21 - 10 - 2016
فانی استعفا داد
گروه سیاسی- با توجه به اینکه کمتر از هفت ماه به عمر دولت یازدهم باقی مانده است به نظر میرسد دولت به دنبال محکم کردن جای پای خود برای ورود مقتدرانه به انتخابات ریاستجمهوری است و تدبیر تغییر کابینه را به عنوان استارت انتخاباتی شروع کرده است. همچنین واکنشها در خصوص خبر استعفای وزرا نشان میدهد که بسیاری از کسانی که به دولت تدبیر، امید داشتند از آن استقبال کردهاند. بعضی کارشناسها متعقدند که دولت باید زودتر دست به اصلاحات در کابینه میزد اما شاید برخی ملاحظات نظیر عدم همراهی مجلس قبل با وزرای جدید پیشنهادی، این اقدام را به تاخیر انداخت.
وزرای ارشاد و ورزش در جلسه دیروز هیات دولت حضور نداشتند و با عدم حضور این دو وزیر مشخص میشود که رییسجمهور استعفای جنتی و گودرزی، وزرای ارشاد و ورزش را پذیرفته است. از طرفی نمایندگان فراکسیون امید مجلس نیز با ارسال نامهای از رییسجمهور خواستند که وزارت آموزشوپرورش را به شخص دیگری واگذار کنند. البته اصلاحطلبان پیش از اینها ترمیم کابینه را ضروری میدانستند و استیضاح وزیر آموزشوپرورش را مطرح کرده بودند. موضوع توافق رییسجمهور با استعفای فانی درحالی مطرح است که نمایندگان در انتظار دادن کارت قرمز به این وزیر هستند. دیروز فانی به رییسجمهور نامه نوشت تا برای ادامه کار خود کسب تکلیف کند. فانی خطاب به روحانی گفت: با وجود آمادگی کامل برای حضور در جلسه استیضاح و ارائه گزارش عملکرد سه ساله وزارت آموزشوپرورش در دولت تدبیر و امید و پاسخ به سوالات نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به این وسیله آمادگی خود را برای عمل به هرگونه تصمیم حضرت عالی درخصوص ادامه کار خویش نیز اعلام مینمایم. از طرفی سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییسجمهور صبح دیروز در دیدار جمعی از نخبگان کشور بارهبر معظم انقلاب در غیاب فانی ضمن قدردانی از فعالیتهای وزیر آموزشوپرورش تلویحا خاطرنشان کرد «آقای فانی روزهای آخر خدمت خود را سپری میکند». این در حالی است که علیاصغر فانی وزیر آموزشوپرورش در حاشیه جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی استعفای خود را تکذیب کرد و اکنون از رییسجمهور کسب تکلیف کرد. نهایتا با وجود اینکه وزیر آموزشوپرورش در نامه خود از استعفا سخن نگفت، منابع آگاه اعلام کردند که رییسجمهور با استعفای فانی موافقت کرد و محمد بطحائی، معاون پشتیبانی وزیر آموزشوپرورش که از قبل به عنوان گزینه سرپرستی مدنظر بود به عنوان سرپرست این وزارتخانه معرفی شد.
اکبر رنجبرزاده، عضو هیات رییسه مجلس گفت: استعفای وزیر آموزشوپرورش از سوی رییسجمهور پذیرفته شد. وی افزود: بطحائی معاون پشتیبانی وزیر آموزشوپرورش به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب شده است. وی افزود: استعفای وزیر آموزشوپرورش از سوی رییسجمهور پذیرفته شد و به این ترتیب استیضاح وی در هفته آینده لغو میشود. با این حال عدم موضعگیری دولتمردان درخصوص استعفای وزرا را باید ضعف تیم اطلاعرسانی دولت دانست.
محمدرضا عارف در حاشیه جلسه علنی مجلس در جمع خبرنگاران گفت: آنچه به عنوان تغییر در کابینه اتفاق افتاده مطالبات مردم بود، از دولت هم تشکر میکنم. عارف افزود: اگرچه یکی دو ماه دیر اتفاق افتاد اما امیدوارم پالسهای مثبتی در ایجاد فضای جدید باشد و دولت تلاش بیشتری در اجرای مطالبات مردم به ویژه در بخشهای اقتصادی و اشتغال کند. نماینده مردم تهران در مجلس درباره اینکه چقدر این اتفاق به دولت کمک میکند تا نارضایتیها در سال آخر کاری دولت پایان یابد، گفت: قطعا موثر است البته من نمیخواهم از نارضایتی نام ببرم. زیرا به هر حال مطالبات مردمی وجود داشت و در بخشهای مختلف احساس عمومی این بود که با توجه به همسویی مجلس و دولت، کابینه ترمیم شود که این اتفاق در حال افتادن است. عارف در ادامه با تاکید بر اینکه نهایتا تصمیم با دولت است، گفت: اگر دولت دو سه ماه زودتر اقدام میکرد بهتر بود اما الان هم زمان خوبی است و از آقای روحانی و دولت تشکر میکنم که این تصمیم را گرفتند. نماینده مردم تهران در مجلس درباره اینکه آیا تغییر در سایر بخشهای دولت هم باید اتفاق میافتاد یا خیر، گفت: در این مورد نظر دولت حائز اهمیت است. وی درباره اینکه چند بار در فراکسیون امید به این مساله اشاره شده بود، گفت: به نظر میرسد در همان راستا باشد و هنوز هم مطالباتی وجود دارد که در ادامه اتفاق میافتد. رییس فراکسیون امید مجلس همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص فضای مجلس برای وزرای پیشنهادی، اظهار کرد: با تعاملی که دولت با مجلس دارد به نظر میرسد فضا خیلی خوب باشد و نتیجه مطلوب به دست آید. وی همچنین در مورد اینکه مجلس پیشنهادی برای وزرا دارد، گفت: ما نباید پیشنهاد دهیم. تعامل داریم و کمک میکنیم که وزرای شایسته و اهل فن انتخاب شوند. رییس مجمع نمایندگان تهران همچنین در مورد اینکه آیا وزرای مربوطه در مدت باقیمانده از عمر دولت میتوانند تغییر ایجاد کنند، گفت: بله زمان وجود دارد. به نظرم نباید برای چند ماه آینده برنامهریزی کنند بلکه هر کسی که میآید باید برای پنج سال آینده برنامهریزی کند که بتواند برنامه جامعی را برای دو دوره داشته باشد.
عارف درباره دیدار هیاترییسه فراکسیون امید با رییسجمهور نیز اظهار کرد: شاید رسانهای شدن بعضی مسایل ضرورت نداشته باشد. معمولا از این جلسات و قرارها فراوان داریم که گاهی به دلیل سفر و معذوریتها به تاخیر میافتد و نیازی هم به پیگیری نیست، این اتفاق خواهد افتاد. وی خاطرنشان کرد: بر این باور هستیم که تعامل ما با دولت باید بیشتر از این باشد که این اتفاق هم دارد میافتد.
این نماینده مجلس همچنین در ارزیابی خود از استیضاح فانی، گفت: جمعبندی فراکسیون این بود که میتوانستیم با تعامل مسایل را حل کنیم و دوستان ما که استیضاح را امضا کرده بودند امضای خود را پس گرفتند اما استیضاح، حق نمایندگان است و در روز استیضاح باید ببینیم چه میشود. عارف همچنین درباره اینکه تا چه اندازه ضرورت ترمیم کابینه در مورد وزرای اقتصادی هم وجود دارد، گفت: آنچه الان میتوانیم بگوییم این است که نیاز به تحرک اقتصادی وجود دارد گرچه دولت دستاوردهای خوبی داشته و باید این دستاوردها در زندگی روزمره مردم حفظ شود. در واقع دولت باید تحرک بیشتری به ویژه در مساله اشتغال داشته باشد. وی در پایان در مورد استعفای جنتی هم گفت: امیدوارم هر ترمیم و تحرکی که انجام میشود، تحرک بیشتری را در بخشهای زیرمجموعه خود داشته باشد.
بهروز نعمتی، سخنگوی هیاترییسه مجلس نیز با مثبت خواندن اهتمام دولت برای ترمیم کابینه گفت: از مدتها پیش این توقع وجود داشت که دولت نسبت به ترمیم کابینه اقدام کند بنابراین اگر در مدت باقیمانده تا پایان عمر دولت یازدهم افرادی توانمند برای برخی وزارتخانهها سر کار آیند میتواند مثبت باشد. اینکه در هشت ماه باقیمانده تا پایان عمر دولت یازدهم چه اتفاقی میافتد هنوز معلوم نیست ولی معتقدیم دولت باید افراد توانمند را به مجلس معرفی کند.
وی افزود: امیدواریم رییسجمهور افرادی که پیش از این به مجلس معرفی شده و نتوانستند رای اعتماد بگیرند را مجدد به مجلس معرفی نکند چون به صلاح نیست و ممکن است حساسیتهای قبلی مجددا به وجود آید.
همچنین بهرام پارسایی در حاشیه نشست علنی مجلس شورای اسلامی با حضور در جمع خبرنگاران با اشاره به حواشی ایجاد شده درباره استعفای سه وزیر کابینه گفت: باوجود اینکه خبرهایی در رابطه با استعفای فانی منتشر شده بود، روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش این اخبار را تکذیب کرد. وی ادامه داد: با توجه به سوابق مدیریتی بسیار خوب آقای فانی در دولت یازدهم حقوق فرهنگیان با افزایش ۸۰ درصدی روبهرو شد و این عزیزان توانستند مطالبههای صنفی خود را پیگیری کنند و فعالیتهای سیاسی فرهنگیان در فضای خوبی دنبال شد. پارسایی خاطرنشان کرد: در پی صحبتهایی که در فراکسیون امید شد، این فراکسیون در نامهای به وزیر آموزشوپرورش از آقای فانی درخواست کردند در راستای احترام به مطالبههای فرهنگیان و افکار عمومی گزینه استعفا را پیش بگیرد و همچنین در نامهای دیگر به رییسجمهور درخواست کردیم که با این استعفا موافقت کند. سخنگوی فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی ضمن تقدیر از عملکرد علیاصغر فانی در وزارت آموزشوپرورش خاطرنشان کرد: ایستادگی آقای فانی در مقابل فشارهای غیرمتعارف ستودنی است و شایسته بود که به وزیر آموزشوپرورش برای دفاع از خود در مجلس فرصت داده شود اما باتوجه به هجمههای فراوانی که علیه دولت ایجاد شده، از ایشان درخواست کردیم از سمت خود استعفا دهد. نماینده اصلاحطلب مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه قطعا استیضاح فانی در مجلس دهم شکست میخورد، اعلام کرد: گزینههایی برای جایگزینی فانی در رسانهها مطرح شده اما بهترین گزینه در این میان دکتر نجفی است و قطعا باتوجه به تفاوت مجلس فعلی با مجلس نهم از حضور ایشان در وزارت آموزشوپرورش استقبال میشد. پارسایی در پایان خاطرنشان کرد: فراکسیون امید قصد ندارد با دولت تقابل کند اما ترمیم کابینه را ضروری میداند و همواره تاکید کردهایم استیضاح، آخرین گزینه ماست.
در صورت کنار رفتن وزرا برخی معتقدند روحانی با انتخاب سرپرستهایی برای این وزارتخانهها، ماجرا را تا پایان دولت پیش خواهد برد و وزیری به مجلس دهم معرفی نمیکند. از سوی دیگر نیز با توجه به مهلت اندکی که برای سرپرستان وزارتخانهها در قانون تصویب شدهاست، باید دید رییسجمهور چه تصمیمی برای ادامه راه در صورت کنارهگیری وزرای یادشده میگیرد، آیا گزینههای جدیدی را به مجلس دهم برای گرفتن رای اعتماد خواهد فرستاد یا آنکه مردودیهای مجلس نهم را مجددا به این مجلس میفرستد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد