3 - 03 - 2025
طرح صلح اروپایی در راه است؟
رهبران برخی کشورهای اروپایی، کانادا، ترکیه و دبیرکل ناتو قرار است در یک اجلاس ویژه در بریتانیا گردهم بیایند. تمرکز اصلی این نشست بر هماهنگی بیشتر میان متحدان اروپایی برای کمک به کییف و امکان مذاکرات صلح است.
به گزارش دویچهوله، در این نشست ولودیمیر زلنسکی رییسجمهور اوکراین، اولاف شولتس صدراعظم آلمان، امانوئل ماکرون رییسجمهور فرانسه، جورجا ملونی و دونالد توسک نخستوزیران ایتالیا و لهستان، جاستین ترودو نخستوزیر کانادا و هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه، اورزولا فون درلاین رییس کمیسیون اروپا، آنتونیو کوستا رییس شورای اروپا و مارک روته دبیرکل ناتو شرکت داشتند.
در همین رابطه کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در آستانه این نشست از زلنسکی در لندن استقبال گرمی کرد. سران بریتانیا و اوکراین در مقابل دوربینها بار دیگر دست دادند و جمعیتی از تماشاگران نیز با تشویق و استقبال گرم از کاروان زلنسکی حمایت کرد.
استارمر در یک سخنرانی کوتاه تاکید کرد که بریتانیا «تا هر زمان که لازم باشد» از اوکراین حمایت خواهد کرد. او همچنین گفت: «ما مصمم هستیم که یک صلح پایدار برای اوکراین، مبتنی بر حاکمیت و امنیت این کشور برقرار کنیم. این نهتنها برای اوکراین، بلکه برای کل اروپا و بریتانیا حیاتی است.»
بریتانیا حدود سهمیلیارد دلار وام به اوکراین برای تقویت دفاعی این کشور اختصاص داد. این وام قرار است از طریق سود داراییهای مسدود شده روسیه بازپرداخت شود.
زلنسکی روز یکشنیه ۱۲اسفند (۲ مارس) با چارلز سوم، پادشاه بریتانیا نیز در اقامتگاه سلطنتی او دیدار کرد. مارک روته، دبیر کل ناتو در آستانه نشست لندن از زلنسکی خواست که روابط خود را با دونالد ترامپ بازسازی و ترمیم کند. کایا کالاس، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اما برخلاف روته گفته است که «جهان آزاد به یک رهبر جدید نیاز دارد و اروپا باید خود چالش رهبری را برعهده بگیرد.»
اختلاف اروپا و آمریکا فراتر از اوکراین است
در همین راستا، توماس تسیمر، مورخنویس دانشگاه جورج تاون در واشنگتن ضمن اشاره به تنش میان ترامپ و زلنسکی میگوید: نمایشی که در کاخ سفید اتفاق افتاده لحظهای بیسابقه در تاریخ آمریکا بود. اما این اتفاق علت تغییر موضع ایالات متحده نیست، بلکه خود نشانهای از این واقعیت است که ترامپ و دولت او کاملا مسیر خود را تغییر دادهاند. به گفته مورخنویس دانشگاه جورج تاون تحولاتی که پیش آمده فقط عقبنشینی از حمایت اوکراین نیست، بلکه یک تغییر بنیادیتر است؛ عقبنشینی از نظم لیبرالی جهانی، نظمی که ترامپیستها آن را چیزی جز یک دروغ نمیبینند. توماس تسیمر در ادامه صحبتهای خود میگوید: ایالات متحده تصمیم خود را گرفته که وارد یک تقابل مستقیم با اوکراین و دموکراسیهای اروپایی شود.
در چنین شرایطی نخستوزیر انگلیس روز گذشته با بیان اینکه کشورش با همکاری فرانسه و اوکراین، طرح صلحی را به آمریکا ارائه خواهد داد، گفت: کشورهای اروپایی به ضمانت امنیتی یا پشتیبانی از سوی واشنگتن برای جلوگیری از حمله دوباره روسیه در صورت توافق صلح نیاز دارند. به گزارش رویترز، استدلال کییر استارمر از مدتها پیش چنین بوده که نیروهای حافظ صلح اروپا به ضمانت امنیتی از سوی دولت دونالد ترامپ در هرگونه توافق صلح عملی در اوکراین نیاز دارند.
استارمر در مصاحبه با شبکه خبری بیبیسی انگلیسی اظهار داشت: همیشه به وضوح گفتهام که این روند به پشتیبانی آمریکا نیاز دارد، زیرا فکر نمیکنم بدون آن تضمینی وجود داشته باشد.
استارمر همچنین گفت که انگلیس و فرانسه درباره توافق صلح با اوکراین همکاری خواهند کرد و آن را به ترامپ ارائه خواهند داد. وی این تصمیم را گامی درست به دنبال نشست روز جمعه در کاخ سفید بین ترامپ و ولودیمیر زلنسکی رییسجمهوری اوکراین توصیف کرد.
استارمر که میزبان سران غربی در لندن بود و در تلاش برای احیای توافق صلح است، افزود: امیدوار است «ائتلافی از اراده» اروپاییها درباره حمایت از کییف به نتیجه برسد اما هرگونه آتشبس، به حمایت آمریکا نیاز دارد تا از حمله دوباره روسیه به اوکراین جلوگیری کند.
استارمر گفت: به عبارت دیگر، ما باید کشورهایی را در اروپا پیدا کنیم که آمادگی بیشتری برای حرکت به جلو دارند. انگلیس و فرانسه در این زمینه پیشرو هستند و به همین دلیل من و رییسجمهور (امانوئل) ماکرون در حال کار بر روی این طرح هستیم و سپس با آمریکا درباره آن مذاکره خواهیم کرد. استارمر روز شنبه پس از میزبانی از ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین در داونینگ استریت، با ماکرون رییسجمهوری فرانسه و ترامپ صحبت کرد. این رایزنی نخستوزیر انگلیس یک روز پس از درگیری ترامپ و زلنسکی در نشست فوقالعاده کاخسفید، انجام شد.
این مقام انگلیسی گفت: متقاعد شده که ترامپ با وجود نزاع زشتی که بین او و زلنسکی در روز جمعه درگرفت، خواستار صلحی پایدار در اوکراین است. استارمر گفت: از تماشای نشست ترامپ و زلنسکی که پس از متهم شدن رییسجمهوری اوکراین به قدرنشناسی به خاطر کمکهای آمریکا از او خواسته شد جلسه را ترک کند، احساس ناخوشایندی دارد.
وی اظهار داشت: باید بگویم که با رییسجمهور ترامپ بارها صحبت کردهام. دو بار با او دیدار داشتم و شکی ندارم که او خواستار صلحی پایدار است. او به دنبال پایان درگیریها در اوکراین است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد