14 - 08 - 2023
ضرورت تخصیص ارز
«جهانصنعت»- سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران دیروز به بهانه روز ملی تشکلها و مشارکت اجتماعی نشست خبری حوزه داروسازی کشور را با حضور نمایندگان زنجیره دارو برگزار کرد. در این نشست رییس سندیکای داروهای منابع انسانی از ضرورت تخصیص ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی سخن گفت، زیرا به گفته آنها ثبتسفارش شرکتهای تولیدکننده در نوبت است و تامین ارز فقط وظیفه وزارت بهداشت نیست، بلکه باید نهادهای مربوطه از جمله بانک مرکزی و وزارت صمت نیز همکاری لازم را انجام دهند، چراکه این روزها زمزمههای گرانی و کمبود دارو به گوش میرسد، اما به عقیده این انجمن اگر دولت از صنایع داروسازی کشور حمایت کند، دچار کمبود دارو در روزهای آینده نخواهیم شد.
صادرات یک میلیارد یورویی در حوزه دارو
در ابتدای نشست «محمد عبدزاده» رییس سندیکای داروهای منابع انسانی کشور به ضرورت تخصیص ارز برای دارو اشاره کرد و گفت: صادرات یک میلیارد یورویی در حوزه دارو و واکسن در برنامه هفتم توسعه دیده شده که برای رسیدن به این هدف مهم نیازمند ایجاد زیرساختهای مناسب و کمک دولت و مجلس برای ارائه تسهیلات به صنایع داروسازی هستیم.
وی افزود: برای اینکه چشمانداز موفقی در رسیدن به هدف مهم برنامه توسعه هفتم در بخش دارو داشته باشیم باید مشکلات صنعت داروسازی در بخش تامین مواد اولیه، قیمتگذاری واقعی و چالشهای موجود در این حوزه برطرف شود.
عبدزاده با بیان اینکه شعار امسال و فرمایشات رهبری در جهت رشد تولید است، اظهار کرد: نیاز به یک رویکرد سرمایهگذاری و حمایتی از سوی دولت و مجلس داریم زیرا برای افزایش صادرات دارو، باید سرمایه مورد نیاز در صنعت داروسازی تزریق شود و این امر حمایت و توجه میخواهد. صنایع داروسازی کشور از جایگاه مطلوبی در منطقه برخوردار است و لازم است جهت ارتقای این جایگاه در سطح بینالمللی و تولید داروهای باکیفیت، تجهیزات پزشکی مرغوب و توسعه مکملهای غذایی و رژیمی برنامه مشخصی برای توسعه زیرساختهای این حوزهها اتخاذ شود.
به گفته رییس سندیکای داروهای منابع انسانی، برای حمایت از بیماران باید صنعت داروسازی کشور سرپا بماند تا دارو با کیفیت و قیمت مناسب تولید شود زیرا وقتی دارو دچار کمبود شد، داروهای فوریتی وارد میشود که ممکن است کیفیت مناسبی نداشته باشند و بهترین کار این است که با حمایت از صنایع داروسازی، دارو در کشور به میزان لازم تولید شود.
او با اشاره به ضرورت تخصیص ارز برای دارو، افزود: تخصیص ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی باید زودتر انجام شود، زیرا ثبتسفارش شرکتهای تولیدکننده در نوبت است و تامین ارز فقط وظیفه وزارت بهداشت نیست، بلکه باید نهادهای مربوطه از جمله بانک مرکزی و وزارت صمت نیز همکاری لازم را انجام دهند.
بیش از ۵۰ درصد صادرات دارو مربوط به بیوتک است
در ادامه نشست «حسین امیرعضدی» دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران گفت: بیش از ۵۰ درصد صادرات دارو مربوط به محصولات زیست فناوری یا بیوتک است، اما در مسیر صادرات این داروها سنگاندازی میشود و مشکل اساسی این است که مجوز صادرات این داروها، وابسته به موجودی انبار شرکتهاست.
وی افزود: ایران توانمندی قابلقبولی در تولید و صادرات داروهای بیوتک دارد و تاکنون در عرصه بینالمللی خوش درخشیده و برای گسترش دامنه فعالیت و حضور در بازارهای جهانی باید مورد حمایت قرار بگیریم.
مجوز ۵ هزار فرآورده طبیعی در کشور
«امیرحسین جمشیدی» رییس انجمن تولیدکنندگان داروهای طبیعی و سنتی ایران نیز در این نشست اظهارکرد: اکنون حدود پنج هزار فرآورده طبیعی و ۲ هزار و ۳۰۰ فرآورده سنتی در کشور با اخذ مجوز از وزارت بهداشت، تولید میشوند و ضرورت دارد تحت پوشش بیمه قرار بگیرند، زیرا در سال ۹۲ تعداد ۵۶ قلم فرآورده طبیعی و سنتی زیر چتر حمایت بیمهای قرار گرفتند و پوشش بیمهای فرآوردههای دیگر هنوز افزایش نیافته است.
وی افزود: در قانون تشکیلات وزارت بهداشت انجام پژوهش در زمینه طب سنتی و بررسی و تحقیق در زمینه خواص دارویی گیاهان، امکانات تهیه و استفاده از داروهای گیاهی مورد تاکید قرار گرفته و در اسناد بالادستی بر ترویج استفاده از داروهای طبیعی و سنتی تاکید شده است.
جمشیدی با اشاره به خودکفایی ایران در تولید فرآوردههای طبیعی، گیاهی و سنتی، تصریح کرد: بسیاری از شرکتهای تولیدکننده این فرآوردهها، در کارخانجات دیگر، داروهای طبیعی و گیاهی را میسازند.
قیمتگذاریها باید توسط انجمن انجام شود
«عباس کبریاییزاده» رییس سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران در ادامه این نشست خبری افزود: در هیچ کشوری مکمل و فرآوردهها طبیعی، سنتی و گیاهی مشمول مقررات دارویی نبوده و فقط شیرهای رژیمی خاص برای نوزادان نارس جزو دارو به شمار میرود.
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان در جهت منافع ملی فعالیت میکنند، اظهار کرد: فرآوردههای طبیعی، سنتی، گیاهی و مکملها مشمول قیمتگذاری از سوی وزارت بهداشت محسوب نمیشوند و ضرورت دارد کارهای بوروکراسی از سوی وزارت بهداشت به انجمنها واگذار شود.
منابع مالی در حوزه تجهیزات پزشکی به درستی هزینه شود
«امیرحسین سعیدی» رییس سندیکای تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی با بیان اینکه زنجیره تولید نیاز به بروزرسانی دارد، اظهار کرد: در حوزه تجهیزات پزشکی یک سری اتلاف منابع وجود دارد و برخی کالاها ضرورتی برای خریداری ندارند و باید منابع مالی به درستی هزینه و استفاده شود.
وی افزود: اتلاف زمان در زنجیره تولید دارو و تجهیزات پزشکی مهم است، باید در جهت سودآوری صنعت تلاش شود و ضرورت دارد دولت در این حوزه بسترسازی کند، زیرا ما توانمندی زیادی در جهت ارتقای حمایت از تولید داریم و نباید به واردات وابسته شویم.
فشارهای غیرقانونی
«مهدی پیرصالحی» عضو هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفت: قبل از اجرای طرح دارویاری محاسبات نشان میداد که با اجرای این طرح داروی ساختهشده باید بهطور میانگین و بدون احتساب تورم ۱۸۰ درصد افزایش مییافت. این در حالی است که افزایش قیمتها بعد از اجرای طرح به طور میانگین حدود ۸۰ درصد بود.
وی افزود: استدلال سازمان این بود که برخی شرکتها هنوز موجودی مواد اولیه ۴۲۰۰ تومانی دارند و به همین دلیل افزایش قیمتها به طور میانگین به جای ۱۸۰ درصد معادل ۸۰ درصد شد. صنعت هم پذیرفت و طرح دارویاری اجرا شد.
پیرصالحی گفت: بعد از چند ماه سازمان غذا و دارو ناگهان اعلام کرد اختلاف موجودی مواد اولیه ۴۲۰۰ تومانی را با قیمت فعلی محاسبه کرده که رقم آن هم ۱۵ همت اعلام شد. این در حالی است که این مابهالتفاوت قبلا محاسبه شده بود. حالا هم همه شرکتهای دارویی را برای گرفتن این مابهالتفاوت به دادگاه جرائم اقتصادی معرفی کردهاند.
وی افزود: اینکه رییس سازمان غذا و دارو گفته سازمانهای نظارتی به ما فشار آوردهاند حرف درستی نیست. اگر هم فشاری باشد غیرقانونی است و باید به آنها پاسخ داده شود و جلوی این فشار غیرقانونی بایستند.