7 - 11 - 2024
سرماخوردگی میلیونی!
مهدیه بهارمست- شاید هیچگاه باورمان نمیشد که تنها برای درمان یک بدندرد معمولی، آبریزش بینی و چند تا عطسه میلیونها تومان خرج کنیم! روند درمان از ویزیت پزشک شروع میشود، قبل از آن باید هزینه ویزیت یعنی 300هزار تومان را به منشی پزشک بپردازید. بعد از معاینه پزشک نسخه مینویسد. اگر سرماخوردگی نیاز به سرم و تزریق داشته باشد، بعد از حساب کردن هزینه دارو در داروخانه، باید به مطب پزشک یا درمانگاه برگردید. تزریق آمپول و سرم هم یکسری هزینه دیگر دارد. تا همین جای کار با احتساب هزینه ویزیت پزشک و دارویی که تجویز میکند و تزریقات در مطب یا درمانگاه باید حدود ششمیلیون هزینه کرد. این در حالی است که هزینههای درمان به همین مقدار محدود نشد و بعد از پرداخت کلی هزینه تازه به خانه میرسید. اینجاست که مرحله دوم هزینههای سرماخوردگی شروع میشود. بعضیها نسخههای خانگی پیشنهاد میکنند. از معجزه شلغم و عسل و دمنوشهای سرماخوردگی میگویند. در حال حاضر قیمت آبمیوه طبیعی پرتغال 5/1لیتری 200هزار تومان است. بعضیها هم فاز نصیحت برمیدارند و از جادوی دستگاه بخور و داروهای مکمل میگویند که اگر بخوری خیلیزود حالت خوب میشود و هم دیگر در این هوای آلوده مریض نمیشوی. تا همین جای کار باز هم هزینهها به حدی زیاد است که هر کسی توان پرداخت آن را ندارد. فکرش را کنید فقط یک کیلو عسل آویشن ممکن است تا 800هزار تومان خرج روی دستتان بگذارد. یک کیلو زنجبیل هم حدود 500هزار تومان است. داستان دمنوشها هم که مفصل است. یعنی یک حساب سرانگشتی نشان میدهد اگر بخواهید در سرماخوردگی برای خودتان سنگتمام بگذارید باید 10 تا 15میلیون تومان هزینه کنید. تازه اگر نخواهید به فکر فردا باشید و مکملهای پیشگیری و دستگاه بخور و کیسه آب گرم نخرید.
هزینههای ویزیت پزشک و دارو
بعد از شروع علائم سرماخوردگی، اولین کاری که فرد انجام میدهد مراجعه به پزشک است. بعضیها به مطب شخصی میروند و بعضیها به درمانگاه. نکته مهم این است که طبق تعرفه وزارت بهداشت همه پزشکان عمومی در سال 1403 برای ویزیت بیمار باید 126هزار تومان دریافت کنند اما بعضی از کلینیکهای خصوصی این تعرفه را رعایت نمیکنند و ممکن است این رقم تا 200هزار تومان هم بالا برود. طبق تعرفه در بخشخصوصی، تعرفه پزشکان عمومی در سالجاری 126هزار تومان، پزشکان متخصص 189هزار تومان، پزشکان فوقتخصص و فلوشیپ 241هزار تومان، متخصصان روانپزشکی 251هزار تومان، پزشکان فوقتخصص روانپزشکی 286هزار تومان است اما این روزها تعرفهها از 300هزار تومان شروع میشود. به هر حال پزشک عمومی بعد از معاینه و تشخیص سرماخوردگی دارو مینویسد. اگر ویروس کار خودش را کرده باشد و باعث ضعف بدن و عفونت گلو شده باشید، پزشک سرم و آمپول هم تجویز میکند و باید دوباره به مطب یا درمانگاه برای تزریق سرم و آمپول برگردید ولی اگر از آن ویروسهای بیبخار باشد که فقط باعث آبریزش بینی و بدندرد شده، از داروخانه به خانه میروید و استراحت میکنید. در صورتی که بخواهید در درمانگاه یا مطب سرم بزنید، بسته به اینکه به کدام درمانگاه رفتهاید و کجای شهر هستید، باید بین 150 تا 850هزار تومان برای تزریق سرم هزینه کنید. هزینه تزریق آمپول جداگانه و با توجه به اینکه چه نوعی باشد و کدام درمانگاه باشد، متفاوت است. تزریق آمپولهای ویتامین و آرامبخش بین 50 تا 300هزار تومان خرج روی دستتان میگذارد اما اگر بخواهند آمپول را توی سرم بزنند بهازای هر آمپول بین 30 تا 250هزار تومان دریافت میکنند. به عنوان مثال تزریق سرم بیمارستانهای خصوصی 300هزار تومان است. راستی قبل از سرم زدن و خوابیدن روی تخت باید 15هزار تومان پول پد یکبار مصرف بدهید تا روی تخت بیندازید و همهچیز خیلی بهداشتی و تر و تمیز باشد.
هزینه داروهای سرماخوردگی
قرص سرماخوردگی، استامینوفن و شربت دیفنهیدرامین جزو داروهای همیشگی یک بیمار سرماخورده هستند. حالا اگر خیلی آبریزش بینی داشته باشيد دکتر قرص سیتریزین یا آنتیهیستامین نیز تجویز میکند. گاهیاوقات سرماخوردگی کمی جدیتر میشود که پزشک بهغیر از سرم و آمپولهای مختلف ممکن است آمپول پنیسیلین و کپسول آموکسیسیلین هم تجویز کند. با این اوصاف برای هر بسته قرص سرماخوردگی بسته به شرکت تولیدکننده آن باید بین 100 تا 150هزار تومان و برای هر ورق قرص استامینوفن نیز بین 72 تا 100هزار تومان بپردازید.
قیمت شربت دیفنهیدرامین ساده بین 52 تا 120هزار تومان است. اگر پزشک تشخیص عفونت گلو هم داده باشد، شاید کپسول آموکسیسیلین تجویز کند. قیمت این کپسول بین 165هزار تومان است. سرم معمولی بین 50 تا 100هزار تومان قیمت دارد. معمولا همراه آن آمپول ویتامین یا نوروبیون هم تجویز میکنند که قیمت آن بین 54 تا 78هزار تومان است. آمپول پنیسیلین هم بسته بهنوع و دُز ترکیبی آن بین 100 تا 120هزار تومان قیمت دارد. هر بسته قرص ضد آبریزش بینی یا آنتیهیستامین را هم باید بین 80 تا 122هزار تومان خریداری کنید.
هزینه داروهای مکمل
دنیای داروهای مکمل شاید ورودی داشته باشد ولی اگر وارد آن شوید دیگر خارج شدن از آن خیلی سخت است. از بس که تعداد داروهای مکمل و مدل و دُز و قیمت آنها متنوع است. مثلا یکی از داروهای مکمل که خیلی رایج است و هرکس در دوران بیماری شما را ببيند از شما میپرسد میخورید یا نه قرصجوشان است. قرصجوشان انواع مختلفی دارد اما معروفترین آن قرصجوشان ویتامین ث است که میگویند ایمنی بدن را در دوران سرماخوردگی بالا میبرد و ویروس را سریعتر به بیرون هل میدهد. یک بسته قرصجوشان ویتامین ث ساده بدون ترکیبات دیگر بین 75 تا 100هزار تومان قیمت دارد. اگر بخواهید قرصجوشان مولتیویتامین با منیزیم و کلسیم بخورید باید بین 85 تا 150هزار تومان هزینه کنید. بعضی قرصها مولتیویتامین هستند، یعنی تا دلتان بخواهد انواع ویتامین در آن وجود دارد. این قرصها که به مینرال معروف هستند ترکیبی از ویتامینها و مواد معدنی مختلف مثل ویتامینهای A، C، D، E، B6، B12، اسیدفولیک، کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس و سلنیوم را در خود جاي دادهاند. البته با توجه به اینکه این همه ویتامین و مواد معدنی در آن استفاده شده قیمت این قرصها کمی بالاست و بسته به تعداد قرصی که درون آن قرار دارد باید برای یک بسته 30 عددی بین 200 تا 250هزار تومان و برای یک بسته 60 عددی باید بین 500 تا 580هزار تومان هزینه کنید البته به غیر از داروهای مکمل بعضی از وسایل هم هستند که میتوانند درد بیمار سرماخورده را تسکین بدهند، بهخصوص کسانیکه در این دوران بدندرد میگیرند. یکی از این وسایل کیسه آبگرم است که میتواند به یک چرت بعد از داروهای سرماخوردگی کمک بزرگی کند. کیسههای آبگرم انواع مختلفی دارند. کیسههای پلاستیکی کوچک را در مترو میتوانید با قیمت بین 50 تا 80هزار تومان بخرید. در داروخانهها هم کیسه آبگرم معمولی بدون روکش را میتوانید با قیمت 120 تا 200هزار تومان خریداری کنید البته بعضی از این کیسهها روکش نرم و گرمی هم دارند که اگر بخواهید مدل روکشدار آن را بخرید باید کمی بیشتر هزینه کنید. قیمت این کیسههای آبگرم با روکش بین 150 تا 300هزارتومان است.
یکی از مهمترین وسایلی که خیلیها معتقدند باید در خانه فرد سرماخورده بهخصوص در این روزهای آلودگی هوا موجود باشد، دستگاه بخور است. کسی که سرما میخورد دستگاه تنفسی فوقانیاش درگیر است. یک روز گلویش درد میکند، یک روز بینیاش میگیرد یا آبریزش دارد و مدام باید دستمال دستش باشد اما طرفداران بخور معتقدند اگر یکی از این دستگاهها را در خانه داشته باشید هم خیلی راحت نفس میکشید و هم اینکه حداقل در خانه هوای تمیزی تنفس میکنید. قیمت یک دستگاه رطوبتساز و بخور سرد حدود 635هزار تا 5میلیون تومان است. بعضی از دستگاهها توانایی تولید بخور سرد و گرم را دارند که قیمت این دستگاهها کمی گرانتر است و باید بین 2میلیون و 600 تا 6میلیون و 800هزار تومان هزینه کنید. این دستگاهها بیصدا هستند و میتوانند هوای فضایی بین 30 تا 55متر مربع را مرطوب کنند. بعضی از دستگاههای بخور به شکلی ساخته شدهاند که میتوانید داخل آن مواد گیاهی خاصی مثل عصاره اکالیپتوس بریزید که به باز کردن راههای تنفسی کمک زیادی میکند. این مدل دستگاه بخورها پلاستیکی هستند و اگر بخواهید یکی از آنها را بخرید باید بین 300 تا 350هزار تومان هزینه کنید.
هزینه درمانهای خانگی
سرماخوردگی به غیر از آن داروهایی که پزشک و براساس طب کلاسیک برای بیمار تجویز میکند، درمانهای خانگی هم دارد. اگر همین حالا به میوهفروشی بروید یک کیلو شلغم بین 18 تا 25هزار تومان قیمت دارد. قیمت یک کیلو عسل چهلگیاه بین 400 تا 850هزار تومان است. بعضیها هم میگویند همه این نسخهها را فراموش کنید و فقط معجون جادویی عسل، آبگرم، لیموترش و زنجبیل را امتحان کنید چرا که با یک بار خوردن این معجون خیلی زود حالتان خوب میشود اما هر داروی گیاهی که با عسل ترکیب میشود هم هزینه خاص خودش را دارد. مثلا میدانید هر کیلو زنجبیل این روزها کیلویی 360 تا 400هزار تومان است. برای خرید 100 گرم سیاه دانه باید 30 تا 50هزار تومان هزینه کنید. قیمت لیموترش بین 60 تا 85هزار تومان است. هر کیلو لیمو شیرین هم که به گفته بعضیها باید روزی دو لیوان بخورید تا حالتان خوب شود نیز بین 77هزار تومان است.
گفتنی است این هزینهها تنها برای درمان سرماخوردگی یک فرد است، این در حالی است که هنگام بیماری تمام اعضای خانواده درگیر آن میشوند. این روزها حقوق وزارت کار حداقل 10میلیون تومان است. با این تفاسیر یک کارگر هنگام بیماری یا باید تمام حقوق خود را صرف بهبودی کند یا عطا را به لقایش میبخشند و به طورکلی درمان را رها میکنند اما همین موضوع نیز پیامدهای منفی برای سلامت فرد خواهد داشت زیرا عفونتی که از سرماخوردگی در بدن ماندگار شود منجر به بیماریهای قلبی و عروقی میشود. بدین ترتیب دولت باید بیمهها را ملزم به رعایت پرداخت هزینههای درمان افراد کند تا شهروندان هنگام بیماری برای درمان به پزشک مراجعه کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد