6 - 01 - 2020
شکنندگیهای کنونی نظام مالی جهانی
مجتبی صدریا- یک مقام بانکی اروپا چندی پیش اعلام کرد بانکهایی که در اتحادیه اروپا فعال هستند ۱۳۵ میلیارد یورو کمبود سرمایه دارند و اگر بخواهند مبانی سیستم مالی اروپا را طبق موازین بازل ۴ تنظیم کنند باید این کاستی را جبران کنند. واقعیت این است که قوانین جهانشمولی که دو سال پیش در دسامبر ۲۰۱۷ پیرامون آنها توافق شد تا امکان مقابله با بحران مالی بعدی را بهوجود آورد در چندین مرحله به اجرا گذاشته خواهند شد. مرحله نخست آن سال ۲۰۲۲ است و مرحله نهایی آن سال ۲۰۲۷ ایبیای پیشبینی کرده است که زیاد برای قرضدهندههایی مثل دویچهبانک خوب نیست زیرا اینچنین بانکهایی خیلی زیاد بر مدل تحلیل ریسک داخلی خود موسسهشان به منظور تعیین کردن میزان سرمایهای که نیاز دارند حساب میکنند در صورتی که سودآوری این موسسات در شرایط ایستایی قرار دارد.
اگر یادمان باشد که وقتی قواعد بررسی سیستم مالی جهانی توسط کمیته بازل تعیین شده است و قواعدی را برای نظام مالی جهانی پیشنهاد کرد هم فرانسه و هم آلمان به شدت با آن قواعد مخالف بودند زیرا باورشان این بود که این اصلاحات بهطور نابرابری بانکهای آنها را تحت فشار قرار میدهد.
تحلیلگران سیتیگروپ ثابت کردهاند که برای موسسهای نظیر دویچهبانک عنصر اساسی سرمایه مالی آن اگر بخواهد با قرارداد بازل ۴ کار کند ۵/۴ درصد فشرده خواهد شد این قواعد جدید نشان میدهد که برخی از بانکها مجبور خواهند شد ۴/۲۴ درصد سرمایه خود را فزونی بخشند. به نظر میآید موسسات مالی اساسی اروپایی به شکنندگی نظام مالی جهانی امروز آگاه هستند و دو سال است که میکوشند با ضوابط و قوانین جدیدشان از بروز یک بحران مالی جهانی جلوگیری کنند. اخطار ایبیاِی برای مدیران مالی اروپایی را میتوان چنین تعبیر کرد که نیاز بانکهای اروپا به بالا بردن سرمایهشان تعهدی ایجاد میکند که بر پایه آن باید از ماجراجویی مالی، سیاسی، نظامی بزرگ و تکراری جلوگیری کرد چون چنین ماجراجوییهایی میتواند خطرات جدی برای کل سیستم به بار آورد.
Modjtaba.sadria@yahoo.co.uk