18 - 09 - 2022
صید ماهیهای درشت پوتین از اجلاس شانگهای
اجلاس اخیر شانگهای اگرچه دستاورد آن برای ایران عضویت رسمی در این اجلاس بود اما گزارشها نشان میدهد که چین و روسیه بیشترین منفعت اقتصادی را در جریان مذاکرات این اجلاس برای کشورشان به ارمغان بردند. بیش از همه روسها را میتوان برنده این اجلاس دانست. روسیه که به دلیل حمله نظامی به اوکراین در تحریم اروپا و کشورهای غربی قرار گرفته، اجلاس شانگهای را بهترین فرصت رایزنی برای فروش نفت و گازخود قرار داد. ولادیمیر پوتین رییسجمهور روسیه در نشست سران سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد که گازپروم در حال نهایی کردن جزئیات ساخت پروژه خط لوله گاز سایوز وستوک با شرکای چینی و مغولستانی خود است.
پوتین همچنین با شی جین پینگ همتای چینی و اوخناگیین خورلسوخ رییسجمهور مغولستان هم مذاکرات دوجانبه داشت. رییسجمهور روسیه اعلام آمادگی کرد که همکاری با پکن و اولانباتور در بخش انرژی از جمله امکان افزایش صادرات برق به دو کشور را توسعه بدهد.
گزارشها نشان میدهد که خط لوله «سایوز وستوک» که برای انتقال گاز طبیعی به چین از طریق مغولستان طراحی شده است، بخشی از خط لوله بزرگتر قدرت سیبری ۲ است. به گفته مقامات شرکت دولتی گازپروم روسیه، این خط لوله میتواند سالانه ۵۰ میلیارد مترمکعب گاز به چین صادر کند.
در همین حال، معاون بخش استراتژی شرکت دولتی گازپروم روسیه هم گفته است که این غول انرژی به احتمال زیاد به بزرگترین تامینکننده گاز طبیعی در بازار چین تبدیل خواهد شد، چراکه صادرات آن به طور مداوم در حال رشد است.
از سویی پولوس معاون بخش استراتژی شرکت دولتی گازپروم روسیه تاکید کرده که با در نظر گرفتن قرارداد امضاشده قبلی برای تامین گاز تحت پروژه قدرت سیبری Power of Siberia، مجموع حجم قرارداد (دوکشور) به ۴۸ میلیارد مترمکعب میرسد. به گفته وی به احتمال زیاد، پس از رسیدن به حجم مشخص شده صادرات، روسیه ممکن است به بزرگترین تامینکننده گاز چین تبدیل شود. در عین حال که مهم است روسیه و چین ضمن توسعه همکاری در صنعت گاز، وابستگی متقابل را تا سطوح بحرانی افزایش ندهند.
این مقام گازپروم با اشاره به استفاده از ارزهای ملی در تسویه حسابهای تجاری خبر داد که در جریان نشست «مجمع اقتصادی شرقی»، توافقی برای پرداخت هزینه تامین گاز از طریق خط لوله گاز قدرت سیبری به روبل و یوان حاصل شده و قرار است سازوکارهای قیمتگذاری ثابت و عدم وجود موانع نظارتی برای اجرای پروژههای گازی تهیه شود.
از سویی گزارشها نشان میدهد که گازپروم صادرات گاز به چین را از طریق خط لوله بزرگ قدرت سیبری افزایش داده است. این خط لوله مرزی ۳۰۰۰ کیلومتری (۱۸۶۴ مایلی) تحویل گاز طبیعی روسیه به چین را در سال ۲۰۱۹ آغاز کرد. ظرفیت این مسیر به اصطلاح شرقی ۶۱ میلیارد مترمکعب گاز در سال است که ۳۸ میلیارد مترمکعب آن برای صادرات است.
توافق بر سر تامین گاز از طریق این خط لوله در سال ۲۰۱۴ انجام شد و گازپروم و شرکت ملی نفت چین CNPC قراردادی ۳۰ ساله امضا کردند. این قرارداد ۴۰۰ میلیارد دلاری بزرگترین قرارداد گازپروم است و قدرت سیبری اولین خط لوله گاز طبیعی بین روسیه و چین محسوب میشود. این شرکت روسی در حال حاضر روی پروژه قدرت سیبری ۲ کار میکند که شامل ساخت خط لوله گاز به چین از طریق خاک مغولستان است. این خط لوله پس از راهاندازی میتواند تا ۵۰ میلیارد مترمکعب گاز را تحویل دهد.
علاوه بر چین و مغولستان، حضور پررنگتر روسیه بر بازار پاکستان در جریان این اجلاس تثبیت شد. به گفته پوتین، عرضه گاز از طریق خط لوله به پاکستان امکانپذیر بوده و بخشی از این زیرساخت آماده شده است.
در همین حال دفتر نخستوزیر پاکستان هم در بیانیهای اعلام کرد: پروژه خط لوله گازی پاکستان استریم یا خط لوله گازی شمال-جنوب که با تاخیر طولانی روبهرو شده است، برای اقتصاد پاکستان حیاتی به شمار میرود و قرار است با همکاری شرکتهای روسی ساخته شود.
دو کشور در سال ۲۰۱۵ توافق کرده بودند که خط لوله به طول ۱۱۰۰ کیلومتر را برای رساندن الانجی (گاز طبیعی مایع) از کراچی به نیروگاههای ایالت پنجاب در شمال شرقی این کشور، احداث کنند. ظرفیت سالانه این خط لوله ۴/۱۲ میلیارد مترمکعب طراحی شده و امکان افزایش آن به ۱۶ میلیارد مترمکعب وجود دارد.
این پروژه قرار بود در سال ۲۰۲۰ راهاندازی شود اما پس از اینکه روسیه مجبور شد مشارکتکننده اولیه را به دلیل تحریمهای غربی، جایگزین کند، به تاخیر افتاد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد