23 - 11 - 2021
شیب نزولی نفت تندتر شد
قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی در واکنش به سیگنال ژاپن درباره احتمال برداشت از ذخایر استراتژیک و وخامت وضعیت کرونا در اروپا نزدیک به پایینترین رکورد هفت هفته اخیر ماند.
معاملات نفت برنت ۱۴ سنت معادل ۲/۰ درصد کاهش یافت و به ۷۸ دلار و ۷۵ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدییت آمریکا با چهار سنت به ۷۵ دلار و ۹۰ سنت در هر بشکه رسید.
یک معاملهگر نفت در سنگاپور به رویترز گفت: بازار اندکی نوسان دارد، زیرا برداشت از ذخایر نفت استراتژیک هنوز تاثیر خود را به طور کامل در قیمتها نگذاشته است.
قیمت وست تگزاس اینترمدییت و نفت برنت ابتدای معاملات به پایینترین قیمت از اول اکتبر سقوط کردند. این دو شاخص روز جمعه حدود سه درصد ریزش کرده بودند و چهارمین کاهش هفتگی متوالی خود را ثبت کردند که طولانیترین روند کاهش هفتگی از مارس سال ۲۰۲۰ به این طرف بود.
در پی درخواست آمریکا برای برداشت از ذخایر استراتژیک، فومیو کیشیدا نخستوزیر ژاپن روز شنبه گفت که آماده است به مبارزه با افزایش قیمتهای نفت کمک کند. توکیو در حال بررسی راههایی برای دور زدن قانونی است که برداشت از ذخایر استراتژیک را تنها در شرایط کمبود عرضه یا وقوع بلایای طبیعی مجاز میداند.
تحلیلگران بانک سیتی در یادداشتی نوشتند: مجموع برداشت از ذخایر استراتژیک میتواند بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون بشکه یا حتی بالاتر باشد. این برداشت شامل ۴۵ تا ۶۰ میلیون بشکه از سوی آمریکا، حدود ۳۰ میلیون بشکه از سوی چین، پنج میلیون بشکه از سوی هند و ۱۰ میلیون بشکه از سوی هر کدام از کشورهای ژاپن و کرهجنوبی خواهد بود.
عامل دیگری که از پایین ماندن قیمتها پشتیبانی کرد، احتمال تجدید قرنطینهها در اروپا به دنبال افزایش دوباره آمار ابتلا به کووید۱۹ بود. پس از اینکه اتریش اعلام کرد قرنطینه را برای مقابله با افزایش ابتلا برمیگرداند، آلمان روز جمعه هشدار داد ممکن است لازم باشد قرنطینه کامل را دوباره برقرار کند.
بر اساس گزارش رویترز، وخامت وضعیت کووید ۱۹ در اروپا و سودگیری بعضی از سرمایهگذاران به سمت پایان سال، به ابهامات در بازار نفت افزوده است.
پیش به سوی رشد باثبات
در همین حال، سرویس سرمایهگذاران موسسه «مودی» پیشبینی کرد که بازار جهانی انرژی در سال ۲۰۲۲ شاهد رشد باثباتی خواهد بود، چرا که چشمانداز کسب درآمد شرکتها به دلیل افزایش تقاضای نفت بهبود یافته است.
با این حال، این موسسه انتظار دارد که سرعت بهبود شرایط اساسی در سراسر این صنعت طی ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده کاهش یابد.بهبود مستمر تقاضای جهانی نفت، رشد تدریجی عرضه و شرایط قابل مدیریت هزینه، زمینه را در مقیاس کلان برای تولیدکنندگان فراهم میکند تا درآمد خود را بالاتر از سطح سال ۲۰۱۹ حفظ کنند.
بر اساس این گزارش، بسیاری از تولیدکنندگانی که به اندازه کافی در سالهای ۲۰۲۱- ۲۰۲۰ سرمایهگذاری نکردهاند، به دنبال افزایش بودجه سرمایهای خود برای تثبیت تولید و جلوگیری از کاهش بالقوه حجم (تولید) هستند.
طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، انتظار میرود تقاضای نفت در سال ۲۰۲۱ به میزان ۵/۵ میلیون بشکه در روز و در سال ۲۰۲۲ به میزان ۳/۳ میلیون بشکه در روز رشد کند و به ۶/۹۹ میلیون بشکه در روز برسد.
سازمان اوپک نیز پیشبینی کرده که تقاضا برای نفت خام بیشتر شود و در سال آینده به ۶/۱۰۰ میلیون بشکه در روز برسد.
انتظار میرود چشماندازهای کسب درآمد برای شرکتهای پالایش و بازاریابی (R&M) و خدمات میادین نفتی (OFS) و شرکتهای حفاری تا سال ۲۰۲۲ بهبود یابد، در حالی که درآمد بخشهای اکتشاف و تولید نفت در سال ۲۰۲۲ تغییر چندانی نخواهد کرد.
بخش خدمات میادین نفتی در سال ۲۰۲۲ از شتاب جریان نقدی قابل توجهی بهره خواهد برد و در آستانه افزایش بیش از ۱۰ درصدی جریان نقدی کل در سال ۲۰۲۲ نسبت به سطوح سال ۲۰۲۱ است.
شرکتهای R&M همچنین با افزایش تقاضا و درآمد تا سال ۲۰۲۲، با بازگشت مصرف سوخت به سطح قبل از بحران، قدرت مالی خود را بهبود خواهند بخشید.
با بهبود تقاضا، قیمت نفت همچنان بالا میرود، اما افزایش موارد ابتلا به کرونا در سراسر اروپا و دیگر نقاط جهان باعث شد تا برنت، معیار بینالمللی بیش از نیمی از نفت خام جهان، در پایان هفته جاری میلادی با ۸۹/۲ درصد کاهش به ۸۹/۷۸ دلار در هر بشکه برسد.
در معاملات پایانی روز جمعه، نفت وستتگزاس اینترمدییت، شاخص کلیدی نفت آمریکا، با ۶۸/۳ درصد کاهش به ۱۰/۷۶ دلار در هر بشکه رسید.