25 - 09 - 2024
سبقت هزینه مسکن از تورم عمومی
فرارو- قانون سقف افزایش اجارهبها به صاحبخانهها اجازه میدهد نهایتا ۲۵درصد به رقم اجارهبها بابت پول پیش و کرایه خانه اضافه کنند، اما مرکز آمار ایران با رصد و پایش ۳۱ استان کشور در حدفاصل شهریور پارسال تا امسال به جهش 3/42درصدی هزینه اجارهنشینی پی برده است.
گزارش جدید مرکز آمار ایران تحت عنوان شاخص قیمت مصرفکننده نشان میدهد با اینکه تورم عمومی در کل کشور به 2/31درصد رسیده، اما بیش از ۴۰درصد به هزینههای بخش مسکن درمقایسه با پارسال اضافه شده که بالاتر از هر بخش دیگری از جمله خوراکی، پوشاک، حملونقل و بقیه آیتمهاست. افزایش هزینه مسکن در یک سال گذشته برای خانوار ایرانی دهک به دهک تفاوت دارد و اتفاقا بیشترین فشار روی دوش دهک اول یعنی افرادی با کمترین میزان درآمد است.
تورم نقطهبهنقطه اجارهبها در شهریور؛ 3/42درصد
تورم اجارهبها توسط مرکز آمار ایران بهشکل نقطهبهنقطه در شهریور امسال 3/42درصد محاسبه شده است. برای درک بهتر این جمله کافی است بدانید مستاجران ایرانی آخرین ماه تابستان امسال بهطور متوسط 3/42درصد بیشتر از شهریور ۱۴۰۲ برای سکونت هزینه کردهاند.
تورم 3/42درصدی اجارهبها با این اوصاف سنخیتی با قانون سقف ۲۵درصدی افزایش اجارهبها ندارد. نیمه اول تیرماه امسال جدولی تحتعنوان قانون افزایش سقف اجارهبها و اجاره خانه و مسکن از سوی دولت منتشر شد و طبق آن صاحبخانهها در همه ۳۱استان کشور بهطور متوسط اجازه بالابردن اجارهبها تا سقف ۲۵درصدی را داشتند.
قانون افزایش سقف اجارهبها البته استان به استان تفاوت دارد و مثلا در استانی مثل یزد 2/25درصد تعیین شده است. قانون افزایش سقف اجارهبها در استان پایتخت و استانهایی مثل اردبیل، اصفهان، همدان و… اجازه رشد ۲۵درصدی میدهد و در یکسری از استانها مثل کهگیلویهوبویراحمد یا سیستانوبلوچستان ۲۲ یا ۲۳درصد تعیین شده است. حالا جدیدترین دادههای مرکز آمار ایران از رشد 3/42درصدی هزینههای اجارهنشینی در شهریور امسال حکایت دارد که بهنوعی پیک جابهجاییهای مستاجران و خریداران مسکن در فصل گرماست.
پیشتازی تورم مسکن در سبد هزینه خانوار ایرانی
تورم نقطهبهنقطه مسکن در حالی به بیش از ۴۱درصد رسیده که مرکز آمار ایران ادعا میکند نرخ تورم عمومی در کشور حدود ۱۰درصد کمتر است.
نرخ تورم عمومی که برخی مواقع از آن به اسم نرخ تورم نقطهبهنقطه یاد میشود و تفاوتهایی با نرخ تورم سالانه دارد، شهریور امسال 2/31درصد محاسبه شده است. طبق تعریف باید اشاره کنیم خانوار ایرانی شهریور امسال بابت همهجور کالا و خدمات بهطور متوسط 2/31درصد بیشتر از بازه مشابه در سال گذشته هزینه کرده است.
نرخ تورم عمومی با احتساب هر آیتمی که فکرش را میکنید، لحاظ میشود و حتی هزینههایی مثل هتل و رستوران را دربرمیگیرد.
نرخ تورم مسکن (خرید مسکن و هزینه اجارهنشینی) حالا با سبقت از بقیه آیتمها، بیشترین فشار را به خانوار ایرانی تحمیل کرده و بهعنوان مثال نرخ تورم خوراکیها که گاهی بیشتر از بقیه آیتمها بهچشم میآید، کمتر از ۲۴درصد برآورد شده است.
نرخ تورم ارتباطات که کمتر از موردهای دیگر روند صعودی داشته، ۲۱درصد است. دخانیات 9/25درصد تورم داشته و بعد تورم 5/41درصدی مسکن، باید به تورم ۴۰درصدی بخش آموزش یا تورم 8/32درصدی هتل و رستوران اشاره کنیم.
تفاوت فشار هزینه مسکن برای دهکهای درآمدی
تورم مسکن برای دهکهای درآمدی متفاوت است. آنطور که مرکز آمار ایران میگوید، بیشترین فشار تورم به دهک اول درآمدی وارد آمده و عکس این اتفاق برای دهک دهم مشاهده میشود. تورم مسکن که از دید مرکز آمار ایران شامل هزینههای خرید، اجارهبها و هزینه قبض آب و برق و گاز میشود بهعنوان مثال برای دهک اول درآمد قریب ۴۰درصد بوده است. در طرف مقابل کمترین میزان تورم مسکن برای دهکهای مختلف 8/32درصد است و این میزان افزایش هزینه، به پردرآمدترین دهک یعنی دهک دهم تحمیل شده است.
تورم مسکن برای دهک هشتم که اصطلاحا قشر متوسط جامعه را تشکیل میدهند، چیزی بین دهک اول و دهم محاسبه شده و شهریور امسال به 8/35درصد رسیده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد