26 - 10 - 2024
شهریه 3 میلیاردی پزشکی دانشگاه آزاد!
۲۰مهرماه، نتایج انتخاب رشته شرکتکنندگان در کنکور منتشر شد، آنهایی که متقاضی تحصیل در رشتههای پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و دامپزشکی دانشگاه آزاد بودند، برای ثبتنام اقدام کردند که متوجه شدند شهریه اعلامی با آنچه پیش از این به آنها اطلاع داده شده بود، متفاوت است. آنطور که آنها متوجه شدند شهریه دانشجویان در رشتههای پرمتقاضی مانند دندانپزشکی، داروسازی و پزشکی سه برابر شده و به ۹۰میلیون تومان رسیده است. البته این تمام ماجرا نیست، میزان پرداخت نهایی آن بین ۱۱۲میلیون تا ۱۳۵میلیون است؛ برخی دانشگاهها نصف، ۲۵درصد یا ۱۰درصد شهریه ترم بعد را هم در ابتدای ترم اول دریافت میکنند. انتخاب رشته چهار رشته پزشکی، دامپزشکی، داروسازی و دندانپزشکی و تمام رشتههای دانشگاه سراسری با سازمان سنجش است. سایر رشتهها اما از طریق دانشگاه آزاد انتخاب رشته میکنند و این دانشگاه دفترچه جداگانهای برای انتخاب رشته دارد. پذیرفتهشدگان در کنکور، قبل از انتخاب رشته برای ثبتنام درباره شهریهها پرسوجو کرده و با دانشکدههای زیادی تماس گرفته بودند، آنها شهریههای سال قبل و میزان افزایش آن را چک کرده و متوجه شده بودند که میزان افزایش شهریه رشتههای پزشکی برای سال تحصیلی جدید، ۱۵ تا ۲۰درصد است.
یعنی درنهایت شهریهشان از ۳۲میلیون تومان در سال گذشته به ۳۵ تا ۴۰میلیون تومان میرسد. آنها با این تصور اقدام به انتخاب رشته کردند، اما زمانی که نتایج انتخاب رشته آمد و برای ثبتنام اقدام کردند، با اطلاعیهای مواجه شدند که میزان شهریه رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی را ۹۰میلیون تومان برای هر ترم یعنی سالانه ۱۸۰میلیون تومان- برای سال اول- اعلام کرده بود. با اینکه به آنها گفته بودند شهریه نهایی همین ۹۰میلیون تومان است، اما وقتی متقاضیان برای ثبتنام اقدام کردند، گفته بودند که شهریه متغیر هم به آن اضافه میشود که بر این اساس شهریه نهایی بین ۱۱۲ تا ۱۳۵میلیون تومان میشود.
متقاضیان این رشتهها میگویند که در ترمهای بالاتر، این شهریه به ۴۵۰میلیون تومان هم میرسد، تا پایان تحصیلشان هم باید 3میلیارد تومان به دانشگاه آزاد پرداخت کنند. شهریه آنها بیش از ۲۰۰درصد بالا رفته است.
دانشگاه آزاد تاکید میکند که شهریه دانشگاه در کمیته شهریه بررسی میشود و به تصویب هیات امنا و بعد از آن وزارت بهداشت و علوم یا شورای عالی انقلاب فرهنگی میرسد. دانشگاه آزاد اعلام کرده که این پذیرفتهشدهها میتوانند از کارنامه سبز سازمان سنجش استفاده کنند. کارنامه سبز یا کارنامه نهایی، کارنامه محرمانهای است که برای داوطلبان آزمون سراسری که براساس نتایج کنکور مجاز به انتخاب رشته کنکور شدهاند و در زمان مقرر نسبت به انتخاب رشته اقدام کردهاند، صادر میشود.
این کارنامه سه سال است که دیگر توسط سازمان سنجش ارائه نمیشود. یکی از پذیرفتهشدههای معترض پزشکی آزاد، اما میگوید که دانشگاههای سراسری آنقدر پذیرش کردهاند که دیگر صندلی خالی ندارند. دانشگاه مقصد باید اجازه استفاده از کارنامه سبز را بدهد که نمیدهد. آنها نمیتوانند هیچ برنامهای داشته باشند، نه کارنامه سبز بگیرند، نه انصراف دهند.
در میان معترضان افراد با رتبههای ۳۰۰ و ۷۰۰ منطقه یک هم حضور دارند که میگویند برای اینکه در شهر خودشان درس بخوانند شهرهای دیگر را انتخاب نکردهاند، اما حالا دچار دردسر بزرگی شدهاند، نمیتوانند انصراف دهند، چون در این صورت سال آینده از شرکت در کنکور محروم میشوند و پسران هم باید به سربازی بروند.
وزیر علوم: به ما ربطی ندارد
تنها واکنش وزیر علوم به این اعتراضها، روز گذشته در حاشیه نشست هیات دولت بود. او به گفتن این جمله بسنده کرد که اعتراضات مربوط به شهریههای علوم پزشکی را از باب وظیفه عمومی به رییس دانشگاه آزاد منتقل کردیم. در ادامه هم خطاب به خبرنگاران تاکید کرد که توضیحات را از رییس دانشگاه آزاد بپرسید و این موضوع به وزارت علوم ارتباطی ندارد و وزارت بهداشت مسوول است.
پیش از این حسین سیماییصراف گفته بود که در موسسههای غیردولتی این تصمیمات در اختیار خود آنهاست، در عین حال وزارت علوم، نظارت کلی بر دانشگاههای غیرانتفاعی دارد. تنها توضیح دانشگاه آزاد، افزایش هزینههای تمامشده و جبران آن از طریق شهریهها بود.
پیگیری دانشجویان از نمایندگان مجلس به نامه رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به رییس دانشگاه آزاد اسلامی در بیستونهم مهرماه ختم شد. او در این نامه خواستار انجام اقدامات لازم برای اصلاح شهریه در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی شد. علیرضا منادی در این نامه همچنین نوشت: «این افزایش شهریه خلاف رویه سالهای قبل بوده و فشار اقتصادی زیادی به پذیرفتهشدگان و خانوادههای آنها تحمیل میکند.
با توجه به اینکه این افزایش از قبل به این افراد اطلاع داده نشده بود و مطابق پیشبینی داوطلبان نبوده است، تعدادی از دانشجویان توان پرداخت آن را ندارند. از سوی دیگر نهتنها قادر به تغییر رشته یا دانشگاه نیستند بلکه مطابق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در صورت انصراف از شرکت در کنکور سراسری در سال بعد نیز محروم خواهند شد.»
تیرماه امسال محسن نفر، معاون علومپزشکی دانشگاه آزاد در نامهای خواستار درج افزایش شهریهها در آزمون سراسری ۱۴۰۳ شده بود، اما این اتفاق نیفتاد. در این نامه صراحتا اعلام شده بود که با تایید هیات امنای مرکزی دانشگاه آزاد از این پس شهریه دانشجویان، پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی به صورت سالانه و در سال اول ۱۸۰میلیون تومان خواهد بود.
تجمعات گسترده
تجمعات از ۲۲مهرماه، در مقابل مجلس شورای اسلامی شروع شد، به شورایعالی انقلاب فرهنگی کشیده شد، در ادامه در مقابل نهاد ریاستجمهوری هم حاضر شدند، به وزارت علوم و وزارت بهداشت هم رفتند، نامهنگاری کردند و دست به دامان نمایندههای شهرشان شدند، اما تاکنون کسی به آنها جوابی نداده است. اعتراضات آنها به کمیسیون اصل ۹۰ و کمیسیون آموزش مجلس هم رسید و اعضا وعده پیگیری دادند.
رییس هیاتمدیره مجلس هم به آنها قول پیگیری داده: «دانشگاه آزاد به ما میگوید همین که هست و باید پرداخت کنید. هیچ جواب درستی به ما نداده است. از سوی دیگر دانشگاه آزاد گفته که تنها ۶درصد از پذیرفتهشدهها اعتراض دارند و ثبتنام نکردهاند. در حالی که پزشکیهای دانشگاه آزاد به طور کلی ۶درصد رشتههای این دانشگاه را تشکیل میدهند، همانها هم اعتراض دارند.»
با اینکه پذیرفتهشدگان در این رشتهها تاکید میکنند که بسیاری از آنها توانایی ثبتنام با شهریههای جدید را ندارند، مدیرکل روابطعمومی این دانشگاه در حساب شخصی خود در شبکه ایکس- توئیتر- نوشت که تعداد معترضان تنها ۱۵۰نفر است: «افزایش شهریه دانشگاه آزاد اسلامی تنها برای حدود ۲۵۰۰نفر از دانشجویان پذیرششده در چند رشته مربوط به شاخه پزشکی بوده است که در این میان بیش از ۲۰۰۰نفر ثبتنام خود را نهایی و شهریه را پرداخت کردند. از حدود ۳۰۰نفر باقیمانده معمولا هر سال مستقل از شهریه تعدادی ثبتنام خود را نهایی نمیکنند و انصراف میدهند نهایتا ثبتنام حدود ۱۵۰نفر از دانشجویان نیمهتمام باقیمانده است که به افزایش مبلغ شهریه در سال تحصیلی جدید اعتراض دارند.»
سخنگوی این دانشگاه هم روی همین موضوع تاکید کرده بود: «تعداد قابل توجهی از دانشجویان ورودی پزشکی امسال ثبتنام کرده و بیش از ۷۰درصد شهریه پرداخت کردند و ۱۶درصد نیز در حال ثبتنام هستند»، اما دانشجویان این موضوع را رد میکنند و میگویند که از یک کلاس ۸۰نفری، هیچکدام حتی یک ریال هم پرداخت نکردهاند.
در برخی دانشکدهها هم دانشجویان در حد ۱۰میلیون و ۲۰میلیون تومان پرداخت کردهاند و تعداد بسیار اندکی توانستهاند کل شهریه را پرداخت کنند. از سوی دیگر ۲۵مهرماه، محمد قربانی، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی آزاد گفته بود که شهریه دانشگاه به دلیل تورم سالانه و تامین زیرساختها افزایش یافته و امکان دریافت وام برای دانشجویان نیز فراهم شده است.
فروش ماشین و خانه برای شهریه
پذیرفتهشدهها میگویند که بخش زیادی از آنها شهریه را پرداخت نکردهاند، اگر هم کسی پرداختی داشته به دلیل تهدیدهای فراوانی بوده که از سوی دانشگاه شده است. به آنها گفتهاند که اگر ثبتنام نکنید، اتباع را میآوریم که بدون کنکور وارد دانشگاه میشوند یا اعلام کردهاند که اگر برای ثبتنام اقدام نکنید، انصرافتان قطعی میشود. به همین دلیل هم تعدادی از پذیرفتهشدهها اقدام به ثبتنام کردهاند؛ آن هم با مبالغ کم، مثل ۱۰ و ۲۰میلیون تومان. برخی والدین که در این تجمعات شرکت داشتند اعلام کردند که ماشین و خانه یا زمینی که در جایی دارند را میفروشند تا بچههایشان به دانشگاه بروند. غافل از اینکه هر سال شهریه بیشتر میشود و در سال آخر به بالای ۴۰۰میلیون تومان میرسد: «همین حالا در یکی، دو دانشگاه مثل دندانپزشکی تهران، دانشجویان بدون پرداخت شهریه سر کلاسها حاضر شدهاند.»
به دانشجویان گفتهاند که امکان پرداخت قسطی هم دارند، اما آنها میگویند که مسوولان در پاسخ به اعتراضات ما صحبت از پرداخت بلوکی و وام میکنند. در حالی که برای کل دوره تحصیل، یک وام ۲۰۰میلیون تومانی پرداخت میکنند، ۲۰۰میلیون تومان شهریه یک سال تحصیلی جدید است. از سوی دیگر، این وام را باید پرداخت کرد که ماهی ۳۰میلیون تومان است. دانشجویان میگویند، خانوادهای که پدر و مادر هر دو کارمندند و روی هم ۳۰میلیون تومان حقوق میگیرند چطور میتوانند این قسطها را پرداخت کنند.
آنها از تمام سازمانها و نهادها ناامید شدهاند؛ از شورای عالی انقلاب فرهنگی که به آنها گفتهاند نمیتوانند به ماجرای دانشگاه آزاد ورود کنند، در حالی که اساسنامه دانشگاه آزاد، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده، پیگیریهای نهاد ریاستجمهوری هم به چند تماس تلفنی محدود شده است. نامههایشان به نمایندگان و رییس مجلس رسیده، اعضای کمیسیون اصل ۹۰ وعده پیگیری دادهاند.
نگرانی پذیرفتهشدهها از وضعیت تحصیلشان است، اگر امسال را از دست بدهند سال آینده از کنکور محروم میشوند و بعد از آن هم باید در امتحانات نهایی دهم، یازدهم و دوازدهم برای ترمیم معدل شرکت کنند. با این حال به نظر میرسد هیچکس نمیتواند در امورات آن دخالت کند. وزیر بهداشت میگوید که ما نهاد ناظر بر دانشگاه آزاد نیستیم، در حالی که طبق بند «ک» ماده ۱۲ اساسنامه دانشگاه آزاد، اعضای هیات امنای دانشگاه آزاد برای تعیین شهریه، پیشنهاد میدهند و اگر مثلا وزارت بهداشت تایید نکند، از نظر قانونی نمیتوانند آن را مصوب کنند اما وزیر بهداشت میگوید که به آنها ارتباطی ندارد.» پذیرفتهشدههای رشتههای پزشکی آزاد میگویند که بسیاری از دانشجویان هنوز شهریههایشان را واریز نکردهاند و این تجمعها ادامه دارد و در صورت بینتیجه ماندن، شکایت میکنند: «حتی دیوان عدالت اداری هم میگوید که به آنها ارتباطی ندارد.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد