18 - 12 - 2024
علیآبادی نباید وزیر میشد
ایلنا- هاشم اورعی، استاد دانشگاه صنعتی شریف میگوید: اگر لیستی شامل ۹۰میلیون ایرانی برای انتخاب وزیر نیرو داشته باشیم به عقیده بنده آقای علیآبادی جزو ۵درصد آخر لیست است. شرایط امروز به گونهای نیست که شخصی مانند آقای علیآبادی وزیر نیرو باشد. او شخصی است که فقط میتواند اسب زین کرده را مهار کند، در حالی که آنچه اکنون در وزارت نیرو وجود دارد اسب لنگ است و اسب زین کردهای در کار نیست.
سیدهاشم اورعی براین باور است که مقصر شرایط کنونی، وزارت نیروست. او میگوید: هرچند اکنون باتوجه به شدت برودت هوا به لحاظ تامین گاز و سوخت مایع نیروگاهها مشکل داریم اما مقصر اصلی وزارت نیروست زیرا برای شرایط امروز پیشبینی و برنامهریزی لازم را نداشته است. رییسجمهور چهارشنبه هفته گذشته در آخرین جلسه هیات دولت عنوان کرد که دولت در تلاش برای جلوگیری از قطع برق و گاز واحدهای صنعتی است و بر این موضوع تاکید دارد که تمامی دستگاهها و مسوولان باید تلاش کنند ناترازی انرژی به جایی نرسد که مجبور به قطع برق صنایع شویم. به عبارت دیگر رییسجمهور بدترین اتفاق ممکن را قطع برق صنایع دانسته است اما میبینیم که دو روز قبل از اظهارات رییس دولت؛ توانیر به مدیران عامل شرکتهای توزیع برق نامه ارسال کرده که صنایعی که بیش از ۲مگاوات مصرف برق دارند حداقل هفتهای ۳روز قطعی برق داشته و باید ۹۰درصد برق کمتری مصرف کنند. شهرکهای صنعتی و صنایعی که زیر ۲ مگاوات مصرف برق دارند حداقل ۲ روز و به میزان ۹۰درصد قطعی برق خواهند داشت، ۷۰درصد برق روشنایی معابر قطع شود، اینها نشان میدهد که اصلا مشخص نیست اوضاع برق در چه شرایطی است.
استاد دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: معاون هماهنگی توانیر به شرکتهای توزیع اعلام کرده کل بار صنعتی شرکتهای نیمهشمالی کشور را از ساعت ۱۵ به صورت 100درصدی قطع کنند، این به آن معناست که ما از ناترازی عبور کرده و به بحران و ابربحران رسیدهایم. در این شرایط وزارت نیرو قاتل صنعت شده در حالی که وزیر نیرو باید یک شخص باشهامت و برنامهریز باشد که این صفات را در وزیر نیرو نمیبینم.
اورعی با اشاره به عملکرد آقای علیآبادی در مپنا اظهار داشت: ابتدا اینکه مپنا برپایه رانت استوار است. علیآبادی در این مجموعه بیش از آنکه مدیر اقتصادی باشد یک مدیر سیاسی بود و در واقع از رانت سیاسی استفاده میکرد و اجازه نمیداد رقیبی برای مپنا شکل بگیرد. هر جایی فضای اقتصادی به این شکل باشد که یک شرکت بیش از حد بزرگ شود غیرممکن است، اجازه دهد دیگر شرکتها در بخش خصوصی رشد کرده و توان رقابت داشته باشند. حتی مپنا در حوزه تجدیدپذیر نیز نمره منفی دارد. آقای علیآبادی زمانی که در مپنا حضور داشت یک شرکت ورشکسته اوکراینی را خریداری کرد که دانش فنی دریافت کند و توربین بادی 5/2مگاواتی بسازد اما تا به امروز هرچه توربین تولید شده غیرمپنا هیچ شرکتی حاضر به خرید نشده است و مپنا مجبور شده در کهک و زابل شرکت تجدیدپذیر راهاندازی کند و نیروگاه نصب کند، آن زمان مپنا با وزارت صمت نامهنگاری کرد که 5/2مگاوات نیروگاه را میسازیم و طبق قانون حمایت از ساخت داخل، مجوز واردات توربین بادی داده نشود. وزارت صنایع نیز با فشار مپنا به این درخواست تن داد. آن زمان بنده از وزارت صمت خواستم فضای رقابتی ایجاد کند که انحصار ایجاد نشود همین درخواست را در شورای رقابت نیز مطرح کردم اما پاسخ دادند که باید شکایت کنید و کاری نکردند. به عبارت دیگر اگر مپنا در حوزه تجدیدپذیر اقدامی انجام نمیداد اوضاع این صنعت بسیار بهتر بود. در حوزه احداث نیروگاه حرارتی هم رقیب ندارد، کجای دنیا یک شرکت به این ابعاد تاسیس میشود که خودروی برقی، شارژر خودروی برقی و هر آنچه مربوط به برق است در انحصار خود گرفته باشد. آقای علیآبادی در مپنا و هم صمت و وزارت نیرو مدیر سیاسی بوده و وزیری نیست که ایجاد تحول کند.
رییس اتحادیه انجمنهای علمی انرژی ایران با بیان اینکه از دو دهه قبل اعلام کردم که اوضاع برق به سمت ناترازی میرود، گفت: کسی توجه نکرد، از دو سال قبل عنوان کردم که قطعی برق به تابستان ختم نمیشود اما کسی توجه نکرد. از مهر ۱۴۰۲ تا مهر ۱۴۰۳ یعنی طی ۱۲ ماه ۷هزار مگاوات افزایش تقاضا داشتیم و در این شرایط تنها ۲۲۳۵مگاوات افزایش ظرفیت داشتیم یعنی تقاضا بیش از ۳ برابر ظرفیت بالا رفته است به این معناست که عمق بحران برق در حال افزایش است و این روند ادامه خواهد داشت، زیرا ما هیچگاه این امکان را نداریم که ۵هزار مگاوات افزایش تولید داشته باشیم زیرا این به آن معناست که باید ماهانه یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی ساخته شود.
وی تاکید کرد: ما به سمتی میرویم که روزبهروز کسری برق بیشتر میشود و در این شرایط ما اولویت را به بخش خانگی داده و صنعت را متوقف کردهایم. در نتیجه تولید ناخالص داخلی کاهش یافته و اقتصاد کوچکتر و مردم هر روز فقیرتر میشوند.
اورعی با ابراز نگرانی از کاهش رشد جیدیپی در کشور گفت: دلیل اینکه شوروی در ۱۴ سال گذشته و سوریه در دوهفته قبل دچار فروپاشی شدند کوچک شدن اقتصادشان بوده و آنچه در ایران نیز مشهود است، برق کمک میکند روزبهروز اقتصاد کشور کوچکتر شود. ما نباید جای پای شوروی و سوریه بگذاریم. ما باید جلوی فروپاشی اقتصاد را بگیریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد