1 - 10 - 2024
سومین منفی پیاپی بورس
«جهانصنعت»- در جریان معاملات دیروز بازار سهام تهران، شاخص کل بورس برای سومین روز متوالی منفی شد و در کانال 2میلیون و 131هزار و 605واحدی قرار گرفت. در معاملات دوشنبه 9مهرماه شاخص کل با 30/0درصد افت در محدوده 2میلیون و 131هزار واحد ایستاد و شاخص هموزن نیز با افت 12/0درصدی در کانال 702هزار و 823واحد به کار خود پایان داد. شاخص کل فرابورس به رقم 22هزار و 204واحد رسید، همچنین شاخص کل هموزن فرابورس به سطح 123هزار و 905واحد رسید. دوشنبه بورس اوراق بهادار تهران 666میلیارد تومان خروج نقدینگی داشت و به این ترتیب چهارمین روز متوالی خروج سرمایه از بازار ثبت شد و در این مدت مجموعا 2هزار و 260میلیارد تومان سرمایه از بازار خارج شده است. در حال حاضر به نظر میرسد وضعیت بازار سرمایه از حیث عوامل بنیادی مطلوب باشد و جز نرخ بهره که همچنان به گواه کارشناسان بالاست سایر عوامل وضعیت قابل قبولی دارند، نرخ دلار در سامانه نیما به عدد 46هزار و 747تومان رسیده و روند افزایشی خود را حفظ کرده است.
از طرف دیگر تقریبا تمامی نمادهای بازار سرمایه گزارشات ماهانه شهریور خود را در سامانه کدال منتشر کردند. نگاهی به گزارشات نشان میدهد که گروههایی همچون کانیهای فلزی آخرین ماه تابستان خود را به خوبی پشتسر گذاشتهاند، همچنین فولادیها که در مردادماه به دلیل قطعی مکرر برق شرایط بدی داشتند در شهریورماه عملکرد خوبی از خود به جا گذاشتند. شرکتهای پتروشیمی همچنان سطح درآمد بالایی دارند و سیمانیها نیز خیلی خوب ظاهر شدند. در گروههای یاد شده احتمالا شاهد گزارشات سه و 6ماهه خوبی نیز خواهیم بود و به محض حذف ریسک سیستماتیک از سر بازار این گروهها با اقبال خوبی مواجه خواهند بود. در مجموع بازار دوشنبه در حالی به کار خود پایان داد که به نظر میرسید سایه ریسکهای سیاسی کمرنگتر از روزهای گذشته بوده است. انتظار میرود در صورت عدم تحمیل ریسک جدیتری به بازار در ادامه هفته روند متعادل و مثبتی را در شاخصها شاهد باشیم. با بازگشت دامنه نوسان به حداقل مثبت و منفی 3درصد هم جو روانی بازار بهبود خواهد یافت و هم شاهد جان گرفتن ارزش معاملات در بازار خواهیم بود.
تحلیل بازار در روز دوشنبه
پایان بورس دیروز در حالی رقم خورد که با وجود تداوم محدودیت یک درصدی دامنه نوسان، شاخص کل منفی شد و بیش از 566نماد بازار منفی خوردند. تراز پول حقیقی هم دیروز منفی بود و بیش از 800میلیارد تومان از بازار سهام خارج شد. پایان بورس دیروز در حالی رقم خورد که شاخص کل در جهت نزولی روزهای گذشته گام برداشت و منفی شد. در حالی که هیجان جنگ مدیترانه در بازارهای ارز و طلا پایان یافته اما به نظر میرسد فضای بازار سرمایه همچنان ملتهب است. بر همین اساس، شاخص کل بورس دیروز با افت 6هزار و 376واحدی معادل 3/0درصد کاهش یافت و در سطح 2میلیون و 131هزار و 605واحد قرار گرفت. شاخص هموزن نیز دیروز نزولی بود و 860واحد پایین رفت تا با افت 12/0درصدی در سطح 702هزار و 823واحد قرار گیرد.
حجم و ارزش معاملات خرد
حجم معاملات خرد دیروز به 6میلیارد و 100میلیون برگه سهم رسید که در مقابل معاملات هفته گذشته همچنان اندک است. در همین حال، ارزش معاملات خرد با قرار گرفتن در سطح 2هزار و 921میلیارد تومانی خبر از بازگشت پرشتاب ترس و رکود به معاملات سهام میدهد.
ورود و خروج پول حقیقی
در جریان معاملات دیروز بازار سهام، تراز پول حقیقی باز هم منفی و 877میلیارد تومان از سهام خرد، حقتقدمها و صندوقهای سرمایهگذاری خارج شد، در مقابل صندوقهای کالایی با ورود پول حقیقی روبهرو بودند.
کارشناسان معتقدند در مقطع کنونی که ریسکهای سیاسی وجود دارد باید عوامل بنیادی اثرگذار بر بورس مانند نرخ بهره و قیمتگذاری دستوری اصلاح شوند. نرخ اخزا به عنوان شاخص عامل انحراف نقدینگی در بورس است. عکسالعمل بازارها به تنشهای سیاسی منطقه در حال ضعیفتر شدن است. دیروز بورس با کاهش هیجان فروش در بازار به سمت تثبیت و خروج از جو منفی ترور سیدحسن نصرالله حرکت کرد. ارزش معاملات خرد دیروز رشد کرد و به ۳۹۰۰میلیارد تومان رسید و بازار در حالی بسته شد که درصد سهام مثبت افزایش پیدا کرد و به ۳۳درصد رسید. تعداد زیادی از سهمها از محدوده منفی یا صف فروش به محدوده مثبت یا صف خرید حرکت کردند. در مجموع به نظر میرسد بازار سهام از شوک حادثه روز جمعه در حال بیرون آمدن است. در طرف دیگر دلار و طلا همان روز یکشنبه نشان دادند چندان هیجانی برای بالا رفتن ندارند. دیروز شاهد معاملات منفی در همه صندوقهای طلا بودیم. با توجه به اینکه قیمت صندوقهای طلا دیروز نسبت به قیمت پایانی و آخرین قیمت معاملاتی روز یکشنبه منفیتر بود، به نظر میرسد عرضه در روزهای بعد شدت بیشتری پیدا کند. از طرف دیگر جو هیجان منفی بازار سهام در حال کاهش است. نمیتوان انتظار داشت مجددا تمام سهام بازار روند رشدی به خود بگیرد. از طرف دیگر نرخ سود اخزا به عنوان شاخص نرخ بهره به ۳۲درصد رسیده و به عنوان عامل انحراف نقدینگی در بورس مطرح است.
کدام نمادها آماده رشد هستند؟
تعداد زیادی از سهمها خصوصا گروه کوچک و متوسط به واسطه گزارشهای عملکرد خوب و همچنین P/E پایین بعد از فروکش کردن این هیجان منفی، مثبت خواهند شد و در نهایت کلیت بازار دچار یک روند درجا و تعادل میشود. در حال حاضر بحث واگذاری بلوک یا مدیریت دو خودروساز بزرگ مطرح شده است. بحثهایی در مورد تجدید ارزیابی دو خودروساز نیز مطرح شده اما با توجه به اینکه خودروییها اخیرا رشد متناسب در بازار داشتند و در حال حاضر در محدوده پرمعاملهای هستند، نقدینگی در بورس از این نمادها دوری میکند. به همین دلیل بیشتر این نمادها در یک روند اصلاحی قرار گرفتهاند. به عبارت دیگر اگر محدوده منفی و مثبت یک درصد نبود گروه خودرویی سهم بیشتری در افت بازار داشتند. علیرضا سادات، کارشناس بازار سرمایه معتقد است که در شرایط کنونی بسیاری از فعالان بازار منتظرند بعد از اینکه شاخص دوباره به کف رسید، معاملات بازار متعادل شود و پس از آن اقدام خرید کنند. این مساله باعث شده آنها برآورد کنند که این روند حداقل یک یا چند ماه طول میکشد، بنابراین وضعیت بازار سهام بار دیگر در روند اصلاح زمانی قرار گرفته است. سادات گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر هنوز سایه ریسکهای سیاسی در بازارهای مالی وجود دارد، از این رو نرخ سود اخزا ۳۲درصدی اثر منفی در بازار دارد چراکه در شرایط کنونی بسیاری از فعالان بازار منتظرند بعد از اینکه شاخص دوباره به کف رسید، معاملات بازار متعادل شود و پس از آن اقدام خرید کنند. این مساله باعث شده آنها برآورد کنند که این روند حداقل یک یا چند ماه طول میکشد، بنابراین وضعیت بازار سهام بار دیگر در روند اصلاح زمانی قرار گرفته است. سادات تاکید کرد: ریسک سیستماتیک احتمالا روزهای بعد کم میشود و فضا دوباره نرمال و متعادل خواهد شد. رگههای این موضوع را در بازار شاهد بودیم، البته یک نکته بسیار مهم وجود دارد که بسیاری از فعالان بازار از آن سخن میگویند. به عبارت دیگر محدود شدن دامنه نوسان به مثبت و منفی یک درصد باعث میشود قیمتها چندان افت نکنند و بیشتر زمان سپری خواهد شد. در واقع طبیعی است وقتی جریان پول قوی بیرونی هنوز به سمت بازار نیامده است این دست به دست شدنها کمتر از حجم مبنا خواهد بود. در نتیجه با دامنه نوسان یک درصد بازار اصلاح زمانی ادامه مییابد. او با اشاره به اینکه بررسی روند بازار در یک سال گذشته حکایت از بازدهی مثبت برخی نمادها در شاخص منفی داشته است، افزود: در بدترین مقطع بازار ۴۰ تا ۵۰نماد بازدهی خوبی را ثبت کردند. در بدترین دوره ریزش که کف آن ۱۲ و ۱۳مرداد ۱۴۰۳ بود بسیاری خریدهای خوبی را با محوریت بنیادی انجام دادند و همانها هماکنون در سود هستند. در مقطع فعلی فرصت خوبی برای این رویداد است که کمی بیشتر گزارش و فضای تحلیلی مورد توجه قرار بگیرد.
نقدینگی در بورس به کدام سمت میرود؟
هدایت نقدینگی یکی از مهمترین کارهایی بوده که باید برای بازار صورت گیرد. اتفاق مهم این است که جریان پول کمی صبر کرده و تماشاچی است. هرچند حجم معاملات بازار در هفته گذشته به ۶۰۰۰میلیارد تومان نزدیک شده بود. حالا در شرایطی که ریسک سیاسی وجود دارد اوراق متعدد با نرخهای ترجیحی و بالا راهی بازار شدهاند. این مساله میتواند بار دیگر جریان نقدینگی در بورس را منحرف کند. به گفته فردین آقابزرگی نرخ بهره بالا همچنان به عنوان بزرگترین ریسک بورس وجود دارد و بار دیگر نرخ اخزا به بالای ۳۰درصد رسیده است. در شرایطی که امیدواری به وجود آمده بود که نرخ بهره در یک روند نزولی قرار بگیرد و بار دیگر خریداران جدیدی در بازار پیدا شوند. این پیشبینیها تغییر کرده است.
آقابزرگی با اشاره به اینکه تا زمانی که ریسکهای سیاسی همچنان بلاتکلیف وجود دارند روند معاملات بورس به حالت طبیعی برنمیگردد، گفت: در حال حاضر هرچند برخی نمادهای ارزنده معاملات مثبتی دارند اما کلیت بازار منفی است. به همین دلیل فعلا عدهای از خرید دست نگه داشتهاند. از طرف دیگر نرخ بهره بالا همچنان به عنوان بزرگترین ریسک بورس وجود دارد و بار دیگر نرخ اخزا به بالای ۳۰درصد رسیده است. در شرایطی که امیدواری به وجود آمده بود که نرخ بهره در یک روند نزولی قرار بگیرد و بار دیگر خریداران جدیدی در بازار پیدا شوند. این پیشبینیها تغییر کرده است. او با تاکید بر اینکه از دیگر اقداماتی که باید در این شرایط اصلاح شود سیاستهای قیمتگذاری دستوری است، افزود: نیامدن جریان پول به بازار تحت تاثیر شرایطی بنیادی و سیستماتیک است، در حالی که بورس از نظر موقعیت تکنیکال و بنیادی بسیار ارزنده است. ثبات ارزی فضای ثبات تورمی را رقم زده، در هر صورت در میانه این بحثها و این اتفاقات این موضوع کاملا فراموش شده؛ موضوعی که چالش اصلی بازار و سد راه واقعی او برای حضور جریان پول است.
براساس این گزارش تیم فعلی سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت اقتصاد باید بتوانند مدیریت قویتری از جریان پول را ایجاد کنند و با ایجاد همبستگی در میان حقوقیها اتفاقات مثبتی برای نقدینگی در بورس رقم بزنند. به طور قطع اگر این هدف محقق شود اقتصاد نیز در مسیر درستتری قرار خواهد گرفت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد