12 - 08 - 2023
سهمیه قیرتهاتری کاهش مییابد
«جهانصنعت»- محمدرضا میرتاجالدینی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اعلام کرد به دلیل افزایش قیمت قیر، سهمیه قیر تهاتری در بودجه از ۲ میلیون تن به
یک میلیون و ٣٠٠ هزارتن کاهش خواهد یافت.
مصوبه قیر تهاتری که از سال ۱۳۹۷ و هرسال در بودجه تعریف میشود، یکی از مصوبات جنجالی بودجه است که اعتراضهای زیادی را به همراه دارد. منتقدان میگویند این مصوبه باعث بروز فساد میشود و از سویی موافقان آن را کمک بزرگی برای توسعه زیرساختهای کشور عنوان میکنند.
سیدمحمدرضا میرتاجالدینی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در دومین همایش صنعت قیر ایران با شعار «صنعت قیر، زیرساخت ارتباطات، توسعه پایدار» که با حضور فعالان این صنعت، مسوولان وزارتخانههای نفت و راه، مسکن و شهرسازی، و همچنین نمایندگان مردم برگزار شد، گفت: با توجه به نیاز جامعه ارزش قیر افزایش یافته به طوری که سالانه ۶ میلیون تن قیر در کشور تولید میشود.
او بیان کرد: با توجه به اینکه قیر تولیدی در جهان ۱۲۵ میلیون تن است، ما در این بین توانستیم رتبه ۴ صادرات و ۷ در تولید قیر را کسب کنیم. بازار شرق آسیا چندان طالب قیر ایران به سبب مسائل جانبی همچون خدمات بیمهای، بانکی، کشتیرانی و… نیست.
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: باید مزیتهای رقابتی خود را حفظ کنیم. سال گذشته۵/۱ میلیارد دلار صادرات قیر داشتیم که در مقایسه با صنایع معدنی بزرگ قابل توجه بوده است.میرتاجالدینی در رابطه با مزایا و مشکلات صنعت قیر ایران بیان کرد: قیر ایران دارای مزیتهای رقابتی همچون کیفیت در مقایسه با منطقه، قیمت مناسب و… است. از سوی دیگر تحریمهای سیاسی، نوسانات نرخ ارز، قیمتگذاری وکیومباتوم، مسائل کشتیرانی و… از جمله مسائل و مشکلات صنعت مذکور در بازارهای هدف است.او بیان کرد: در مرداد ماه ۱۴۰۲ هستیم، اما هنوز مساله بودجه قیر۱۴۰۲ تصویب نشده است. مشکلات آن را در کمیسیون برنامه و بودجه و عمران بر طرف کردیم، انتظار میرود طی دو هفته آتی نیز این مساله در صحن علنی مجلس مطرح شود.
میرتاجالدینی درخصوص بودجه ۱۴۰۲ برای تولید قیر گفت: حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان برای قیر در بودجه ۱۴۰۲ اعتبار در نظر گرفتند که با قیر تهاتری حدود ٢ میلیون تن میشود، اما با توجه به افزایش قیمت قیر و متناسبسازی آن با شرایط،
٢ میلیون تن به حدود یک میلیون و ٣٠٠ هزار تن تقلیل خواهد یافت.او گفت: دولت باید به این مساله توجه کند که اگر نیاز کشور به ٢ میلیون تن است منابع مالی را از ۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش دهد یا آنکه یارانه دهند (که این مساله رانت ایجاد خواهد کرد).
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: قیر در داخل کشور تولید میشود از خارج که نمیآوریم، مسوولان نباید مانعتراشی کنند. باید مسائل را حل و نیاز کشور را برطرف کنند.
میرتاجالدینی بیان کرد: خواسته ما از مسوولان مجمع مصلحت این است که از منظر نظارت و عملیاتی ورود کنند تا مشخص شود چرا بحث قیر در بودجه ۱۴۰۲ حدود ۵ ماه روی زمین مانده است.
او گفت: در کشور یارانههای بسیاری داریم، در حالیکه کل بودجه عمرانی جادهای کشور ۳۰ هزار میلیارد تومان است و کافی نیست.
۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری
داود محمدی رییس هیاتمدیره انجمن قیر ایران با بیان اینکه زمانی که بخش خصوصی در امر سرمایهگذاری این صنعت وارد شد هرساله حدود ٢ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور شده است، گفت: اهمیت صنعت قیر موجب شد تا افزون بر توجه مسوولان، رانتخواران و سودجویان نیز به سمت این بازار حرکت کنند.
وی افزود: تازمانی که صنعت قیر متولی نداشت، سودجویان عرصه را برای ارائه اطلاعات غیرکارشناسی مناسب میدیدند و در برخی مواقع، آنها به مردم و مسوولان ارائه میدادند.
محمدی گفت: پس از تشکیل انجمن قیر ایران از سال ۱۳۹۸ توانستیم زیرساختهایی را به منظور ارتقای کیفیت محصولات فراهم آوریم.خیرالله خادمی معاون وزیر راهوشهرسازی هم در ادامه همایش در رابطه با اقداماتی که باید به منظور تقویت زیرساختهای صنعت قیر انجام شود، اظهار کرد: کارگروههایی طی سالهای گذشته به منظور افزایش کیفیت قیر تشکیل شد، در حال حاضر ۹۰ درصد حملونقل از طریق جادهها انجام میشود.او بیان کرد: افزایش کیفیت آسفالت و رویههای آسفالتی علاوه بر کاهش حوادث جادهای به سودآوری اقتصاد نیز کمک خواهد کرد.معاون وزیر راهوشهرسازی تصریح کرد: یکی از حوزههای صنعتی که طی ۲۵ سال اخیر با رشد چشمگیری در قیمت مواجه شده مربوط به صنعت قیر است.
خادمی گفت: روش استفاده از صنعت قیر باید تغییر کند. به علت آنکه در اغلب طرحهای مورد استفاده این صنعت در مقایسه با ٢٠ سال اخیر تغییر رویکردی ایجاد نشده است.
افراد غیرمتخصص را کنار بگذارید
معاون وزیر راهوشهرسازی گفت: باوجودی که قیر بسیار ماده ارزشمندی است، اما متاسفانه در بحث ماشینآلات، اجرای طرحهای تولیدی قیر و آسفالت پیشرفت چندانی نداشتیم، افراد غیرمتخصص که در حوزه آسفالت در حال فعالیت هستند باید کنار گذاشته شوند.وی افزود: با ایجاد ضوابط فنی و ایدههای دانشگاهی باید به بخشهای طراحی جرات دهیم تا طرحهای آسفالت را بروز کنند.خادمی درخصوص کیفیت صنعت قیر گفت: وقتی کیفیت قیر بالا باشد قطعا تقاضا برای آن افزایش مییابد، کیفیت قیر در کشور ما قابل قیاس با کشورهای حاشیه خلیجفارس نیست، اما باید برای ارتقای سطح کیفی آن تلاش کنیم.او بیان کرد: از مجلس میخواهیم برای آنکه تولیدکنندگان قیر بتوانند بهتر کار کنند به جای قیر تهاتری، به همان میزان پولش را به صورت بلوکه به خود تولیدکنندگان تحویل دهند.
معاون وزیر راهوشهرسازی تصریح کرد: به هر میزان که به صنعت قیر کمتوجهی شود، شاهد کاهش مسائل توسعهای در بحث راهسازی و اقتصادی خواهیم بود.