22 - 08 - 2024
عبور پرهزینه از ناترازیها
گروه انرژی- وزرای نفت و نیرو با وجود همه حاشیهها و حرف و حدیثهایی که پیرامون آنها مطرح بود، با طرح وعدههای دندانگیری چون رفع ناترازی و افزایش تولید نفت و گاز و برق سرانجام از مجلس رای اعتماد گرفتند و راهی وزارتخانههای خود شدند و فصل مطالبهگری هم برای مجلسیها و هم مردم آغاز شده است.
محسن پاکنژاد برخلاف عباس علیآبادی برای رای اعتماد به قولی لب مرزی بود، ولی در همین یک هفته به خوبی توانست نمایندههای مخالف را مجاب کند. این قدرت لابیگری او و حامیانش باعث شد حتی مخالفانی که وقت گرفتند تا نسبت به انتخاب او منتقدانه صحبت کنند، در لوای اظهاراتشان صحبت از رای مجلس به او بود.
شاید صریحترین انتقاد را اسماعیل حسینی عضو کمیسیون انرژی مطرح کرد که گفت «آقای پاکنژاد انتظار میرود شما در صورت اخذ رای اعتماد از مجلس، وزیر دولت آقای پزشکیان باشید، نه گوش به فرمان افرادی از بیرون». اشاره حسینی به حاشیههایی بود که در آغاز معرفی پاکنژاد به عنوان وزیر نفت مطرح شد و او را نیروی بیژن زنگنه وزیر نفت در دولت حسن روحانی خوانده بودند.
البته گزارش کمیسیون انرژی هم به نوعی تایید میکرد که او دقیقه نود به لیست وزرای پیشنهادی اضافه شده تا جایی که حتی وقت برای تهیه برنامه و ارائه به مجلس نداشته است. با وجودی که کمیسیون انرژی در اولین رایگیری به پاکنژاد رای نداد اما در جلسات بعدی او توانست نظر کمیسیون انرژی و صنایع و معادن را جلب کند و درست به همین دلیل هم حسینی که در مخالفت با او در صحن علنی مجلس سخن میگفت مستقیم به این موضوع اشاره کرد و گفت: «من به عنوان مخالف ثبتنام کردم تا دغدغه کارشناسان صنعت نفت را بیان کنم چون بعدا عملکرد وزیر مبنای آن خواهد بود؛ شما احتمالا به عنوان وزیر از مجلس رای خواهید آورد.» او در ادامه توصیههایی به وزیر کرد؛ همانطور که دیگر مخالف پاکنژاد یعنی هادی محمدپور نماینده گناباد هم عملا به جای مخالفت در نطق خود به پاکنژاد توصیه میکرد.
اینچنین شد که محسن پاکنژاد با خیال آسوده نطق دفاعی خود را قرائت کرد و به کابینه چهاردهم پیوست.
وعدههایی برای افزایش تولید
یازدهمین وزیر نفت جمهوری اسلامی حالا با خیال آسوده در طبقه چهاردهم وزارت نفت مستقر شده است؛ جایی که باید از پشت میز و صندلی ریاستش هم از منافع عمومی مردم در صنعت نفت در بازارهای جهانی دفاع کند و هم به شدت مراقب باشد که حقوق آن کارگری که در دمای بیش از 50درجه جان بر کف برای چرخیدن چرخهای این صنعت کار میکند، پایمال نشود. حقوق نیروی انسانی متخصص ایران در صنعت نفت را محترم بشمارد، مبادا که پیشنهادهای وسوسهبرانگیز همسایهها صنعت نفت را بیش از این از نیروی متخصص خالی کند.
آقای وزیر نفت باید مراقب میادین مشترکمان باشد تا بیش از این گاز کشور به سمت همسایهها مهاجرت نکند که در زمستان ناچار به خاموشی نیروگاهها باشیم. صنعت نفت، هزار و یک مساله ریز و درشت دارد؛ هرچند محسن پاکنژاد در نطق دفاعی خود فقط خلاصهای را ارائه کرد، با این حال چشمان تیزبین رسانهها و رصد عملکرد او توسط مجلسیها همه جوانب را میبیند.
پاکنژاد در نطق خود عملی شدن اولین وعدهاش را به شش ماه بعد موکول کرد. او گفت: «اولویتم این است که ظرف یک سال آینده تولید نفت به میزان ۴۰۰هزار بشکه در روز نسبت به امروز افزایش پیدا کند.»
او سپس وعده داد: «در بخش تولید برنامههای وزارت نفت در دو بازه زمانی کوتاه و بلندمدت تدوین شده که در بخش کوتاهمدت، اجرای مستمر پروژههای نگهداشت تولید میادین گازی به ویژه افزایش میدان گازی پارس جنوبی، تکمیل فاز ۱۱، اجرای طرح ضربتی توسعه میادین گازی مستقل در مرکز کشور و توسعه فاز اول میدان گازی کیش در دستور است. اقدامات بلندمدت شامل تسریع در اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی میشود؛ اگر به این مشکل در اسرع زمان پرداخته نشود سالانه معادل یک فاز پارس جنوبی یعنی ۲۸میلیون مترمکعب تولید را از این مخزن استراتژیک مشترک از دست میدهیم. وی انعقاد قراردادها و اجرای پروژههای ۱۶ میدان گازی و مخازن خامی و تکمیلی طرحهای بلندمدت و تاسیسات جمعآوری گازهای مشعل را از دیگر برنامههایش برشمرد و افزود: در بخش مصرف با ایجاد اعتماد و افزایش سرمایه اجتماعی مردم را برای اجرای سیاستهای بهینهسازی مصرف گاز تشویق کرده تا در تحقق شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم نقشآفرینی کنیم.»
پاکنژاد با اشاره به ترکیب سهگانه صندوق بهینهسازی انرژی، بازار بهینهسازی انرژی و انتشار گواهیهای صرفهجویی عنوان کرد: «ناترازی تولید و مصرف سوخت بخش دیگری از حوزه ناترازی به ویژه درباره بنزین و گازوییل است که هدررفت سرمایههای ملی را به دنبال داشته که حل مساله ناترازی بنزین ضروری است، البته هرگونه تصمیم در این موضوع با رعایت حساسیتها و جلب نظر و اعتماد مردم و با استفاده از ظرفیتهای پیشبینی شده در قانون و همراهی همه دستگاههای ذیربط باشد.» او همچنین در بخشی از دفاعیات خود عنوان کرد:«با توجه به سوال تعدادی از نمایندگان محترم در کمیسیونهای مجلس درخصوص نحوه تامین مالی روشهای مختلفی را در برنامه خود ارائه کردهام؛ اولا اولویتبندی دقیق طرحها و انتخاب طرحهای دارای بازدهی بالاتر و سریعتر ضروری است، در ثانیه استفاده همزمان از تمامی ظرفیتهای مالی از جمله منابع مالی شرکتهای تابعه بخش خصوصی بازار سرمایه شبکه بانکی صندوق توسعه ملی و جذب سرمایهگذاریهای خارجی با به کار انداختن ظرفیتهای مالی طی یکی، دو سال اول از محل عواید حاصل از طرحهای زودبازده، گشایشهای مالی آینده برای سرمایهگذاریهای آتی فراهم خواهد شد.»
وزیری با مخالفانی موافق
اوضاع مخالفان برای عباس علیآبادی هم همین بود؛ مخالفانی با ساز موافق فقط آمدند که یکسری مسائل موجود در صنعت نیرو را به علیآبادی یادآوری کنند. از اینکه چرا برق نداریم و روستاها با مشکل آب شرب مواجه هستند تا مطالبات حوزه انتخابی مخالفان و تعریف و تمجید از دستاوردهای علیآبادی در زمان مدیریت بر مپنا.
شاید کمی نطق مخالفت حمیدرضا گودرزی نماینده حوزه انتخابیه الیگودرز تندتر از محسن بیگلری نماینده بانه و سقز بود، اما در نهایت او ضمن تایید بر اینکه علیآبادی گزینه مناسب برای وزارت نیرو است، گفت: «درست است که به همت علیآبادی در مپنا ما نیروگاه ساخت شدهایم و جزو 9 کشور صاحب این فناوری هستیم. همت علیآبادی در مپنا باعث شده در شرایط تحریم رتبه چهاردهم ظرفیت نصب نیروگاهی را به دست بیاوریم و مپنا به تنهایی به اندازه بیش از ۶۰ کشور جهان نیروگاه ساخته است، اما همین احداث بیرویه به دست شما و مپناست که به دلیل مصرف بالای گاز سبب شده در زمستان هم با گرمایش مردم مشکل ایجاد شود.»
گودرزی در بخش دیگری از نطق مخالفت خود تاکید کرد: «خروج سالانه ۴۰۰میلیارد مترمکعب آب از الیگودرز یعنی چی؟ آیا شما میدانید نداشتن آب شرب برای مردمانی که روبهروی گنج ایستادهاند و هستی آنها به تاراج میرود یعنی چی؟ خروج ۱۸۰میلیون مترمکعب در ثانیه از یک شهر کوچک و دشتهای مرکزی قم و اصفهان و خشک شدن ۴۰۰روستا و هزار قنات و مهاجرت از روستا یعنی چه؟ اگر میدانستید برای زخم ما مرحم بودید، نه نمک.» محسن بیگلری هم در مقام مخالفت با علیآبادی چنین گفت: «یا مدیریت شما اتوبوسی است و دوستان مپنا و وزارت صنعت را به وزارت نیرو میآورید یا بدون توجه به گرایش سیاسی و جنسیت و قومی نگاه شایستهسالاری دارید؟ برای تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی برنامهای دارید؟ قسمت زیادی از مشکل برق امروز ما مربوط به واحدهای صنعتی در مپناست. آیا جبران مافات میکنید؟ شما چهره علمی، نخبه و خوب دوره شهید رییسی هستید، اگر شبانهروز کار کنید موفق خواهید شد.» برخلاف انتظار مخالفان، علیآبادی بدون اشاره به نکات انتقادی مطرح شده، سراغ برنامه خود رفت. برنامهای که نشان میدهد همه جوانب بخش آب و برق و مسائل آن بررسی شده است. او گفت: «در حوزه برق ناترازی در سال جاری به بیش از ۱۸هزار مگاوات میرسد؛ این ناترازی ریشه در اقتصاد ناکارآمد برق دارد که جذابیت اقتصادی این صنعت را از بین برده و موجب مصرف خارج از الگوهای استاندارد شده است، از طرف دیگر بودجه وزارت نیرو در سالهای گذشته کفاف یارانه برق را نداده و منجر به ایجاد بدهی بزرگی به شرکتهای خصوصی در حوزه برق شده است.
انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده جذابیت سرمایهگذاری در این حوزه برای بخش خصوصی عملا از بین برود. با اصلاح اقتصاد برق و کاهش مداخلات قیمتی وزارت نیرو از موضع رقیب بخش خصوصی خارج میشود و چارهای نداریم جز اینکه خود را از مواضع اجرایی و حتی کارفرمایی به موضع تنظیمگری ببریم و این در راستای شعار سال اعلامی از سوی مقام معظم رهبری نیز هست و ما باید زمین بازی را برای بهترین برندهها فراهم کنیم. همه اسناد بالادستی اشاره به تغییر این رویکرد دارند و ما باید باور کنیم که این تغییر قابل انجام و به صلاح کشور است، باید برای دستیابی به این هدف مهم با یکدیگر
همپیمان شویم.»
او همچنین گفت: «در برنامههای حوزه برق چند گام ضروری است؛ گام اول برنامهریزی برای بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای قانون مانعزدایی از صنعت برق برای اصلاح اقتصاد برق و گام دوم توانمندسازی کلیه مصرفکنندگان و برنامهریزی برای حذف تدریجی قیمتگذاری دستوری برای جذابسازی محیط کسبوکار برق است.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد