1 - 05 - 2023
سردرگمی صادرکنندگان
طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی، صادرات خوراک دام و طیور از نهم اردیبهشت ۱۴۰۲ ممنوع شد. این ممنوعیت تا اطلاع ثانوی ادامهدار خواهد بود. در راستای جلوگیری از افزایش قیمت خوراک دام و طیور و در نهایت قیمت موادغذایی صادرات این اقلام تا اطلاع ثانوی ممنوع است. این موضوع را سید جمال مدرسیدره سرپرست دفتر توسعه صادرات معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در نامهای خطاب به گمرک اعلام کرد.
در این نامه آمده است؛ با توجه به اینکه مواد اولیه تولید خوراک دام و طیور با ارز نیمایی با نرخ رسمی وارد میشود، ضرورت دارد سیاستها و برنامههای صادراتی بازنگری شود. صادرات خوراک دام و طیور با کدتعرفههای ۲۳۰۹۹۰۹۰ و ۲۳۰۹۰۵۰ از ۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ متوقف اعلام میشود. در بخش دیگری از این نامه آمده است؛ شرکتهایی که دارای موافقت اولیه از جلسات قبلی کمیته برای صادرات هستند نیز موظفند صادرات خود را متوقف کنند. به گفته فعالان این صنعت، سیاست ممنوعیت یکشبه منجر به تحمیل خسارات زیادی به آنها خواهد شد. آنها پیشتر گفته بودند، سیاستهای خلقالساعه منجر به سردرگمی آنها و عدم مدیریت بازار خواهد شد.
کاهش ۱۹ درصدی واردات نهادههای دامی در ۱۴۰۱
این در حالی است که بر اساس آمارهای اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران، حجم واردات نهادههای دامی در سال گذشته ۱۹ درصد کاهش پیدا کرده و به ۳/۱۴ میلیون تن رسیده، اما از نظر ارزش تغییر محسوسی نداشته است. حجم واردات نهادههای دامی به کشور در سال گذشته به ۱۴ میلیون و ۳۴۵ هزار تن رسیده که نسبت به دوره مشابه سال ۱۴۰۰ حدود ۱۹ درصد کاهش نشان میدهد؛ در حالی که ارزش واردات این اقلام بالغبر ۷ میلیارد دلار بوده و نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن تغییر محسوسی نشان نمیدهد. در حقیقت، فارغ از تغییرات بنیادین در ترکیب واردات نهادههای دامی کشور که منجر به افزایش وزن ذرت و کاهش وزن ذرت در سبد وارداتی شده است، تحت تاثیر تورم تحمیل شده از جنگ روسیه و اوکراین به بازار نهادههای دامی و محصولات کشاورزی، حجم واردات ایران در این حوزه با اختصاص اعتبار معادل سال ۱۴۰۰، بالغبر ۱۹ درصد کمتر بوده است. بررسی واردات نهاده دامی به تفکیک اقلام بر اساس آمارهای اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران، نشان میدهد، در سال گذشته بیش از ۸ میلیون تن ذرت به ارزش بیش از ۲/۳ میلیارد دلار وارد کشور شده که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی ۱۷ درصد و ارزشی ۳ درصد کاهش داشته است.
در این بازه زمانی، بیش از ۳/۲ میلیون تن جو به ارزش بیش از ۹۹۰ میلیون دلار وارد کشور شده که به لحاظ وزنی ۲۹ درصد و از نظر ارزش یک درصد کمتر از سال ۱۴۰۰ بوده است. طبق آمارها، در سال ۱۴۰۱ بیش از ۳/۱ میلیون تن کنجاله سویا نیز به ارزش بیش از ۸۵۴ میلیون دلار وارد کشور شده که به لحاظ وزنی ۴۳ درصد و از نظر ارزش ۳۳ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش نشان میدهد همچنین در سال گذشته بیش از ۵/۲ میلیون تن دانه سویا به ارزش بیش از ۹/۱ میلیارد دلار وارد کشور شده که این میزان در مقایسه با سال ۱۴۰۰ از نظر وزن ۱۵ درصد و از لحاظ ارزش ۳۶ درصد کمتر از واردات انجام شده در سال ۱۴۰۰ است.