26 - 08 - 2024
شکست سنگین نفتی
گروه انرژی- به فاصله کوتاهی پس از آنکه گلدمن ساکس، موسسه معتبر مالی آمریکایی، پیشبینی نفت 68دلاری را به دنبال کاهش تقاضای نفت چین منتشر کرد، بانک آمریکایی مورگان استنلی هم پیشبینی برای رشد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۴ میلادی بر اساس چشمانداز روند کند رشد اقتصادی در چین را کاهش داد.
مورگان استنلی در تازهترین برآوردش پیشبینی برای رشد تقاضای جهانی نفت برای سال ۲۰۲۴ را کاهش داد که بخش عمده آن بهدلیل روند کند رشد اقتصادی چین، افزایش مصرف گاز طبیعی مایع شده (الانجی) در خودروهای سنگین و استفاده از خودروهای برقی در این کشور آسیایی بوده است. این بانک آمریکایی پیشبینی برای رشد تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی را از روزانه یکمیلیون و ۲۰۰هزار بشکه به یکمیلیون و ۱۰۰هزار بشکه رساند.
هفته گذشته تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی اعلام کردند که تقاضای ضعیف و ریسکهای نزولی برای رشد تولید ناخالص داخلی چین، نظر ما تقویت میکند که نفت برنت در سال ۲۰۲۵، در خطر سقوط از محدوده قیمتی ۷۵ تا ۹۰دلار قرار دارد.
دادههای جدید نشان میدهد که آهنگ رشد اقتصاد چین در ژوئیه، آهسته شده و قیمت خانههای جدید این کشور، با سریعترین روند در ۹سال گذشته کاهش یافته است. از سویی، تولید صنعتی کند شده و بیکاری افزایش یافته است. پالایشگاههای چینی در واکنش به تقاضای ضعیف برای سوخت، نرخ پالایش نفت را در ماه میلادی گذشته، به شدت کاهش دادند. مورگان استنلی پیشبینیهای خود برای چشمانداز قیمت نفت خام برنت را بهطور میانگین کاهش داد و برای سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴، ۸۰دلار برای هر بشکه اعلام کرد در حالی که این رقم در برآورد پیشین ۸۵دلار به ازای هر بشکه بود.
نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز جمعه (دوم شهریورماه) در سطوح ۷۸دلار به ازای هر بشکه و نفت نفت خام دبلیوتیآی بالای ۷۴دلار برای هر بشکه معامله شدند.
گلدمنساکس اعلام کردند: ما نتیجه گرفتیم تغییر سوخت جادهای از نفت به برق و گاز طبیعی مایع (الانجی)، علت عمده کندی رشد تقاضای چین را توضیح میدهد. این بانک سرمایهگذاری آمریکایی، کندی چشمگیر رشد سالبهسال تقاضای چین برای نفت، به دومیلیون بشکه در روز در نیمه اول سال ۲۰۲۴ و کاهش سالبهسال در زمستان امسال را ارزیابی کرده است. پس از این پیشبینی، تحلیلگران مورگان استنلی هم در یادداشتی اعلام کردند که تغییر مسیر چین به مصرف الانجی در خودروهای سنگین، رشد تقاضای روزانه نفت چین را ۱۰۰ تا ۱۵۰هزار بشکه کاهش داده است، در حالی که مصرف بنزین بهدلیل تردید خودروهای برقی حدود ۱۰۰لیتر در روز کاهش یافته است.
افزون بر این، روند رشد ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی که سبب افزایش گاز مایع (الپیجی)، اتان و نفتا میشود بهدلیل حاشیههای اندک صنایع پتروشیمی کند شده است. این یادداشت با برآوردهای هفته گذشته سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) درباره رشد تقاضای نفت برای سال جاری میلادی و ۲۰۲۵ همسویی داشته و به تضعیف تقاضا در این کشور آسیایی اشاره دارد.
رویترز به نقل از مورگان استنلی نوشت: اکنون بازارهای جهانی نفت خام اندکی از تعادل فاصله گرفته و ذخیرهسازیهای جهانی نفت طی چهارهفته گذشته حدود روزانه یکمیلیون و ۲۰۰هزار بشکه کاهش یافته است؛ روندی که انتظار میرود تا پایان سه ماهه سوم هم ادامه یابد.
با این حال، با توجه به کاهش تقاضا پس از تابستان و افزایش عرضه اوپک و غیراوپک از سهماهه چهارم، ما تعادل کمتری را پیشبینی میکنیم تا جایی که در سال ۲۰۲۵ به مازاد تبدیل میشود.
این بانک تصریح کرده است که در کوتاهمدت، قیمت برنت پیش از عوامل بنیادی بازار کاهش یافته است، و اضافه کرد که انتظار دارد قیمت برنت در این زمان در سال آینده حدود ۷۵دلار در هر بشکه باشد.
خطر دوم؛ کاهش دکلها در آمریکا
همزمان با کاهش تقاضای نفت از سوی چین، درآمریکا هم دادههای اقتصادی از رکود تورمی خبر میدهد. مقامات فدرالرزرو با استناد به گزارشهای اخیر اشتغال و تورم تصمیم گرفتند فعلا نسبت به کاهش نرخ بهره بانکی اقدامی نکنند؛ تصمیمی که بنا به گفته منتقدان فدرال رزرو باعث تشدید رکورد تورمی خواهد شد.
در همین حال، شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز از کاهش تعداد دکلهای نفت و گاز طبیعی شرکتهای حفاری آمریکا برای دومین هفته پیاپی خبر داده است. این شرکت در گزارشی اعلام کرد تعداد دکلهای فعال نفت و گاز طبیعی شرکتهای انرژی آمریکا در هفته منتهی به ۲۳اوت (جمعه، دوم شهریور) برای دومین هفته پیاپی کاهش یافت. براساس گزارش روز جمعه این شرکت، تعداد دکلهای نفت و گاز که نشانه اولیه تولید در آینده به شمار میرود، در هفته منتهی به ۲۳اوت با یک عدد کاهش به ۵۸۵ دستگاه رسید. به گفته بیکرهیوز، مجموع تعداد دکلها همچنان ۴۷دستگاه یا ۷درصد کمتر از مدت مشابه پارسال است. شمار دکلهای نفتی آمریکا در هفته یادشده بدون تغییر ۴۸۳دستگاه بود، درحالی که تعداد دکلهای گازی این کشور با کاهش یکعددی به ۹۷دستگاه رسید. شمار دکلهای نفت و گاز آمریکا پس از افزایش ۳۳درصدی در سال ۲۰۲۲ و ۶۷درصدی در سال ۲۰۲۱، حدود ۲۰درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت. کاهش قیمت نفت و گاز و افزایش هزینههای نیروی کار و تجهیزات بهدلیل بالارفتن تورم و تمرکز بیشتر شرکتها بر پرداخت بدهی و افزایش بازگشت سرمایه سهامداران بهجای بالا بردن تولید، از عوامل کاهش تعداد دکلها بهشمار میرود. براساس تازهترین گزارش چشمانداز اداره اطلاعات انرژی آمریکا، رشد قیمتهای نفت شرکتهای حفاری را ترغیب میکند تولید روزانه نفت خام این کشور را از مقدار بیسابقه ۱۲میلیون و ۹۰۰هزار بشکه در سال ۲۰۲۳ به ۱۳میلیون و ۲۰۰هزار بشکه در سال ۲۰۲۴ و ۱۳میلیون و ۷۰۰هزار بشکه در سال ۲۰۲۵ افزایش دهند. براساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، کاهش حفاریها سبب کاهش تولید روزانه گاز آمریکا از رقم بیسابقه ۱۰۳میلیارد و ۸۰۰میلیون فوتمکعب در سال ۲۰۲۳ به ۱۰۳میلیارد و ۳۰۰فوتمکعب در سال ۲۰۲۴ میشود.
قیمت نفت خام شاخص دبلیوتیآی آمریکا پس از کاهش حدود ۱۱درصدی در سال ۲۰۲۳، تاکنون حدود ۵درصد در سال ۲۰۲۴ افزایش داشته است. قیمت معاملههای آتی گاز آمریکا هم پس از افت ۴۴درصدی در سال ۲۰۲۳، از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون حدود ۱۹درصد کاهش داشته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد