24 - 12 - 2024
شفافیتی که باید بازگردد
در یک مثال انتزاعی فرض کنید کسی اکنون وعده دهد که طی 30سال آینده حاکمیت از دست رفته ایران بر قفقاز و آذربایجان دوباره بازخواهد گشت. اگر این گوینده اکنون 60 یا 70سال سن داشته باشد، آیا محتمل است که در پایان 30سال زنده باشد تا در برابر ادعایی که کرده پاسخگو باشد و در مورد عدم تحقق وعدهاش توضیح بدهد. احتمالا او در پایان این بازه زمانی در قید حیات نخواهد بود و مسوولیتی نیز متوجه او نیست. روشن است که وعده بازگشت سرزمینهای از دست رفته ایران برای 30سال آینده با سازوکارهایی که اکنون وجود دارد، قابل تحقق نیست اما آیا میتوان وعدهدهنده را به خاطر دادن این وعده غیرقابل تحقق ملامت کرد؟ حتی اگر این ملامت هم انجام پذیرد، گوینده میتواند فرار به جلو کرده و با بافتن آسمان به ریسمان به اصطلاح اثبات کند که چنین وعدهای حتما و لابد محقق خواهد شد. این آسمان و ریسمان بافتنها، متاسفانه حامیانی دارد که مانند پامنبریهای زمان قدیم، اجازه اعتراض و نقد را به دیگران و منتقدان دانشمند نمیدهند و به همین گویندگان این وعده در گذشته و اکنون نیز بدون معارض، هرچه خواستهاند بر زبان راندهاند و کسی را سد راه خویش ندیدهاند.
موقعیت جذابی است که اکنون برخی مقامات کشور بدون پردهپوشی و خجالت، هر آنچه واقعیت است را با مردم در میان میگذارند و نه فقط برای آیندهای که هرگز نخواهد رسید، وعده نمیدهند بلکه بر تداوم بیان واقعیتها هم اصرار میورزند و مثلا میگویند در تابستان آینده مشکلات ناشی از ناترازی برق و انرژی بیشتر و عمیقتر میشود.
الگوی شفافیت رفتاری و پرهیز از دادن وعدههای عجیبی که سررسید آن به تاریخی در دوردست موکول میشود عملکردی است که پزشکیان و برخی همکارانش به آن تعهد دارند اما همین الان باز هم کسانی هستند که در آیندههای دوردست، موقعیتهایی را برای جمهوری اسلامی ایران نوید میدهند که در آن، کشورمان بر فراز قلههای افتخار ایستاده و همه شهروندان جهان آرزو میکنند که در چنین کشوری زندگی و فعالیت کنند اما همین افرادی که وعده میدهند، احتمالا خودشان هم میدانند که چنین موقعیتی، با روندی که هم اکنون برای ایران وجود دارد، هرگز به وقوع نخواهد پیوست و هیچگاه شهروندان ایرانی چنین لذتی را تجربه نخواهند کرد.
سادهترین پاسخ و نقدی که به اینگونه وعدهها و گویندگان آن میتوان داد این است که اگر وعدهای برای 20سال آینده داده میشود، با گذشت هر سال باید 5درصد از فرآیند آن وعده محقق شده باشد و اگر این 5درصد محقق نشود، در پایان آن 20سال نمیتوان انتظار داشت که به یکباره معجزهای رخ دهد و آن رویداد به وقوع بپیوندد. همانطور که در مورد ساخت یک ساختمان عظیم اگر قرار است پس از 10سال، آن ساختمان تکمیل و آماده مصرف باشد، حتما به ازای هر یک سال باید 10درصد پیشرفت فیزیکی مشاهده و ارائه شود وگرنه در پایان 10سال معجزه نخواهد شد و ساختمانی پدید نخواهد آمد.
البته مشکل بزرگ آن است که کسانی که چنین بیمحابا وعدههایی در دوردست میدهند کمتر خود را در موقعیت پاسخگویی قرار میدهند و تا امکان برایشان باشد از متعهد شدن در قبال حرفهایی که میزنند فرار میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد