12 - 08 - 2023
ضرورت تغییر مسیرخودروسازی
تنها نگرانی برای واردات خودرو تامین ارز است
گروه صنعت- وزارت صمت در شرایط سختی به سر میبرد و عدهای حواشی زیادی برای وزرا درست میکنند که این حواشی موجب میشود کمتر به موضوعات اصلی بپردازند. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این مطلب اعلام کرد: تلاش میکنیم تا حواسمان را در وزارتخانه روی موضوعات اصلی جمع کنیم. همچنین در حوزه خودرو وقت آن رسیده که از خودروهای گذشته دست برداریم و به سمت خودروهای روز حرکت کنیم. برقیسازی پدیده آینده نیست، پدیده روز است و حیف است که ما از این فرصت استثنایی استفاده نکنیم.
عباس علیآبادی افزود: شاید یکی از کارهایمان این باشد که با رصد مسائل در چارچوب اهداف کلان و اسناد بالادستی کشور با رعایت تعهد به مردم سعی کنیم که وزارتخانه را به سمت هدفهای اصلی هدایت کنیم، چون شرایط به اندازه کافی سخت است. وی اظهار کرد: من در این دوره تمام تلاشم را میکنم که وزارت صمت موثر باشد و یکی از اتفاقات بد این است که مدیران کارهای خوب زیادی انجام میدهند، اما کار خوب آنها خیلی ارزانقیمت و کمارزش است.
علیآبادی بیان کرد: شاید مهمترین کاری که در حوزه صنایع بتوان انجام داد، بالا بردن کیفیت و رقابتپذیر کردن آن است و برای این کار باید صنایع را به سمت بیرون هدایت کنیم و در واقع به سمت صادرات حرکت کنیم. باید جامعه و بازاری که تعریف میکنیم کیفی باشد؛ بنابراین ما بر توسعه صادرات تاکید داریم.
وی گفت: توسعه صادرات نیازمند اقداماتی است، در این راستا باید دیپلماسی اقتصادی را تقویت و بازارهای صادرات را شناسایی کرد، لازم است زمینهها را برای تجارت با اروپا فراهم کنیم و استانداردهای آنها را بشناسیم و خودمان را با آنها تطبیق دهیم.
برقیسازی پدیده آینده نیست
وزیر صمت در ادامه بیان کرد: فکر میکنم در حوزه خودرو وقت آن رسیده که از خودروهای گذشته دست برداریم و به سمت خودروهای روز حرکت کنیم، برقیسازی پدیده آینده نیست، پدیده روز است و حیف است که ما از این فرصت استثنایی استفاده نکنیم زیرا در این فرصت میتوان خیلی مشکلات را حل کرد.
وی افزود: در حال حاضر اختلافنظر بین کارشناسان درخصوص برقی و غیربرقی بودن خودرو نیست بلکه اختلافنظر در میزان ذخیرهسازی انرژی است.
علیآبادی اظهار کرد: در صنعت خودرو باید در کجای صنعت قرار گیریم؛ در نوآوری یا در بازار یا در قطعهسازی. آیا میتوانیم بگوییم که چون ارزشافزوده قطعهسازی کم است به آنجا وارد نشویم؟ باید توجهمان به راهبرد و نوآوری و بازار باشد.
تنها نگرانی برای واردات خودرو تامین ارز است
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه اظهار کرد: صادرات و واردات دو اهرم برای توازن تولید و مصرف هستند که این سیاست در وزارت صنعت، معدن و تجارت در این دوره به صورت جدی برای تنظیم بازار اتفاق خواهد افتاد و تنها نگرانیای که وجود دارد تامین ارز مورد نیاز برای واردات خودرو است.
علیآبادی در حاشیه بازدید از فاز دوم نیروگاه سمنان گفت: در تولید ارز کمتری استفاده میکنیم چراکه بیشتر هزینهها ریالی است ولی امیدواریم با توسعه صنعتی مبتنی بر صادرات بتوانیم جبران این بحث را داشته باشیم و نیاز را برطرف کنیم.
وی درخصوص ارتقای موتور خودروها با توجه به میزان مصرف بنزین آنها اظهار کرد: بزرگترین کاری که در وزارت صنعت، معدن و تجارت به دنبال آن هستیم همین موضوع است. ضمن اینکه توسعه خودروهای برقی را مورد توجه قرار دادهایم، چراکه این خودروها اساسا سوخت مصرف نمیکنند و میتوان انرژی آنها را از طریق نیروگاههای خورشیدی، بادی و حرارتی با راندمان بالا تامین کرد و این موضوع یک راهبرد کلی برای وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
وی افزود: برای بهبود راندمان خودروهای بنزینی نیز برنامه اساسی داریم. اتفاقهایی که در خودروهای جدید نیز افتاده این مساله را نشان میدهد و ما به سمت تولید با استانداردهای روز دنیا حرکت میکنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: یک ماشین سایز اقتصادی میتواند چهار لیتر بنزین مصرف کند، اما یک ماشین با سایز بزرگتر مصرف بالاتری دارد. آنچه مهم است تامین نیاز و تقاضا با توجه به استانداردها است.
باید بتوان بازار را با عوامل خودش تنظیم کرد
وزیر صنعت گفت: باید بهترین قطعات را از بهترین جای دنیا که مزیت رقابتی دارد تهیه کنیم، زیرا ما هستیم که ماشین را با طراحی و نوآوری مناسب خلق میکنیم و بازار را نگه میداریم. خیلیها تلاش میکنند ما را به سمت قطعهسازی هدایت کنند، اما این موضوع برای قطعات راهبردی درست است.
علیآبادی بیان کرد: تولید و مصرف در جامعه زمانی به تعادل میرسد که واردات و صادرات ما تنظیم باشد و باید بتوان بازار را با عوامل خودش و نه به صورت دستوری تنظیم کرد.
وی همچنین بر لزوم توسعه اکتشافات معدنی در کشور تاکید کرد و گفت: باید همه ظرفیتهای دولتی و غیردولتی را در این زمینه بسیج کرد، زیرا ثروت بسیار زیادی در بخش معدن نهفته و وجود دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: برای تامین سرمایههای مورد نیاز توسعه کشور نباید منتظر خارج از کشور بود، زیرا انتظاری محقق شدنی نیست و در این زمینه باید بتوانیم بهویژه از طریق سرمایههای خرد مردمی به تامین سرمایه بپردازیم.
توسعه تولید با نقشآفرینی در صحنه بینالمللی
علیآبادی اظهار کرد: بالغ بر ۱۰ سال است که رهبر معظم انقلاب، اقتصاد را به عنوان کلیدواژه نامگذاری سال انتخاب میکنند و این علاوه بر اهمیت مقوله اقتصاد بدان معناست که نتوانستهایم آنچنان که لازم است در این زمینه ایفای نقش کنیم و وظایفمان را به انجام رسانیم.
وی با بیان اینکه ما در تلاشیم تا تولید را با نقشآفرینی در صحنه بینالمللی گسترش دهیم، ادامه داد: نظام اسلامی ما مبتنی بر اصول خاص است که نظیری در دنیا ندارد.
وی به توفیقات کشور در دوران تحریمها پرداخت و افزود: در دوران تحریم توانستیم توربین گاز طراحی و تولید کنیم که صدور ۳۰ توربین گاز در این شرایط به معنای اوج افتخار است.
وی بر لزوم رویکرد فناورانه به تولید تاکید و تصریح کرد: صنایع ما باید در سطح جهان نوآور باشند و محصولی را تولید کنند که سایر کشورها آن را تولید نکردهاند.
علیآبادی با بیان اینکه دیپلماسی صنعتی و اقتصادی ایران دارای اهمیت بسیار و جایگاه رفیع است، گفت: توسعه شهرکهای صنعتی وظیفه وزارت صمت است و ما آمادگی کامل برای توسعه شهرکهای صنعتی را داریم.
سختگیری در صدور مجوز، موجب فساد میشود
وزیر صمت همچنین از منطقه ویژه اقتصادی گرمسار به عنوان یک بنگاه صنعتی بزرگ نام برد که باید بیشتر به آن توجه شود و اضافه کرد: استفاده از سرمایههای خرد مردم، راهکاری برای سرمایهگذاری، ساخت و ارائه طرحها و پروژههای بزرگ است.
وی با بیان اینکه واحدهای صنعتی باید ارز مورد نیاز خود را با انجام صادرات تامین کنند، افزود: باید تا آنجا که امکان دارد صدور مجوزها را تسهیل و مشکلات را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه سختگیری در صدور مجوز، موجب فساد خواهد شد، افزود: معافیت مالیاتی واحدهای مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پیگیری خواهد شد. وزیر صمت با بیان اینکه سهم بخش صنعت در استان سمنان باید افزایش یابد، اظهار کرد: ضمن تعامل با وزارت نیرو باید بحث تامین برق برای واحدهای مختلف تولیدی و صنعتی استان فراهم شود.
باید به فکر تامین برق باشیم
علیآبادی درخصوص برنامههای در نظر گرفتهشده برای تامین آب پایدار صنایع در استان سمنان گفت: اتفاقی که باید در استانهایی مانند سمنان بیفتد افزایش بهرهوری آب است. ما آماده مشارکت و بهرهبرداری مصرف آب در بخش کشاورزی هستیم تا بتوانیم آب را صرفهجویی کنیم و این آب را در اختیار صنایع قرار دهیم. با توجه به اینکه استان سمنان یک استان صنعتی است، باید تدریجا سهم بخش صنعت افزایش یابد.
وی با اشاره به برنامهریزیها برای تامین زیرساختهای صنایع تصریح کرد: برای تامین زیرساخت با توجه به رشد صنعت باید به فکر تامین برق باشیم که در همین راستا تقریبا از دو سال گذشته تاکنون صنایع نیز تشویق به سرمایهگذاری در این بخش شدهاند.
علیآبادی با تاکید بر اینکه با کمک صنایع توسعه خوبی را در طول دو سال گذشته در بخش برق شاهد هستیم، اظهار کرد: در سایر حوزهها نیز این اتفاق محقق شده است.
وی با اشاره به کلنگزنی تبدیل چهار واحد نیروگاه گازی سمنان به سیکل ترکیبی بیان کرد: واحدهایی که امروز کلنگزنی شدند بدون مصرف سوخت میتوانند نیاز صنایع کشور را تامین کنند که منابع مالی آن نیز توسط بخش صنعت تامین خواهد شد و اجرای آن توسط گروه مپنا خواهد بود.
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت صنایع میتوانند اطمینان داشته باشند که در یک برنامه جامع تامین برق آنها انجام میشود. به زودی نیروگاه فولاد مبارکه با ظرفیت ۳۰۰ مگاوات و بعد از آن نیروگاه آلومینیوم المهدی را آماده خواهیم کرد. با توجه به اینکه همه تجهیزات نیروگاه ایرانی است، باید گفت اتفاق بزرگی در حال رقم خوردن است.
وی با اشاره به ناترازی صنعت برق تصریح کرد: ناترازی صنعت برق هزینههایی را برای کشور دربر دارد، البته این ناترازی تنها در پیک تابستان است که با توجه به رشد صنعتی و تقاضای بیشتر باید اقداماتی برای تامین نیاز انجام شود.
علیآبادی با اشاره به برنامه احداث ۱۰ هزار مگاوات توسط بخش صنعت اظهار کرد: برای هر ۱۰۰۰ مگاوات ۵۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری لازم است که در مجمع برای این ۱۰ هزار مگاوات پنج میلیارد یورو سرمایه لازم خواهد بود که توسط بخش صنعت تامین میشود.
ظرف ۲ سال آینده پروژه سیکل ترکیبی نیروگاه کامل میشود
در حاشیه این بازدید محمد اولیا مدیرعامل مپنا با ابراز خرسندی از خوشفکری کارفرما و سرمایهگذاری در اجرای پروژه سیکل ترکیبی نیروگاه گفت: ابتدا ۲ واحد اول به ورژن و مدل جدیدی که راندمان بالاتری دارد ارتقا پیدا کرد و بلافاصله تحت قراردادهای صنایع دو واحد بعدی احداث شد و اکنون هر ۴ واحد نسبت به سیکل گازی معمول دارای راندمان بالاتری هستند.
وی ادامه داد: امیدوارم با افتتاح پروژه سیکل ترکیبی و تامین مالی که انجام میشود، به پروژه سرعت داده شود و ظرف ۲ سال آینده بخش سیکل ترکیبی کامل و احداث شود. به طوری که بهترین راندمان انرژی را داشته باشیم که برق آن برای صنایع کشور استفاده میشود.
به گفته مدیرعامل گروه مپنا، امیدواریم پروژه سیکل ترکیبی نیروگاه در کمترین زمان ممکن به نتیجه برسد.
گفتنی است عملیات اجرایی فاز دوم نیروگاه گازی سمنان در قالب تامین تجهیزات، انجام طراحی، مهندسی، نصب و راهاندازی دو واحد توربین ژنراتور گاز کلاس E پیشرفته(۳)۷۰- MGT به ظرفیت نامی ۳۶۶ مگاوات در شرایط ایزو اجرایی شده است.
این پروژه تنها ۱۲۰ روز از زمان شروع نصب تجهیزات تا سنکرون اولین واحد آن به طول انجامیده است. از دیگر دستاوردهای این پروژه ثبت رکورد سنکرون یک واحد گازی در کمتر از شش ماه از ابلاغ پروژه است. این واحد نیروگاهی اولین واحد سنکرون شده با انجام crossing بین زیمنس و MAPCS گروه مپناست.
کارفرمای پروژه، شرکت مولد برق نیروگاهی سامان سمنان است و شرکت احداث و توسعه نیروگاههای مپنا (توسعه یک) به عنوان نماینده گروه مپنا، پیمانکار پروژه محسوب میشود.
قرارداد ساخت فاز دوم نیروگاه سمنان، نخستین قرارداد از مجموعه قراردادهای امضا شده میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو برای احداث نیروگاههای برق توسط صنایع داخلی است. قرارداد اجرای فاز دوم نیروگاه سمنان، روز دوشنبه بیست و نهم آذر ۱۴۰۰ میان گروه مپنا و شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات به امضا رسید. فاز نخست نیروگاه گازی سمنان شامل دو واحد گازی به ظرفیت ۱۶۰ مگاوات (مجموعا ۳۲۰ مگاوات) در شرایط ایزو (ISO) در کیلومتر ۱۰ جاده سمنان دامغان جای گرفته است.