15 - 08 - 2023
سیکل تکراری بورس
«جهانصنعت»- شاخص کل بازار بورس و شاخص هموزن به ترتیب با رشدی ۹ هزار واحدی و ۴ هزار و ۵۰۰ واحدی به کار خود در روز گذشته پایان دادند. بازار سومین روز کاری هفته را اگرچه متعادل آغاز کرد، اما رفتهرفته با توجه به اخباری که پیرامون آزادسازی قیمت خودرو در رسانهها منتشر شد، با افزایش تقاضا روبهرو شد. روز گذشته ارزش معاملات خرد با کاهش ۱۱ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۳ هزار و ۸۹۸ میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در ۶ ماه اخیر است.
جزئیات معاملات دیروز
بر اساس دادههای موجود از بازار ساعات پایانی بازار شاهد افزایش عرضه در بازار بودیم. بنابراین در پایان معاملات دیروز شاخص کل بورس اوراق بهادار با رشدی ۹ هزار واحدی به یک میلیون و ۹۹۷ هزار واحد رسید و همچنان در فتح کانال ۲ میلیونی ناکام ماند، شاخص کل هموزن نیز با رشدی ۴۵۰۰ واحدی به ارتفاع ۶۹۶ هزار واحد رسید و نتوانست به کانال ۷۰۰ هزار واحدی وارد شود. گفتنی است سه نماد «فملی»، «شپنا» و «شبندر» بیشترین تاثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «آریا»، «صبا» و «خاور» بیشترین تاثیر را در شاخص فرابورس داشتهاند، همچنین «شهر»، «خگستر» و «خودرو» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و «فنافزار»، «نیان» و «عالیس» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس بودند.
لازم به ذکر است که ارزش معاملات خُرد در بازار دوشنبه مورخ ۲۱ مرداد ماه ۱۴۰۲، مبلغ ۴ هزار میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان بود. گفتنی است حقیقیها در روز یکشنبه حدود ۳۰ میلیارد تومان از بازار سهام خارج کردند. در بازار یکشنبه ۱۸۸ نماد در محدوده مثبت و ۲۲۲ نماد در محدوده منفی و در بازار فرابورس ۱۵۱ نماد در محدوده مثبت و ۱۵۷ نماد در محدوده منفی معامله شدند.
ورود پول حقیقی به بورس
روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام مثبت شد و ۱۰ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد. دیروز نماد فنافزار بیشترین ورود را داشت که ارزش آن ۸۴ میلیارد تومان بود. پس از فنافزار، نمادهای شپنا، شدوص و ورنا بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین خروج پول حقیقی به نمادهای وبملت، عالیس و شیران اختصاص داشت. دیروز نمادهای فملی، شپنا، شبندر و خودرو نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل کاوه، حکشتی و ومعادن از نمادهای قرمز بودند که اثر منفی بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای آریا، صبا و خاور بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص داشتند و نمادهای وسپهر، خدیزل و سرچشمه بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز نماد شهر بیشترین تراکنش را داشت و خگستر و خودرو در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز فنافزار، نیان و عالیس بیشترین تراکنش را داشتند.
ارزش معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۶ هزار و ۸۰۹ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۵۷۳ میلیارد تومان بود که
۸ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش ۱۱ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم
۳ هزار و ۸۹۸ میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در ۶ ماهه اخیر است.
بیشترین ارزش معاملات
در معاملات دیروز نماد فنافزار بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن ۱۸۰ میلیارد تومان بود. پس از فنافزار، وبهمن بیشترین ارزش معاملات را داشت و شپنا رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد سرچشمه و خگستر در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.
عرضه و تقاضای بورس
در معاملات دوشنبه، ۶۰ نماد صف خرید داشتند و ۶۵ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت ۴۶ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۲۰۵ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش ۲۷ درصدی به ۲۸۳ میلیارد تومان رسید.
بورس تهران زیر ذرهبین آمار و ارقام
تابلوی بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات یکشنبه را هفت میلیارد و ۹۰۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی با کاهش پنج درصدی نسبت به روز شنبه، چهار هزار و ۵۳۲ میلیارد تومان نشان میدهد. بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس دومین روز هفته، خبر از خروج ۹۰ میلیارد تومانی پول از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی میدهد.
ریشه عدم ثبات بازار سرمایه
بازاری که در تله یک روند نزولی فرسایشی قرار گرفته باشد و پول افراد حقیقی و حقوقی در نتیجه از دست رفتن اعتماد، به شکل بالقوه در آن وجود نداشته باشد، به کوچکترین اخبار منفی، واکنش نشان میدهد. از ۱۷ اردیبهشتماه، تصمیم دولت مبنی بر افزایش نرخ خوراک که البته در این زمان خبر آن عمومی نشده بود، بازار را تکان داد. عدهای که به این اخبار دسترسی داشتند، پول زیادی از بازار خارج کردند و بازار در روند نزولی قرار گرفت. خبر افزایش نرخ خوراک در چندین مقطع به بازار سهام ضربه زد و حواشی آن همچنان ادامه دارد.
نقش اول تحرکات بازار سهام
از آنجا که ۷۰ درصد بازار از طریق نرخ فروش شرکتها مستقیما تحت تاثیر دلار است، این موضوع باعث شده تا نرخ اسکناس آمریکایی تاثیر زیادی بر EPS و قیمت شرکتها داشته باشد. با این حال طی دو روز گذشته صنایعی که دلار اثر کمتری بر آنها میگذارد نیز در سوی منفی دامنه نوسان قرار داشتند. ریشه این امر در لیدرمحور بودن بازار سهام است. اکثر صنایعی که درصد زیادی از ارزش بازار را تشکیل میدهند، شرکتهای لیدر هستند. هنگامی که این شرکتها منفی باشند، عموم سرمایهگذاران که بعضا بدون تحلیل سودآوری شرکت و تاثیرپذیری آن از دلار دست به خرید یا فروش میزنند، به نمادهای لیدر نگاه میکنند و در پی منفی شدن شرکتهای بزرگ، کلیت بازار منفی خواهد شد.