23 - 10 - 2023
ظرفیت پلیمریها خالی ماند
گروه انرژی- نایبرییس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران میگوید: عدم سرمایهگذاری در بخش انرژی آسیبهای جدی به صنعت وارد کرده و بسیاری از ظرفیتهای موجود در بخش صنعت به دلیل کمبود برق بدون استفاده مانده است.
به دنبال افزایش تولید محصولات پتروشیمی در دهههای اخیر، تولیدات صنایع پلیمری که رابطه مستقیمی با محصولات پتروشیمی دارند، هم متنوع شدند و هم حجم تولید آنها افزایش یافت. محصولات پلیمری به دلیل ارزش افزوده بالا یکی از مهمترین بخشهای تولیدات پتروشیمی محسوب میشوند که به گفته کارشناسان میتوانند پتروشیمیها را از خامفروشی جدا کنند.
اگرچه ظرفیت تولید صنایع پلیمر ایران بیش از ۲۰ میلیون تن برآورد شده است، اما امروز با ظرفیت تنها ۵ میلیون تولید فعالیت میکند، با این حال گزارشها نشان میدهد که میزان ارزآوری این صنایع سالانه بیش از ۵/۱ میلیارد دلار و اشتغالزایی ۷۵۰ هزار نفری برای کشور را رقم زده است .
فعالان این صنعت میگویند، در صورت رفع موانع قانونی و کاهش قوانین و مقررات، بهکارگیری مشوقها و دستیابی به ظرفیت تولید بیش از ۳ برابر ظرفیت کنونی امکانپذیر است.
سیدسعید زمانزاده نایبرییس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در این رابطه به خبرگزاری بازار میگوید: مهمترین مشکل در حوزه تولید بیثباتی و نوسانات پروانه در قیمت مواد اولیه است که هرگونه برنامهریزی میانمدت را با مشکل مواجه میکند. البته در کنار این مساله، مشکلات زیرساختی که در دو سال گذشته نمود بیشتری هم داشته به آن اضافه شده است. منظورم عدم سرمایهگذاری و توسعه در بخش انرژی است که آسیبهای جدی را به بخش صنعت وارد کرده و بسیاری از ظرفیتهای موجود در بخش صنعت به دلیل کمبود برق بلااستفاده مانده است.
وی افزود: صنایع پتروشیمی اصطلاحا بالادستی به دلیل انحصار و عدم رقابت یکهتازی کردند. بهرهمندی از خوراک ارزان و فروش محصول با قیمت جهانی و بعضا رقابتهای بالا در بورس بنیه مالی این شرکتها را افزایش داده و در انتهای زنجیره و صنایع تکمیلی شرایط متفاوت است.
این فعال صنعت پلیمر گفت: افزایش قیمت تمامشده به دلیل قیمت بالای مواد اولیه و هزینههای تولید، کمبود محسوس سرمایه در گردش با اتخاذ سیاستهای انقباضی از طرف بانکها، امتناع پتروشیمیها از عرضههای اعتباری دلایل مهمی برای عدم تناسب در توسعه در صنایع تکمیلی بوده است.
به گفته وی افزایش قیمت تمامشده به دلیل قیمت بالای مواد اولیه و هزینههای تولید، کمبود محسوس سرمایه در گردش با اتخاذ سیاستهای انقباضی از طرف بانکها، امتناع پتروشیمیها از عرضههای اعتباری دلایل مهمی برای عدم تناسب در توسعه در صنایع تکمیلی است.
زمانزاده با اشاره نقش منفی تنظیمگران بازار و تاثیر آنها بر این صنعت گفت: تامین نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای کوچک از طریق این گروه بعضا موجب رونق شده که اکنون خلاء آن مشهود است و چنانچه سازوکاری قانونی برای شرکتهای بازرگانی فراهم شود به رونق بیشتر در زنجیره ارزش کمک میکند.وی افزود: سیاست دولت توجه بیشتر به تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خامفروشی است. اینکه چقدر این سیاستها در عمل اجرایی شده، مشخص نیست. لذا اولویت عرضه کافی مواد اولیه در بورس برای تامین نیاز صنایع تکمیلی است و در ادامه باید مازاد بر عرضه از طریق صنایع بالادستی صادر شود.
نایبرییس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران با اشاره به تدوین شیوهنامه قیمتگذاری مواد اولیه عرضهشده در بورس کالا گفت: این روش خوبی است و باعث شده که متغیرهای قیمتگذاری مشخص و قابل کنترل شود. این مسوولیت به عهده دفتر توسعه صنایع تکمیلی گذاشته شده که به صورت هفتگی و بر اساس کشف قیمتهای صادراتی و لحاظ قیمت بازار نیمایی استخراج میشود. البته ابهاماتی اندک در اجرای این شیوهنامه وجود دارد که لازم است شفاف شود.
وی افزود: بعضا مغایرتهایی در کشف قیمت صادراتی بوده است. با این حال، در حال حاضر مشکل خاصی در این شیوه وجود ندارد. از سویی تغییر قیمت از ۲۸۵۰ به ۳۸۰۰ تومان باعث افزایش بیش از ۳۰ درصدی قیمت پایه مواد اولیه شد که پذیرش آن برای صنایع تکمیلی که مواد اولیه را با قیمتهای کمرقابت و بر اساس پایه قیمت بورس تامین میکردند، راحت نبود.
زمانزاده گفت: ما از کسبوکار شفاف حمایت میکنیم و اعتقاد داریم تنها راه توسعه کشور همین است؛ این اتفاق در یک تعامل دوطرفه امکانپذیر است. اعتماد دولت و سازمان امور مالیاتی به بخش خصوصی و متقابلا اعتقاد به پرداخت مالیات که در جهت ایجاد زیرساختهای اساسی کشور مصرف شود، باید محقق شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد