14 - 08 - 2024
شهرهای بزرگ در محاصره آلودگی و گرما
این روزها 4ساعت برق میرود و 2ساعت آب؛ آلودگی هوا هم نفسی برای شهروندان باقی نگذاشته است. با توجه به اینکه اصفهان بیشتر از اهواز و تهران روزهای ناسالم دارد، مردم قبل از فرار از تشنگی، به دلیل وضعیت نامناسب هوا، ناچار به مهاجرت هستند. اکنون در بعضی از مناطق در شهرهای شمالی کشور، محلههایی هستند که همه اصفهانی صحبت میکنند. در واقع شاهد ورود مهاجران از مرکز ایران به نوار شمالی هستیم و در عین حال لکههای بزرگی از جنگلهای شمال کشور در معرض خشک شدن قرار گرفته. میزان سبزی به طرز محسوسی در حال کاهش است و تبخیر افزایش مییابد. برای جبران کمبود باران به سدسازی رو آوردهاند که صدهاهزار درخت را نابود میکند و برهنگی جنگل را افزایش میدهند. معیشت مردم به شدت وابستگی بیشتری به جنگل پیدا کرده و تعارض بین دامدار و جنگلدار در حال افزایش است. همه اینها به این دلیل است که ظرفیت زیستی شمال کشور در حال پایان است.
پدیده جزیره گرمایی در کلانشهرها مهار شود
محمد درویش، کارشناس محیطزیست با بیان اینکه پدیده گرمایش زمین یک پدیده جهانی است و همه دنیا به سمت گرم شدن حرکت میکند، تصریح کرد: چند سالی است که پیستهای اسکی اروپایی به طور باورنکردنی، خالی از برف شده و برای حفظ گردشگران از برف مصنوعی استفاده میکنند. امسال در مناطقی از کانادا مردم برای اولینبار هیچ برفی را تجربه نکردند. این یک واقعیت است که ما باید آن را قبول کنیم و به سمت تطبیق خود با این واقعیت برویم. دنیا بیش از صدهاهزارمیلیارددلار برای تغییر سبک زندگی در قالب توافقنامه پاریس اختصاص داده است تا میزان انتشار گازهای گلخانهای را کاهش دهد و بتواند با این خطر روبهرو شود.
وی افزود: سال گذشته با اینکه اجلاس «کاپ ۲۸» در دوبی برگزار شد و در آن ۶۳ کشور برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تعهد دادند، ایران حاضر نشد در این نشست شرکت کند و حق مسلم کشورمان برای بیان دیدگاههایش از دست رفت! در حالی که تمهیداتی در توافقنامه پاریس دیده شده و کشورهای شمال قول دادند که ۱۰۰میلیارد دلار به دیگر کشورها کمک کنند تا تکنولوژیهایشان را ارتقا دهند. حتی قرار بوده ایران با مشارکت طرفهای بریتانیایی، نیروگاه بزرگ خورشیدی در کرمان به ظرفیت ۱۰۰مگاوات احداث کند که به دلیل تحریمها، سرمایهگذار از اجرای آن منصرف شد.
درویش با بیان اینکه هرچه افزایش دمای هوا در ایران بیشتر شود حیات اجتماعی آسیبپذیرتر خواهد شد و تولید، اشتغال و امنیت غذایی نیز به خطر میافتد، به افزایش مهاجرت مردم برخی استانها به نواحی شمال کشور اشاره کرد و گفت: دولت و حاکمیت باید بستری فراهم کنند و مردم را در راستای اجرای سیاستهای کاهش انتشار گازهای گلخانهای قرار دهند. در شرایط کنونی تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و کلانشهرهای ما با پدیده جزیره گرمایی روبهرو هستند و افزایش آلودگی هوا با گاز ازن و ذرات معلق، نفس شهروندان را گرفته است. تنها زمانی میتوانیم با پدیده جزیره گرمایی برخورد کنیم که مبلمان شهری را از «خودرو محوری» به «بوم محوری» تغییر دهیم و مردم داوطلبانه از خودروهای شخصی برای ترددهای درون شهری استفاده نکنند.
شاهد ورود مهاجران از مرکز ایران به نوار شمالی هستیم
درویش با بیان اینکه اصفهان بیشتر از اهواز و تهران روزهای ناسالم دارد، گفت: با توجه به اینکه اصفهان بیشتر از اهواز و تهران روزهای ناسالم دارد، مردم قبل از فرار از تشنگی، به دلیل وضعیت نامناسب هوا، ناچار به مهاجرت هستند. اکنون در بعضی از مناطق در شهرهای شمالی کشور، محلههایی هستند که همه اصفهانی صحبت میکنند. در واقع شاهد ورود مهاجران از مرکز ایران به نوار شمالی هستیم و در عین حال لکههای بزرگی از جنگلهای شمال کشور در معرض خشک شدن قرار گرفته. میزان سبزی به طرز محسوسی در حال کاهش است و تبخیر افزایش مییابد. برای جبران کمبود باران به سدسازی رو آوردهاند، سه سد در گیلان در حال ساخت است که صدهاهزار درخت را نابود میکند و برهنگی جنگل را افزایش میدهند. معیشت مردم به شدت وابستگی بیشتری به جنگل پیدا کرده و تعارض بین دامدار و جنگلدار در حال افزایش است. همه اینها به این دلیل است که ظرفیت زیستی شمال کشور در حال پایان است.
به گفته این کارشناس محیطزیست؛ ما حتی نتوانستیم بحران زباله را حل کنیم، شیرابهها و زبالهها در حال ورود به منابع آبی سطحی زیرزمینی در شمال هستند. بیش از ۳۰سال است که شیرابههای فراوان وارد آب رودخانههای «گوهررود» و «زرجوب» میشود. این شیرابهها از وسط رشت عبور میکند و به تالاب بینالمللی انزلی میرسد. از هر سه نفر از هموطنان ما در انزلی، یک نفر دچار سرطان یا ناراحتیهای گوارشی شده است. اینها همه بحرانهای جدی است که ما اکنون در گیلان، مازندران و گلستان با آن روبهرو هستیم که اگر این روند ادامه پیدا کند ما در سالهای آینده با پدیده «بیابان سبز» در مناطق شمالی کشور روبهرو خواهیم شد.
آلودگی هوا به حد بسیار خطرناکی رسیده
درویش ادامه داد: آلودگی هوا به حد بسیار خطرناکی رسیده و به صورت مستقیم میزان کشتار هوا به صورت خوشبینانه به بیش از ۵۰هزار نفر در سال رسیده و در تهران این رقم ۵۵۰۰ نفر در سال است. در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس اعلام شده هر سال ۸درصدی جنین به دلیل آلودگی هوا اتفاق میافتد. علاوه بر اینها به گفته رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران هزینههای آلودگی هوا دستکم رقمی حدود 3/11میلیارددلار بوده و این رقم در حالی است که ارزش کل صادرات نفت نفت ما در یکسال ۳۶میلیارددلار بیشتر نیست. در واقع یکسوم کل صادرات نفت خرج خسارتهای ناشی از آلودگی هوا میشود.
پزشکیان به وعدههایش
عمل کند
درویش با بیان اینکه امیدوارم دولت پزشکیان همانگونه که گفته من برنامهای ندارم و آمدهام برنامههای قبلی را اجرا کنم خود را به اجرای این برنامهها متعهد بداند، خاطرنشان کرد: دولت آقای رییسی گفته بود من در طول چهار ساله اول دولتم، ۱۰هزار مگاوات برق ایجاد میکنم اما متاسفانه در طول سه سالی که در قدرت بود حتی به یکدرصد این تعهدات هم عمل نکرد و مجلس هم هیچ مطالبهای نداشت که چرا دولت سیزدهم به قول خود عمل نمیکند. آقای مخبر، معاون اول دولت رییسی بخشنامه کرد که دولت حتما باید به سمت استفاده از انرژی خورشیدی برود اما هیچکس از او نپرسید که چرا چنین بخشنامهای را صادر کردید اما به سراغ اجرایی کردن آن نرفتید. ما قوانین خوبی داریم اما متاسفانه نهادهای نظارتی و مجلس اجرای قوانین را پیگیری نمیکنند و این عدم اجرا باعث سقوط سرمایه اجتماعی میشود. مردم احساس میکنند برخی دولتمردانشان تنها حرفهای قشنگ میزنند اما آنها را اجرا نمیکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد