15 - 08 - 2023
طرح جامع گردشگری دزفول ارائه میشود
نادر نینوایی- دزفول یکی از شهرهای شمالی استان خوزستان است که باوجود آسیبهایی که در دوره جنگ تحمیلی دیده همچنان ظرفیتهای قابلتوجهی در حوزه گردشگری دارد.
قرار گرفتن جاذبههای طبیعی، تاریخی و روستاهای با ظرفیت گردشگری بالا در اطراف دزفول، پتانسیل بالقوه بالایی به این شهر داده است.
از سوی دیگر مهمترین صنایعدستی این شهر یعنی «کپو» (نوعی سبد حصیری) که صحبتهایی از جهانی شدن آن مطرح شده است و وجود خانههای تاریخی متعدد که باعث شده به این شهر لقب موزه آجری دهند، فرصتی ویژه برای توسعه گردشگری دزفول ایجاد کرده است.
توسعه گردشگری در شهرها قبل از هر چیز مستلزم جذب سرمایهگذار بوده و جذب سرمایهگذار نیز نیازمند در نظر گرفتن طرح و برنامهریزی دولتی است.
در همین راستا به تازگی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان خوزستان با اشاره به ظرفیتهای گردشگری شهرستان دزفول گفته «طرح جامع گردشگری شهرستان دزفول در دست تدوین است». با این اظهارات اخیر امیدها برای استفاده از ظرفیتهای گردشگری این شهر شمالی استان خوزستان زنده شده است و باید دید در نهایت سرانجام این وعده مطرح شده به کجا خواهد رسید.
ظرفیتهای گردشگری دزفول
عبور رودخانه پرآب دز از میان شهر اولین جاذبه شاخص و طبیعی دزفول محسوب میشود و در صورت استفاده از فضای ساحلی این شهر امکان ارائه انواع ورزشهای آبی در هر دو سوی سد تنظیمی دزفول وجود دارد.
فراموش نکنیم روستای پامنار در نزدیکی دزفول، با برخورداری از مناظر طبیعی بکر، ظرفیت گردشگری روستایی خاصی برای این شهر ایجاد کرده است. البته باید به این فهرست، جاذبههای طبیعی نظیر منطقه دستنخورده
«چال کندی» که طبیعتی شبیه به کنارههای رودخانههای آمریکای لاتین دارد و درههای شگفتانگیز «توبیرون» و «کول خرسون» را هم اضافه کرد.
از سوی دیگر خانههای تاریخی متعدد نظیر خانه «سوزنگر» و خانه «تیزنو» نیز در این شهر وجود دارند که راوی نشانههای تاریخی و فرهنگی مردمان جنوب غرب کشور هستند. جاذبههای تاریخی دزفول اما محدود به خانههای تاریخی آن نیست و وجود آسیابهای آبی با قدمت قاجاری، پل قدیم با قدمت ساسانی و آرامگاه یعقوب لیث صفاری و تپههای چغامیش بر اهمیت تاریخی این شهر شمالی استان خوزستان افزوده است.
وقتی تمام اینها را در کنار ظرفیت بالای صنایعدستی دزفول که محصولات آن نظیر کپو (نوعی سبد حصیری)، تولیدات دستساز با ورشو و ساختههای هنرمندان سنتی خراط بگذارید، متوجه میشوید که در صورت وجود طرح مشخص و پیگیری دولت و جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی، میتوان این شهر شمالی استان خوزستان را تبدیل به یکی از مهمترین قطبهای گردشگری کشور کرد.
وعده ایجاد طرح جامع گردشگری
به تازگی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان خوزستان با اشاره به ظرفیتهای گردشگری شهرستان دزفول گفت: طرح جامع گردشگری شهرستان دزفول در دست تدوین است. محمدحسین ارسطوزاده در جریان بازدید از طرحهای گردشگری شهرستان دزفول ابراز کرد: دزفول با توجه به ظرفیتهای تاریخی، معماری، مذهبی، طبیعی و فرهنگ غنی که ساکنانش دارند یکی از قطبهای گردشگری کشور محسوب میشود و قطعا این جاذبهها دزفول را یک شهر معروف در حوزه گردشگری در سطح کشور کرده و جا دارد این ظرفیتها را بهتر بشناسیم و معرفی کنیم، البته زیرساختهای توسعه گردشگری باید بیش از پیش در این شهرستان فراهم شود. وی افزود: خوشبختانه بافت تاریخی دزفول مملو از بناهای ارزشمند در همه عرصههای زندگی مادی و معنوی از جمله بناهای تاریخی، مذهبی و محلات بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان، توجه ویژه به بافت تاریخی دزفول را ضروری دانست و با اشاره به رویکردی که در این بافت تاریخی وجود دارد، افزود: همه بناهایی که در این محدوده قرار دارند شامل برنامههای در نظر گرفته شده از قبیل وام مشارکتی هستند و متقاضیان میتوانند ثبتنام کنند. اداره میراث فرهنگی دزفول نیز آماده ارائه خدمات در این خصوص است.
ارسطوزاده با اشاره به طرح تسهیلات مشارکتی بلاعوض اظهار کرد: بناهای ارزشمند باید توسط بخش خصوصی به فضاهایی با کاربری گردشگری، خدماتی و فرهنگی تبدیل شوند تا بناها احیا و موجب اشتغال و توسعه وضعیت اقتصادی شوند.
وی بیان کرد: در همه جای دنیا بافتهای تاریخی محورهای گردشگری و توسعه اقتصاد شهرها هستند که قطعا در دزفول نیز چنین است. رویکرد ما در بافت تاریخی این است که محلات بهسازی محیطی شده و زیرساختهای آب و فاضلاب فراهم شوند، چراکه کفپوش، مبلمان شهری و فضای سبز باعث میشود سرمایهگذاران به سمت احیای بناهای ارزشمند تاریخی به عنوان کالایی برای جذب سرمایه ترغیب شوند.
این مقام مسوول ادامه داد: ورود بخش خصوصی موجب احیای بافت تاریخی میشود و قطعا یکی از رویکردهای اساسی برای باززندهسازی بافت تاریخی خواهد بود.
مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان گفت: در خصوص دیگر آثار تاریخی مانند سازههای آبی و بناهای مذهبی نیز برنامههایی تدوین شده که باید طرح جامع گردشگری شهر دزفول تدوین شود که در دستور کار است و پیشبینی شده، مشاور در دست تهیه جامع گردشگری دزفول است تا بناهای تاریخی، جاذبههای طبیعی و همه ظرفیتها از جمله صنایعدستی نیز میتوانند در این طرح جامع، بسته گردشگری شهر دزفول را فراهم کنند.
وی ادامه داد: بعد دیگر شهر دزفول صنایعدستی معروف این شهر است که برخی از آنها مانند کپو در آستانه جهانی شدن هستند، خوشبختانه سال گذشته بازدید کارشناسان مجمع جهانی صنایعدستی از صنایعدستی دزفول انجام شد.
کارشناسان معتقد بودند کپوی دزفول ظرفیت جهانی شدن دارد و به تبع آن بقیه صنایعدستی دزفول مانند خراطی و دستبافتهای تولید عشایری حومه دزفول قابلیت معرفی دارد و بسیاری از آنها نشان ملی دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان افزود: تکمیلکننده این مجموعه سرمایهگذار است. در بازدیدی که انجام شد سرمایهگذاران دزفول که از ظرفیتهای منطقه هستند معتقد بودند برای خدماترسانی و انجام وظایف اجتماعی باعث شده انگیزهای برای ایجاد زیرساختهای گردشگری داشته باشند.
وی ادامه داد: از چند طرح مهم مانند رستورانهای سنتی و بناهای تاریخی بافت که در حال تبدیل به طرحهای گردشگری هستند بازدید شد که نشاندهنده چشمانداز خوب آینده اقتصادی، فرهنگی و گردشگری شهر با قدمت طولانی دزفول است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان در جریان سفر به دزفول از طرحهای پارکینگ دروازه، خانه مجاهد، عمارت مجدی، بقعه شاهر کنالدین، خانه صنیعی، هتل، مجتمع سینمایی و شهربازیهای شهر تجاری- تفریحی مادر بازدید کرد.
در نهایت باید توجه داشت که برخی از آثار تاریخی دزفول همچون «پلابچیلون» و بخشهایی از بافت تاریخی این شهر با خطر تخریب مواجه بوده و نیازمند مرمت هستند، لذا انتظار میرود موضوع مرمت و البته ثبت ملی بافت تاریخی دزفول نیز در قالب طرح جامع گردشگری یا سایر طرحهای اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان دیده شود.