای ژئوپلیتیکی فعلی چه پیامدها و تبعاتی خواهد داشت؛ اما به نظر میرسد که میتواند دامنه درگیری میان روسیه و غرب را گستردهتر کرده و حتی منجر به طولانیتر شدن جنگ اوکراین شود.
مخالفت ترکیه و مجارستان با عضویت فنلاند و سوئد
گرچه فنلاند که ۱۳۴۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد، در دوران جنگ سرد بیطرف بود، اما حتی پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر از هزینههای نظامی خود نکاست. فنلاند در واکنش به حمله نظامی روسیه به اوکراین تصمیم گرفت سیاست بیطرفی خود را کنار بگذارد و همراه سوئد درخواست عضویت در پیمان ناتو را بدهد.
عضویت کشورهای جدید در ناتو مشروط به تایید تمامی اعضای این پیمان است. گرچه تمامی ۳۰ کشور عضو ناتو در اجلاس تابستان سال گذشته در مادرید به صورت اصولی با پذیرش فنلاند و سوئد موافقت کردند اما ترکیه بعدا به دلیل آنچه که «حمایت از تروریستها» خوانده بود، با عضویت فنلاند و سوئد به مخالفت پرداخت. پس از مذاکرات فنلاند با ترکیه و دیدار سائولی نینیستو، رییسجمهوری فنلاند با رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه سرانجام راه پیوستن این کشور به ناتو هموار شد. ترکیه و مجارستان اما هنوز به عضویت سوئد چراغ سبز نشان ندادهاند. ترکیه سوئد را به پناه دادن به نیروهای «حزب کارگران کردستان» (پکک) متهم میکند، اما استکهلم این اتهام را رد میکند.
مجارستان هم از سال ۲۰۱۵ به این سو به «سیاست مهاجرپذیری سوئد» انتقاد دارد و هم عصبانیت ویکتور اوربان، نخستوزیر این کشور از تلاش سوئد برای اخراج حزب «فیدس» مجارستان از زمره احزاب محافظهکار اروپا باعث شده تا این کشور مخالف عضویت سوئد در ناتو باشد.
دبیر کل ناتو روز دوشنبه گفت: «سوئد را تنها رها نکردهایم. وضعیت سوئد به یک عضو کامل ناتو بسیار نزدیک است.» ینس استولتنبرگ همچنین ابراز امیدواری کرد تا اردوغان پس از انتخابات ریاستجمهوری ترکیه در ماه مه به مخالفت خود با عضویت سوئد در ناتو پایان دهد و سوئد نیز در نهایت تا تابستان به عضویت ناتو درآید.
واکنش روسیه به عضویت فنلاند در ناتو
گفتنی است روز گذشته کرملین عضویت فنلاند در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را «حمله به امنیت» ملی روسیه توصیف کرد. در همین رابطه خبرگزاری فرانسه نوشت: دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین همچنین گفت: عضویت فنلاند در ناتو «تازهترین مورد از تشدید و وخامت اوضاع است». سخنگوی کرملین همچنین به خبرنگاران گفت: گسترش ناتو حمله به امنیت و منافع ملی روسیه است.
پسکوف افزود: پیوستن فنلاند به ناتو، روسیه را مجبور به اتخاذ تدابیر متقابل برای حفاظت از امنیت خود خواهد کرد. روسیه از نزدیک اقدامات ناتو برای استقرار تسلیحات و زیرساختهای نظامی در فنلاند را زیر نظر خواهد داشت.
خبرگزاری اسپوتنیک نیز گزارش داد، پسکوف در ادامه تصریح کرد، مسکو گسترش این ائتلاف را نقض امنیت خود میداند. وی اظهار داشت: گسترش ناتو، روسیه را وادار میکند تا برای تضمین امنیت خود اقدامات متقابل انجام دهد. طبیعتا گسترش ناتو ما را مجبور میکند تا برای تضمین امنیت خود چه از نظر تاکتیکی و چه از نظر راهبردی، اقدامات متقابل انجام دهیم. این مقام روس همچنین افزود: وضعیت پیوستن فنلاند به ناتو اساسا با مشکل اوکراین متفاوت است، زیرا این کشور هرگز لفاظی علیه روسیه نداشته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد