13 - 03 - 2025
ضرورت دسترسی آزاد به اطلاعات زمینشناسی
خبرگزاری صداوسیما- در نشست رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با انجمنهای علمی معدن بر دسترسی آزاد به اطلاعات زمینشناسی تاکید شد.
داریوش اسماعیلی اصلاح، ارتقا و بهروزرسانی آییننامه شورای سیاستگذاری و ارزیابی محصولات سازمان با ترکیب جدید را یکی از برنامههای مهم سازمان زمینشناسی عنوان کرد و افزود: این شورا با حضور هر سه معاون سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، سه نفر از همکاران مجرب و با سابقه، رییس پژوهشکده سازمان، دو نفر از بازنشستگان سازمان، دو نفر از اساتید دانشگاه و رییس خانه معدن ایران برگزار میشود.
معاون وزیر صمت ادامه داد: قرارداد تهیه برنامه راهبردی- عملیاتی پنج ساله سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با مشاور از طریق پژوهشکده علوم زمین نیز انجام شد.
وی بهروزرسانی دبیرخانه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور را یکی از برنامههای این سازمان عنوان کرد و افزود: با این روش اعمال مدیریت هوشمند، مکاتبات بهصورت الکترونیکی از داخل و خارج از سازمان صورت انجام میشود و متقاضی میتواند روند ارجاعات و حتی دستورات مربوط را تا انتها مشاهده و دنبال کند.
اسماعیلی تولید برنامه کاربردی «زمینبرداشت» در پایگاه دادهها جهت برداشتهای میدانی زمینشناسی و اکتشافی بهصورت برخط و مشاهده لحظهای به وسیله ناظر مستقر در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور را یکی دیگر از دستاوردهای این سازمان عنوان کرد.
رییس سازمان زمینشناسی با بیان اینکه در سالهای گذشته حداکثر ۲۰ نقشه در سال انجام شده که برای سال آینده به شش برابر افزایش خواهد یافت، تاکید کرد: برنامهریزی و مدیریت ۱۲۰نقشه زمینشناسی کاربردی در قالب ۳۶۰طرح به صورت تهیه سه لایه زمینشناسی، ژئوشیمی و ظرفیتیابی برای سال۱۴۰۴ با کمک بخش خصوصی انجام خواهد شد.
معاون وزیر صمت از تکمیل بنسازه پایگاه دادههای علوم زمین و انتشار دادههای موجود از این طریق خبر داد و اضافه کرد: در یکصد روز حضور در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور ضمن حضور فعال در جمع اصحاب رسانه به بازگو کردن خدمات دولت و وزارت صمت در بخش زمینشناسی و اکتشاف پرداخته شده است.
در این نشست منصور قربانی، رییس انجمن زمینشناسی ایران با بیان اینکه این انجمن پل ارتباطی میان زمینشناسان و سازمانها و نهادهای پژوهشی و اجرایی است، گفت: موضوع نیروی انسانی در بخش زمینشناسی یکی از نیازهای کشور است که توجه بیشتر به این موضوع به آموزشوپرورش بازمیگردد. از اینرو نیاز است سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور به عنوان متولی بخش زمینشناسی کشور این موضوع را پیگیری کند.
در ادامه محمدرضا بهرامن، رییس خانه معدن ایران با بیان اینکه دادههای زمینشناسی جزو سرمایهها و منابع ملی هستند، گفت: این دادهها باید در پایگاه دادههای زمین قرار داده و حفظ شوند به نحوی که همگان بتوانند از آنها استفاده کنند.
افشین زهدی، عضو هیاتمدیره انجمن رسوبشناسی ایران هم در این نشست به داشتن جدیت مضاعف در انتشار دادههای موجود تاکید کرد و افزود: به صورت ویژه در نقشههای یکپنجاههزارم با بستی دقت و انسجام کافی وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه استفاده درست از دادههای صحیح باعث افزایش دقت تا رسیدن به نتیجه میشود، گفت: مجموعههای مرتبط با علوم زمین نباید به صورت جزیرهای کار کنند و سازمانها و انجمنها و دستگاههای مرتبط باید با یکدیگر همکاری داشته باشند.
ناصر حافظی مقدس، رییس انجمن زمینشناسی مهندسی هم در این نشست تاکید کرد: باید پای انجمنهای مختلف به مراکز تصمیمگیری کشور باز شود و اعضای انجمنها برای تدوین اساسنامههای کشور حضور داشته باشند تا بتوان کشور را به صورت علمیتر اداره کرد.
وی تصریح کرد: حفظ میراث زمینشناختی در کشور متولی ندارد که جا دارد سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور تمهیداتی بیندیشد.
در ادامه نیز تعدادی از استادان، کارشناسان و اعضای انجمنهای علمی معدن و زمینشناسی دیدگاههای خود را مطرح کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد