27 - 02 - 2018
ضرر مردم با منفعتطلبی مافیا
با وجود اینکه سالهاست بازار کالاهای اساسی با نزدیک شدن به مناسبتهای خاص به خصوص شب عید با آشفتگی روبهرو میشود اما همچنان با تغییر دولتها نیز تغییری در این رویه نامناسب حاصل نمیشود. این در حالی است که مردم ناچارند برای تهیه مایحتاج روزانه خود در دام سودجویان گرفتار شوند. با این حال در روند سیستم نامناسب توزیع که قیمت کالاها را با افزایش ۱۰ برابری روبهرو میکند، تغییری ایجاد نمیشود و بینظارتیها در بازار ادامه دارد. در این میان برخی از کارشناسان نیز معتقدند که به دلیل وجود مافیا، گاهی اختلالاتی در بازار به وجود میآید که به دنبال آن برخی سودجویان به دنبال واردات و منفعتطلبی هستند.
افزایش ۱۰ برابری قیمت محصولات کشاورزی
بر همین اساس عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به وجود واسطههای زیاد و مافیا در حوزه محصولات کشاورزی گفت: اگر محصولی را در مزرعه حدود ۴۰۰ تومان به فروش برسانند، در بازار ۱۰ برابر قیمت آن حدود چهار هزار تومان به فروش میرسانند. در حالی که این مسالهای نیست که امروز اتفاق افتاده باشد.
راضی نوری افزود: در اساسنامه تعاونی روستایی همه مسایل زنجیره تولید تا مصرف دیده شده است و باید در این راستا عرضه و تقاضا را در بازار تنظیم کنیم تا قیمتها در فرآیند تولید تا مصرف افزایش چشمگیری نداشته باشد.
وی تصریح کرد: قبلا اشکال بر این بود که بخش کشاورزی در دو حوزه وزارت صنعت و وزارت جهاد پیگیری میشد اما در مجلس نهم، تمام بخشهای کشاورزی به زیر مجموعه جهاد کشاورزی منتقل شدند تا همه بخشها در یک وزارتخانه متمرکز شود.
نوری درباره ریشههای افزایش ۱۰ برابری قیمتها بیان کرد: زیاد بودن واسطهها و وجود مافیا در حوزه محصولات کشاورزی دلیل اصلی افزایش قیمتهاست.
سهم تولیدکننده را نمیدهند
محمد شفیع ملکزاده رییس نظام صنفی کشاورزی کشور هم با اشاره به فاصله بسیار زیاد قیمت از تولید تا مصرف گفت: این فاصله قیمتی یک معضل بزرگ است که باعث میشود تولیدکننده به سهم و حق خودش نرسد.
وی خاطرنشان کرد: در اصل شکاف قیمتی بالا بین دریافتی کشاورزی و پرداختی مصرفکننده، مشکل جدید و امروزی نیست. این معضل قدیمی است و در تمام دولتها وجود داشته است. البته دولتها تلاشهای زیادی کردند این مشکل را برطرف کنند و یک ثبات قیمت مناسب هم برای تولیدکننده و هم برای مصرفکننده ایجاد کنند اما متاسفانه هنوز موفق نشدهاند کاری کنند. از این رو این آسیب بر جامعه خصوصا بخش کشاورزی وجود دارد.
رییس نظام صنفی کشاورزی کشور ابراز داشت: تنها کاری که دولت توانسته است در این حوزه انجام دهد این بوده که در زمان خرید از تولیدکننده، پایینترین قیمت را در نظر میگیرد تا فقط هزینههای تولید و حداقل سود به کشاورز پرداخت شود.
وی افزود: بخش مهمی که دولت مورد توجه قرار نمیدهد، بخش توزیع و فروش محصولات است که با توجه به عدم نظارت، چندین برابر قیمت تولید باید به دست مصرفکننده برسد. به عنوان مثال، سیب درختی که امروز در تهران حدود شش هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد، زیر هزار تومان از کشاورز یا تولیدکننده خریداری میشود.
ردپای مافیا در افزایش قیمت تخممرغ
همچنین یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ردپای مافیای اقتصادی در افزایش قیمت کالاها به خصوص تخممرغ دیده میشود، گفت: این مافیای اقتصادی برای کسب منفعت بیشتر اقدام به واردات اقلام مختلف میکند در حالی که دولتمردان هم به این موضوع توجهی ندارند.
حسن حسینی شاهرودی نبود مدیریت درست و به دنبال آن عدم نظارت کافی را باعث افزایش قیمت کالاها دانست و گفت: کشور ما به نظام جامع تولید و مصرف یعنی همان چیزی که تمامی کشورهای پیشرفته از آن استفاده میکنند، نیازمند است. ما هنوز نتوانستهایم میزان تولیدات داخلی و مصرفمان را در عرصه محصولات کشاورزی، دامی و سایر تولیدات صنعتی رصد کنیم تا براساس آن نیازهای مردم را مرتفع کنیم.
وی وجود نظام جامع را برای رصد بازار تولید و مصرف ضروری دانست و اظهار کرد: نظام جامع تولید و مصرف نداریم به همین دلیل در برخی مقاطع شاهد عرضه بسیار زیاد اقلامی همچون مرغ، تخممرغ، برنج و روغن هستیم که دلیل آن واردات زیاد این کالاها در زمانی است که نمونه داخلی آن در کشور وجود دارد. این روند نتیجهای جز افزایش قیمت کالاها و متضرر شدن تولید کنندگان و کشاورزان ندارد.حسینی شاهرودی همچنین گفت: از طرف دیگر افزایش جهشی قیمتها را در برهههایی شاهدیم که این امر به دلیل عدم رصد بازار توسط وزارتخانههای صنعت و کشاورزی است. ما در کشوری زندگی میکنیم که قرار است براساس سند چشمانداز ۲۰ ساله در سال ۱۴۰۴ تبدیل به کشور اول منطقه شویم اما با این روند کند و لاکپشتی رسیدن به این مهم دور از ذهن به نظر میرسد.
به گفته وی کشورهایی همچون گرجستان، ارمنستان، تاجیکستان، عراق، ترکیه و حتی افغانستان، در برخی از زمینهها از ما جلوتر هستند. اما ما در دولتمردان نمیبینیم که به دنبال برنامه جامع و چیدن پازلی در حوزه اقتصادی باشند که نقش هرکس در این پازل مشخص باشد. قطعا در این شرایط مجلس نیز حمایتهای لازم را از این برنامه جامع خواهد کرد.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نوسانات قیمت در بازار را ناشی از حاکم نبودن سیاستی بر آن دانست و گفت: ما در کشور ستاد تنظیم بازار و قانون مرتبط با آن را داریم که باید مرتبا وضعیت بازار را رصد کند نه اینکه در حال حاضر که قیمت مرغ و تخممرغ گران شده تازه فکر کند که میخواهد چه کاری انجام دهد. آنهم در شرایطی که چند ماه است این معضل را داریم.
وی افزود: سوال این است که آیا نتوانستیم در این مدت واردات مرغ داشته باشیم یا اینکه مباحث دیگر پشت پرده است که به بهانه آنفلوآنزای مرغی واردات مرغ صورت میگیرد و به دنبال آن مرغهای تولیدی را معدوم کرده و به بیمهها خسارت وارد میکنیم. قطعا پای مافیای واردات در میان است. افراد خاصی که به آنها مجوز واردات میدهند و افراد عادی نمیتوانند همچون آنها کالایی را به داخل کشور وارد کنند.حسینی شاهرودی ادامه داد: فضا را برای افزایش قیمتها ایجاد میکنند تا از قِبَل آن مافیای بازار در کشور منفعت بیشتری کسب کنند. این روند را در سایر اقلامی همچون برنج و شکر و حتی خودرو و وسایل ضروری شاهدیم. همه از حضور مافیای اقتصادی نشأت میگیرد در صورتی که در این شرایط دولتمردان توجهی نمیکنند.