30 - 10 - 2019
شیشه رگ زندگی را زد
گروه جامعه- مرد معتادی پس از مصرف شیشه به منزل صاحبخانهاش رفت و دو دختربچه پنج و هشت ساله را با ضربات چاقو کشت. زن معتادی بعد از مصرف شیشه به پدر خود حمله کرد و او را با ضربات مکرر چاقو به قتل رساند. مادر میانسالی بعد از مصرف شیشه خود را از طبقه ۱۰ آپارتمان مسکونی به پایین پرت کرد و در دم مرد. دختر ۴ سالهای بعد از اینکه پدرش در پی مصرف شیشه به او تجاوز کرد به قتل رسید.
شیشه با همین شفافیت تاریک به جان آدمها میافتد و رگ زندگیشان را میزند. توهم حاصل از مصرف شیشه گاهی به شدت غیرقابل کنترل میشود. تا جایی غیرقابل کنترل که آسیبهای اجتماعی حاصل از مصرف این مخدر به راستی بحرانی جدی است. بحرانی به مانند آتشفشان که فوران مدام آن جامعه را به مرگی وحشتآور نزدیک میکند. تولید این ماده مخدر برای تولیدکنندگان سودآورتر از آن است که از منفعت خود به نفع جامعه گذر کنند.
افغانستان این روزها گوی سبقت این ماده مخدر صنعتی را از دیگر تولیدکنندگان ربوده است. ایران از مرز مشترک با این کشور باری دیگر دچار بحران شده و حال مساله فقط ورود مواد مخدر افیونی از افغانستان به ایران نیست. گویی طعم درآمد حاصل از مواد مخدر صنعتی چنان شیرین بوده که قرار نیست تولیدکنندگان از آن بگذرند. هرچند مدیران مبارزه با موادمخدر کشور بر این باورند که تحریمها و عدم توجه مراجع بینالمللی به این بحران دامن زده است.
کشف ۳۰ تن هروئین و مرفین
اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر اعلام کرد: ایران در چهارچوب استراتژی متوازن خود در شش ماهه ۲۰۱۹، حدود ۵۸۰ تن از انواع مواد مخدر را با اجرای ۲۰۰۰ عملیات اطلاعاتی کشف کرده که نزدیک به ۳۰ تن آن هروئین و مرفین بوده است. تولید مواد مخدر صنعتی در افغانستان با ورود عظیم پیشسازها به این کشور و ایجاد لابراتوارهای تولید مواد مخدر صنعتی بهویژه شیشه افزایش قابل توجهی داشت و ایران در شش ماهه گذشته حدود ۱۰ تن مواد مخدر شیشه کشف کرده که نسبت به سال گذشته شش برابر شده، یعنی ۶۰۰ درصد رشد داشته است.
به گفته اسکندر مومنی این امر زنگ خطری جدی برای جامعه جهانی است که در کنار مواد مخدر سنتی، روانگردانها و ماده مخدر شیشه افزایش داشته است. این هشدار جدی برای بشریت است؛ تولید شیشه در حال افزایش است. چنانچه راهحلی برای این معضل پیدا نشود، کشورهای غربی و منطقه آسیب جدی خواهند دید. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) و ستاد مبارزه با مواد مخدر با یکدیگر ارتباط گستردهای دارند و ایران یکی از شرکای اصلی این دفتر است. مومنی میگوید: در سفر قبلی به وین و ملاقات با فدوتف معاون دبیرکل سازمان ملل، مقرر شد این همکاری دوجانبه در زمینههای مختلف نیز گسترش یابد که یکی از این توافقات در حوزه درمان بود.
امضای سند همکاری بینالمللی
به گفته دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر متاسفانه تحریمهای خارجی علیه ایران در روند مبارزه ایجاد اختلال میکنند. مبارزه با افزایش تولید و ترانزیت مواد مخدر در کشورهای منطقه نیاز به سازوکار، تجهیزات و امکانات جدید دارد، مبارزه سنتی و دستی با مواد مخدر دیگر جوابگو نیست زیرا تا ۲۰ سال گذشته، کل تولیدات مواد مخدر در افغانستان ۲۰۰ تن بود ولی اکنون به بیش از ۹ هزار تن رسیده است، بنابراین تحریمها مانع جدی را در مبارزه جهانی ایران با مواد مخدر ایجاد کرده و جامعه جهانی باید فکری برای این تحریمها کند.
به گفته او جامعه جهانی میتواند به ایران که در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و به نمایندگی از جامعه جهانی با این پدیده مبارزه میکند سهم خود را ادا کند و به وظیفه خود عمل کند و امیدوارم تبادل این سند، باب جدیدی را در توسعه روابط ستاد و سازمان ملل ایجاد کند تا جامعه جهانی به بخشی از تعهداتش عمل کند. قرار است منطقهای درمان اختلالات ناشی از سوءمصرف مواد مخدر در ایران، تا یکی دو ماه آینده این مرکز منطقهای در تهران با حضور مسوولان سازمان ملل افتتاح شود. ژان لوک لمایو نیز مدیر بخش سیاستگذاری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در این رابطه میگوید: این سند از اهمیت زیادی برخوردار است و بیانگر فعالیت بسیار عالی ایران در زمینه کاهش تقاضاست و امیدواریم از تواناییها و ظرفیت ایران برای کاهش تقاضا و گسترش آگاهی در زمینه HIV در سطح منطقه استفاده کنیم.
کاهش قابل ملاحظه قیمت ماده مخدر شیشه
در دو سال گذشته ماده مخدر شیشه از ۲۰۰ میلیون تومان به ۶۰ میلیون تومان رسیده و دلیل اصلی ارزانی این مواد، تولید داخلی در کشور است. براساس گزارشهای ثبت شده از سوی سازمانهای مبارزه با مواد مخدر کشور به ترتیب موادمخدر تریاک، شیشه، هروئین، گل و قرصهای متادون و ریتالین در استان بیشترین مصرف را دارند. از سوی دیگر کشت خشخاش در افغانستان ۵۰ درصد کم شده و لابراتوارهای تولید موادمخدر صنعتی ۴۰ درصد بیشتر شده است. جالب است بدانید ۶۵ درصد هزینههای شورای هماهنگی صرف درمان معتادین میشود. معتادین فقط باید دو بار به کمپها بروند و بار سوم به زندان معرفی شوند اما برخی نیز گفتهاند معتادان نباید به زندانها بروند چرا که معتادین بیمار هستند و باید درمان شوند.
در همین حال دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کردستان، با اشاره به اینکه وضعیت معتادان متجاهر نیازمند ساماندهی است، گفته است: صیانت از وضعیت سلامتی شهروندان با کمک پیشگیری در اولویت قرار دارد در این راستا معتادان متجاهر شش ماه تا یک سال تحت مراقبت قرار میگیرند. شورای هماهنگی بالاترین مرجع در راستای مبارزه با مواد مخدر است که متشکل از ۲۴ نهاد عضو اصلی بوده و طبق مصوبه سال ۶۷ مجمع تشخیص مصلحت نظام این ستاد وظیفه سیاستگذاری، برنامهریزی و هماهنگی نظارت بر عملکرد ادارات را برعهده دارد. هدف متولیان اصلی مبارزه با مواد مخدر پیشگیری از اعتیاد است اما لازم است بیشترین بودجه در حوزه درمان هزینه شود.
عوارض مصرف شیشه
دی مت آمفتامین هیدروکلرید یا در اصطلاح شیشه، یک ماده مصنوعی ترکیبی قوی و بسیار اعتیادآور و محرک است. بیشتر مصرفکنندگان شیشه از ۱۸ تا ۳۵ سال سن دارند و یکی از شایعاتی که افراد معتاد به این ماده مخدر در ابتدا میشنوند این است که این ماده یک محرک است که هیچگونه اعتیادی ندارد. حال آنکه اعتیاد به این ماده مخدر شیشه نه تنها انکارناپذیر است بلکه در ردیف دشوارترین و البته دردسرسازترین نوع اعتیاد است. حقیقت آن است که مخدر شیشه فقط زندگی مصرفکننده را تحتالشعاع قرار نمیدهد. اعضای خانواده، دوستان و در نگاه وسیعتر جامعه قربانیهای جدی مصرف شیشه هستند.
فرامرز احمدی عضو یک NGO مبارزه با موادمخدر درباره ویژگیهای ماده مخدر شیشه به «جهانصنعت» میگوید: یک زنگ خطر مهم درباره ماده مخدر شیشه آن است که این ماده در داروهای لاغری غیرمجاز دستساز استفاده میشود و بسیار اعتیادآور است. حالتی که شیشه در فرد مصرفکننده ایجاد میکند شبیه به حالت انسان در زمان اعتیاد به اکستازی است. استفاده این ماده بسته به میزان مصرف و مدت مصرف میتواند زندگی فرد را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد، طوری که زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، روانی، روابط و سلامت جسمی فرد را به طور کامل به هم میریزد و کمکم از بین میبرد.
احمدی در ادامه درباره عوارض مصرف شیشه افزود: مصرف شیشه باعث ایجاد توهم زیاد و تحریکپذیری در فرد مصرفکننده میشود و سیستم سمپاتیک او را تحریک کرده و همین باعث عرق کردن زیاد، گشاد شدن مردمک چشم و واکنشهای شدید رفتاری میشود. مصرف شیشه برخلاف مواد مخدر افیونی مثل تریاک باعث سکون و آرامش و بیتحرکی نمیشود بلکه باعث خشم، پرتحرکی و تحریکپذیری بالا میشود. از همین رو است که فرد به دلیل خشم و توهم جدی واکنشهای غیرعادی در مقابل مسائل نشان میدهد. در حقیقت شیشه بسیار جدیتر از دیگر مواد مخدر جامعه را به خطر و چالش دعوت میکند.
این روانشناس با تاکید بر خطرات جبرانناپذیر مصرف شیشه گفت: نشانههایی که بعد از اولین مصرف به صورت خفیف در فرد قابل مشاهده است افزایش ضربان قلب، فشار خون بالا، اضطراب و پرخاشگری است و در مواردی که علائم مصرف شدید میشود بالا رفتن درجه حرارت بدن، فعالیت بدنی بیش از حد و تخریب بافت عضلهها، تشنج، کما و در نهایت ممکن است به مرگ منجر شود. اعتیاد به شیشه اگر منجر به مرگ و نابودی مصرفکننده نشود حتما باعث افسردگی شدید او خواهد شد. رفتارهای خشونتآمیز، اضطراب، اغتشاش شعور، بیخوابی و کاهش وزن را در فرد مصرفکننده مشاهده کنیم. مصرف شیشه باعث بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون میشود و میتواند مشکلات قلبی شدید در فرد ایجاد کند که اصطلاحا به آن اووردوز میگویند.
عوارض اعتیاد به آمفتامینها یا شیشه در طولانیمدت
نگاهی به آمار مستند ثبت شده در چند سال اخیر بیانگر آن است که مصرف بلندمدت شیشه میتواند باعث ابتلا به روانپریشی، پارانویا یا بدگمانی، اختلال اعصاب و رفتار، هذیان گفتن و توهمهای شدید در درک مسائل شود. همچنین مصرف شیشه ممکن است باعث شود معتادان به این مواد احساس کنند که حشراتی روی پوست آنها هستند، به همین دلیل گاهی این افراد آنقدر خود را میخارانند که زخمهای باز و عفونی روی پوست آنها ایجاد میشود. بسیاری از مصرفکنندگان ماده مخدر شیشه به دلیلی که هنوز مشخص نیست دچار پوسیدگی دندان میشوند. کارشناسان مرکز بستری ترک اعتیاد نگین بر این باورند که این حالت به علت کاهش جریان خون در لثهها، خشکی دهان، کاهش ترشح بزاق و خاصیت اسیدی بودن شیشه ایجاد میشود.
از آنجا که مصرف شیشه مانند سایر مواد مخدر باعث آزادسازی دوپامین میشود، ابتدا یک حالت سرخوشی و اعتماد به نفس بالا به فرد دست میدهد که البته این مورد کاملا موقتی است و در طولانیمدت جای خود را به بدخلقی و افسردگی میدهد و در زمان طولانی مدت باعث اختلالات حرکتی مانند پارکینسون میشود. دردناکترین و البته نگرانی بزرگ درباره افرادی که به شیشه اعتیاد دارند آن است که فرد خود را نیازمند به درمان نمیداند و همین، بدترین عارضه مصرف شیشه است. این در حالی است که ترک اعتیاد شیشه بین دو تا هشت ماه زمان میبرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد