12 - 11 - 2024
شرکتهای بزرگ چگونه عطش هوش مصنوعی برای انرژی را رفع میکنند؟
«جهانصنعت»- رشد مداوم سریع و گسترده تعداد مراکز داده در سراسر جهان شرکتهای بزرگ فناوری را وادار به بررسی بهترین روش برای تامین انرژی انقلاب هوش مصنوعی کرده است. حرکت به سمت انرژی هستهای، سیستم خنکسازی مایع برای مراکز داده و رایانش کوآنتومی تعدادی از گزینههای موجود برای تامین انرژی مورد نیاز برای استفاده ازAI هستند. منتقدان گفتهاند با کند شدن سرعت روند کاهش مصرف برق، غولهای فناوری باید در مورد هزینههای رونق هوش مصنوعی مولد در کل زنجیره تامین کاملا آگاه باشند و صرفا دیگر به فکر پیشرفت سریع و رفع موانع نباشند. «سومیا جوشی»، رییس بخش برنامههای جهانی، اقلیم و سیستمها در موسسه محیطزیست استکهلم (SEI)، در مصاحبهای درباره این موضوع گفته است: «هزینه واقعی زیستمحیطی در حال حاضر واضح نیست. فقط شرکتهای فناوری با توجیه این موضوع که باید کالاهایشان را بفروشند و از طرف دولت حمایت شوند، یارانه دریافت میکنند.»
به گفته آژانس بینالمللی انرژی، در سالهای آینده موج سرمایهگذاری در مراکز داده حتی بیشتر هم خواهد شد؛ دلیل این موضوع عمدتا ناشی از رشد دیجیتالی شدن و پذیرش هوش مصنوعی مولد است. این چشمانداز نگرانیهایی مرتبط با افزایش تقاضای برق و همچنین تاثیر زیستمحیطی هوش مصنوعی را برانگیخته است؛ چنین نگرانهایی اغلب نادیده گرفته میشوند اما بسیار مهم هستند. مراکز داده که مقدار فزایندهای از انرژی را مصرف میکنند، زیرساخت کلیدی لازم برای استفاده از سرویسهای رایانش ابری مدرن و بهرهمندی از AI هستند.
«جیانپیرو فریزیو»، رییس بخش برقرسانی در شرکت چندملیتی سوییسی ABBاذعان کرده که کسبوکار مرکز داده این گروه مهندسی در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و این بخش در مسیر رشد بیش از ۲۴درصدی در سال ۲۰۲۴ قرار دارد. طبق گفته او، ABB در حوزه افزایش تقاضای استفاده از هوش مصنوعی، برای ارائه تجهیزات لازم به شرکتهای متوسط و بزرگ صنعتی به منظور راهاندازی مرکز داده موقعیت مناسبی دارد. فریزیو در مصاحبهای درباره این موضوع گفته است: «به نظرم در حال حاضر بهترین اقدام کاهش مصرف انرژی است؛ چنین رویکردی بهترین راه محسوب میشود زیرا فناوری لازم برای تحقق چنین هدفی وجود دارد، برای مثال با استفاده از منبع تغذیه اضطراری «هایپرگارد» با ولتاژ متوسط میتوانیم مصرف برق را کم و حتی این روند را حفظ کنیم. «هایپرگارد» منبع تغذیه اضطراری ولتاژ متوسط صنعتی ABB است که به گفته مسوولان شرکت توانایی تامین بیوقفه برق مورد نیاز تاسیسات بزرگ را دارد. فریزیو درباره این موضوع گفته است: «بیشک دومین اقدام ضروری حرکت به سمت استفاده از سیستمهای خنککنندههای مایع است. این موضوع هم از دیدگاه کاهش مصرف انرژی مطرح میشود زیرا قرار است تراکم توان رک سرورها (همان جعبههای سیاه که شبیه کمد هستند و تمام سرورها در آن قرار دارند) ۴ تا ۶برابر بیشتر از قبل شود. بعد از راهاندازی سیستمهای خنکسازی مایع، در مورد راهاندازی سیستمهای هستهای ماژولار در ۵ تا ۱۰سال آینده صحبت میکنیم.» غولهای فناوری ایالاتمتحده- مایکروسافت، گوگل و آمازون- همگی در ماههای اخیر چندین قرارداد انرژی هستهای به ارزش میلیاردها دلار امضا کردهاند؛ این قراردادها جهت دستیابی به انرژی بیشتر برای آموزش و اجرای مدلهای AI مولد که پایه و اساس سرویسهای هوش مصنوعی کنونی هستند، منعقد شدهاند. افزایش تقاضا برای استفاده از AI مولد با تلاش برای طراحی و ساخت سیستمهای خنککننده کارآمد در مراکز داده همزمان شده است، مخصوصا سیستمهای خنککننده مایع که برای کاهش دمای سرورها و سایر تجهیزات الکترونیکی از آب در آنها استفاده میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد