9 - 11 - 2021
شرط ایران برای بازگشت آمریکا به برجام
«جهان صنعت»- سعید خطیبزاده دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران اظهار کرد: آقای دکتر علی باقری عازم چند کشور اروپایی هستند و در همین چارچوب به پایتخت کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس و چند کشور اروپایی دیگر از جمله اسپانیا سفر میکنند.
وی افزود: البته چون ایشان مذاکرهکننده ارشد ایران در مذاکرات هستند قطعا در جریان این سفرها در خصوص گفتوگوهای پیشرو نیز رایزنی و گفتوگو خواهند کرد.سخنگوی وزارت امور خارجه در این نشست با اشاره به گفتوگوی تلفنی اخیر وزیران امور خارجه ایران و آذربایجان گفت: در این گفتوگوی تلفنی بر عزم و اراده دو کشور برای پیشبرد مناسبات و همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف و عبور از برخی موضوعات و سوءتفاهمهای رسانهای تاکید شد.خطیبزاده همچنین ادامه داد: وزیر امور خارجه در قرنطینه هستند و از منزل فعالیتها و امور را پیش میبرند.سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به برخی از اظهارات مقامات آمریکایی در مورد بازگشت به برجام و اصلاح مسیری که تاکنون طی شده است، گفت: آنچه برای ما مهم است، عمل است و متاسفانه عملی که از دولت فعلی آمریکا میبینیم در خلاف جهت اعلامی آنها بوده است. مسیر بازگشت آمریکا به برجام روشن است. آنها باید بپذیرند که به عنوان مقصر اصلی وضعیت فعلی از مسیری که رفتهاند باید برگردند. باید تحریمهای ظالمانهای که بعد از خروج آمریکا از برجام اعمال شده یکجا و به صورت موثر برداشته شود و این تضمین را بدهند که هیچ دولتی در آمریکا مجددا دنیا و حقوق بینالملل را به سخره نخواهد گرفت و آنها قانون را زیر پا نمیگذارند و شرایط کنونی تکرار نخواهد شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد حضور آمریکا در کمیسیون مشترک برجام و تاکید تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکراتی که قرار است در هشتم آبانماه برگزار شود، تصریح کرد: آمریکا عضو برجام نیست و مسیر بازگشتش در ابتدا از حصول اطمینان ایران و ۱+۴ از رفع تحریمهای اعمال شده از سوی این کشور میگذرد. مطمئنا آمریکا تا آن روز نمیتواند در کمیسیون مشترک برجام حاضر شود.سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با تحولات و حوادث اخیر در عراق گفت: همه باید به حاکمیت قانون در عراق احترام بگذارند. آنچه که مهم است، حفظ آرامش و ثبات در عراق است. همه گروهها باید کمک کنند تا شاهد ثبات در عراق باشیم. بدخواهانی وجود دارند که دوست ندارند انتقال قدرت در عراق به صورت مسالمتآمیز باشد. ما همواره از تمام توان خود استفاده کردهایم که دوستانمان در دولت عراق بتوانند در مسیر حکمرانی خوب و باثبات کارهای خود را انجام دهند.وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد گفتوگوها بین ایران و عربستان و برخی اظهارات مطرح شده مبنی بر اینکه این گفتوگوها و تماسها قطع شده است، تصریح کرد: تماسها بین تهران و ریاض قطع نشده است. البته بعد از دور چهارم گفتوگوها در عراق، گفتوگوهای جدیدی به صورت حضوری بین دو کشور انجام نشده است.
خطیبزاده افزود: گفتوگوهای انجام شده بین تهران و ریاض صریح و شفاف بوده است. پیشرفت این گفتوگوها منوط بر این است که ریاض از اظهارات و گفتوگوهای صرف رسانهای جلوتر برود و اگر شاهد جدیت از سوی آنها باشیم میتوانیم شاهد برگزاری دور بعدی مذاکرات و گفتوگوها باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بحث احضار سفیر ایران در ویتنام گفت: من عموما در مورد خبرسازی برخی از رسانههای خارجی اظهارنظر نمیکنم. آنچه که روشن است این است که ما در تماس نزدیک با دولت ویتنام هستیم. خدمه کشتی دسترسیهای عادی کنسولی را دارند و به محض اینکه مسائل فنی حل شود، موضوعی در خصوص کشتی ویتنام وجود نخواهد داشت و موضوع احضاری هم در میان نیست.خطیبزاده همچنین در مورد اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: آقای گروسی بهتر از همه میداند که ابرهایی که ایشان از آن نام میبرد، ابرهایی است که به صورت مصنوعی بارور و متراکم شده و با زیادهخواهی سیاسی برخی از اعضای آژانس این اتفاق رخ داده است.
وی گفت: من ایشان را به آسمان صاف اساسنامه آژانس، قوانین اجرایی و پادمان هدایت میکنم. این آسمان صاف و روشن است و ایشان خودشان را از سوی برخی از رفتارهای غیرفنی برخی از کشورها که به صورت سیاسی این مسائل را پیگیری میکنند، نکند. پرواز در آسمان شفاف قوانین لازمالاجرایی است که خود ایشان نیز با آن آشنا هستند، برای ایشان هم راحتتر است.