22 - 08 - 2023
سه سال تا پایان فیلترینگ؟
بیش از ۸/۴ میلیارد نفر تا سال ۲۰۲۷ از قابلیت پیامرسان ماهوارهای تلفنهای همراه بهره میبرند
«جهانصنعت»- «CCS» پیشبینی میکند که بازار تلفنهای همراه با قابلیت پیامرسانی ماهوارهای تا سال ۲۰۲۷ به ۱۸ میلیارد دلار خواهد رسید و به بیش از ۸/۴ میلیارد نفر در سراسر جهان خدمات ارائه میدهد. انتظار میرود تا پایان سال ۲۰۲۳، نزدیک به ۹۲ میلیون دستگاه موبایل با قابلیت پیامرسانی ماهوارهای، در اختیار مردم باشد در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ کمتر از
۲ میلیون دستگاه بود؛ آماری که در ۲۰۲۷ به حدود ۵ میلیارد میرسد و با این زنجیره امکان فیلترینگ تقریبا به صفر میرسد.«لوک پیرس»، تحلیلگر ارشد در CCS Insight، چندین عامل اصلی در بالا گرفتن رقابت در بازار تلفنهای همراهی که قابلیت پیامرسانی ماهوارهای دارند را شناسایی کرده است. یکی از آنها روند کاهشی فروش تلفنهای همراه است که توانایی ارائه یک ویژگی جدید مانند قابلیت ماهوارهای میتواند به صعودی شدن روند فروش کمک کند. اپراتورهای شبکه تلفن همراه برای ارائه حداکثر پوشش ممکن با یکدیگر رقابت میکنند و با جفت شدن با شرکتهای ماهوارهای به پوشش جهانی دست پیدا میکنند. هنوز مناطق زیادی در جهان به ویژه در مناطق روستایی، از پوشش برخوردار نیستند و البته در این مناطق لزوما تماشای فیلم در قله کوه مساله نیست، بلکه توانایی تماس یا پیامک برای کمک یا راهنمایی در یک پارک ملی یا منطقه دور افتاده است که این فناوری را حائز اهمیت میکند. تحقیقات CCS نشان میدهد که ۴۹۳ میلیون نفر در سراسر جهان فاقد هر نوع پوشش شبکه تلفن همراه در محل زندگی خود هستند.یکی دیگر از عوامل رقابتیشدن این بازار مربوط به فرآیند ۳ GPP است. پوشش ماهوارهای همیشه با اینترنت ۵G/6G همراه بوده است و این موضوع از طریق نسخه ۱۶ و ۱۷ شروع به ظهور کرده است، اما هنگامی که این پوشش افزایش مییابد به نسخه ۱۸ میرسد؛ نسخه ۱۸ شبکههای غیرزمینی رادیویی جدید (NTN) و همراه با آن، گنجاندن یکپارچه ماهواره در شبکهها و دستگاهها را به ارمغان میآورد. سال گذشته بود که «اپل» و «گلوبال استور» با رونمایی از «آیفون ۱۴» در حوزه ارتباطات ماهوارهای و برای پشتیبانی از تماسهای ضروری شروع به کار کردند. مدت زیادی بعد از آن، گروه Bullitt همکاری خود را با MediaTek اعلام کرد، این همکاری در راستای قرار دادن Bullitt به عنوان اولین شرکتی که از ۳ GPP مدیاتک استفاده میکند، بود.همچنین در اوایل سال جاری، «کوالکام» و «ایریدیوم» اعلام کردند که برای ایجاد اتصال سلولی به ماهواره به گوشیهای هوشمند اندرویدی با یکدیگر همکاری میکنند. البته، T-Mobile و SpaceX سال گذشته نیز از برنامههای خود رونمایی کردند، اگرچه «جان استنکی» مدیر عامل AT&T گفته است که معتقد است AT&T و AST SpaceMobile حدود ۱۸ ماه از تلاش SpaceX جلوتر هستند. اما عجیبتر از همه Verizon است که در سال ۲۰۲۱ قراردادی را با کویپر آمازون برای اتصالات بک هال و روستایی اعلام کرد، با این حال هیچ چیز واقعی در مورد تلفنهای ماهوارهای وجود ندارد. گفته میشود که AST SpaceMobile و Lynk در سراسر جهان در ردیف کردن اپراتورها برای خدمات مربوطه خود بسیار فعال عمل کردهاند، به طوری که AST بیش از ۳۵ و Lynk بیش از ۳۰ اپراتور ثبت کردهاند.
مسدودسازی اینترنت راهکار مناسبی نیست
در همین خصوص کیوان نقرهکار کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتوگو با «جهان صنعت» گفت: همیشه به این موضوع اشاره کردهایم که آنقدر ارتباطات مستقیم و جدیدی برای فضای مجازی، اینترنت و فناوریهای نوین مستولی میشود که قابل پیشبینی نیست. موضوع قابلیت پیامرسان ماهوارهای تلفنهای همراه یکی از پیشرفتهای حوزه تلفن همراه است که نشان میدهد این فضا، فرادولتی و فراکشوری است و آنچه که از آن به نام دهکده جهانی اینترنت نام میبردیم، در حال وقوع است. به نظر من این موضوع بسیار زودتر هم میتوانست رخ دهد و چه بسا مراحل آزمایشی آن از قبل بوده و در حال علنی شدن است.این کارشناس در ادامه افزود: تمام این موضوعات بهانهای است که بگوییم تلفنهای همراه نهتنها در حوزه پیامک بلکه در حوزههای دیگر هم به ماهوارههای جهانی متصل میشوند و فضای ارتباطات و در پی آن فضای فرهنگی، مناسبات سیاسی، اتفاقات ورزشی، حوزه سلامت و آموزش را دستخوش تغییرات میکند. چقدر خوب است که دولتمردان ما نسبت به این موضوع توجه داشته باشند تا بتوانند فضای فرهنگسازی بهرهگیری درست و مناسب از این فناوریها را پیادهسازی کنند. نقرهکار در پایان گفت: در نهایت این موضوعات نشان میدهد که مسدودسازی اینترنت هیچوقت نمیتواند به عنوان یک راهکار محسوب شود و باید به جامعهای با فضای باز اطلاعاتی فکر کرد.