23 - 05 - 2023
سردار احمدیان بهجای دریابان شمخانی
گروه سیاسی – دریابان علی شمخانی بالاخره روز گذشته بهطور رسمی از دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی خداحافظی کرد و سردار علیاکبر احمدیان جایگزین او شد. علی شمخانی که از زمان روی کارآمدن دولت حسن روحانی در جایگاه دبیر شورایعالی امنیت ملی حضور داشت و انتظار نمیرفت با روی کار آمدن ابراهیم رییسی و دولت انقلابی، کماکان در این مقام باقی بماند، به یکی از معدود چهرههایی تبدیل شد که در دولتهای روحانی و رییسی، بهرغم رویکردها و نگاههای یکسر متضادشان نسبتبه هم، همچنان کرسیاش را حفظ کرد. آن هم در حالی که این اواخر با نقشآفرینی در مسیر حل منازعه ایران و عربستان و توفیق در امضای توافقنامه بهمنظور از سرگیری روابط تهران-ریاض، نشان داد حضورش در دولت رییسی، نمادین نبوده و اتفاقاً از قدرتی قابلاعتنا برخوردار بوده است. با این همه اما دیری نپایید که گمانهزنیها دوباره پایان دوران دبیری شمخانی در «شعام» قوت گرفت و روز گذشته بالاخره به واقعیت تبدیل شد. زمانی که پایگاه خبری-تحلیلی نورنیوز که بهعنوان رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی شناخته میشود، خداحافظی شمخانی را تایید کرد. هر چند پیش از این، یک حساب کاربری منتسب به شمخانی، با انتشار شعری از محتشم کاشانی آورده بود «حرفی که در حجاب ز گفت و شنود بود آخر، به رمز گفت و به ایما شنود و رفت.»
گفتنی است که مقام معظم رهبری در حکمی، علی شمخانی را به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاورت سیاسی رهبری منصوب کردند.
روز گذشته ابراهیم رییسی در حکمی، ضمن قدردانی از زحمات و تلاشهای ۱۰ ساله امیر دریابان علی شمخانی در زمان تصدی دبیری شورایعالی امنیت ملی، علیاکبر احمدیان را به این سمت منصوب کرد.
دبیر جدید کیست؟!
سردار احمدیان از ابتدای تاسیس سپاه در این نهاد حضور داشته و با شروع عملیات فتحالمبین در این عملیات شرکت کرد و پس از آن باتوجه به سوابق موفق در سازماندهی سپاه استان بندرعباس، با ابلاغ فرمانده کل سپاه، مسوولیت سازماندهی و هماهنگی و تعیین فرماندهان و شورای فرماندهی منطقه ۶ سپاه در استانهای بندرعباس، کرمان و سیستان و بلوچستان را برعهده گرفت. پس از آن به ریاست ستاد این منطقه منصوب شد و در همین دوران در عملیات خیبر، والفجر مقدماتی و والفجر ۳ حضور یافت. احمدیان از سال ۶۳ با تشکیل مناطق و قرارگاههای بزرگ ۵گانه سپاه به ریاست ستاد منطقه ۴ و قرارگاه نوح منصوب شد. این قرارگاه شامل استانهای فارس، بوشهر، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان و یزد در کنار لشکرهای ۴۱ثارالله، ۱۹ فجر، تیپ ۱۸ الغدیر، احمدبن موسی، امیرالمومنین، کوثر و المهدی بود و در همین مسوولیت در عملیات بدر شرکت کرده و همزمان با کار دریایی نیز آشنا شد. در سال ۱۳۶۴ و با صدور حکم امام مبنی بر تشکیل نیروهای سهگانه سپاه به ریاست ستاد نیروی دریایی سپاه منصوب شد و در همین مسوولیت در عملیات کربلای ۳ و ۴ حضور یافت و از همین نقطه یعنی حضور در خورعبدالله و شمال خلیجفارس، تجارب جدیتر دریایی خود را کسب کرد. در طول مدت باقیمانده تا پایان جنگ تحمیلی، وی از جمله کسانی بود که در ایده ایجاد یک نیروی دریایی جدید و بدیع و همچنین عملیات دریایی مقابلهبهمثل نقش اساسی ایفا و در بسیاری موارد شخصا در عملیاتها کرد؛ همچنین مسوولیت طراحی و اجرای مانور بزرگ دریایی شهادت را به عهده داشت. این سردار دفاع مقدس پس از پایان جنگ تحمیلی به سمت جانشین فرماندهی نیروی دریایی سپاه (در زمان تصدی دریابان شمخانی) منصوب شد و به تئوریزه کردن تجارب بزرگ دریایی دفاع مقدس خصوصا مقابله با ناوگان متجاوز آمریکا همت گماشت و از جمله معماران اصلی نیروی دریایی جدید و بدیع سپاه که بر مبنای ایدههای انقلاب شکل گرفته بود و همچنین از اولین نظریهپردازان ایده «دفاع نامتقارن» بود. دبیر جدید شورایعالی امنیت ملی از سال ۷۹ بهعنوان رییس ستاد مشترک سپاه از سوی رهبری منصوب شد. او در این دوران طرح تحول سازمانی سپاه را تهیه و پس از تصویب فرمانده کل قوا، زمینه اجرایی کردن آن را فراهم کرد. سردار احمدیان دانشآموخته دکترای دندانپزشکی از دانشگاه تهران و همچنین کارشناسی ارشد علوم دفاعی و دکترای مدیریت استراتژیک از دانشگاه عالی دفاع ملی است.