3 - 04 - 2023
سبزترین نوروز بورس
«جهانصنعت»- در حالی که اکثر پیشبینیها مبنی بر این بود که سال ۱۴۰۲ سال شکوفایی بورس خواهد بود، نوروز امسال نشان داد این حدسها چندان هم بیراه نبوده است. بعد از سال ۹۹ این سبزترین نوروزی بود که بورس تجربه کرد تا با مثل سالی که نکوست از بهارش پیداست به استقبال سال جدید برویم.
شاخص کل بورس در نخستین هفته کاری سال جدید بیش از ۶ درصد رشد کرد تا علاوه بر ثبت دومین نوروز پربازده در تاریخ معاملات بورس، پس از ۳۱ ماه به ارتفاع تاریخی خود بازگردد.
هرچند در این بین نمیتوان نقش بالا رفتن قیمت دلار در این روند را نیز بیتاثیر دانست. شروع اولین روز کاری ۱۴۰۲ برای بازار ارز با هیجان نسبتا زیادی همراه بود و دلار در بازار آزاد کار خود را در مرز ۵۲ هزار تومان آغاز کرد و در پایان هفته به ۵۵ هزار تومان رسید تا در نوروز ۱۴۰۲ رشدی ۱۴ درصدی را نشان دهد. محدود بودن معاملات در ایام نورور با پایان اثرات روانی توافق با عربستان را میتوان از مهمترین عوامل بازگشت نرخ دلار به مسیر صعودی عنوان کرد. رشدی که مورد توجه بورسیها نیز قرار گرفت.
در حال حاضر برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که سال ۱۴۰۲، سال بورس است و سهام خود را با نرخ دلار تعدیل میکند؛ این در حالی است که در سال ۱۴۰۲، بورس تنها بازاری بود که از افزایش قیمت دلار عقب ماند. با این فرض، گروهی از تحلیلگران بازار سهام عنوان میکنند که نرخ دلار محرک اصلی تعدیل بازار سرمایه در سال جدید خواهد بود.
اگرچه برخی دیگر از کارشناسان، با ذکر تهدیداتی در بازار سرمایه همچون ضعف تولید و ریسکهای بالا در داخل کشور و بینالمللی، چنین نگاهی ندارند.
مهدی حیدرزاده، کارشناس بازار سرمایه گفت: از نظر بنیادی بازار سرمایه باید رشد کند، زیرا رشد بازار سرمایه دلایل بنیادی دارد، یکی از مهمترین دلایل رشد بازار سهام اصلاح فروش خودرو داخلی است، بدین معنی که خودروهای تولید داخلی در سال ۱۴۰۲ باید در بورس کالا به فروش برسد.
حیدرزاده گفت: با خارج شدن خودرو از قیمتگذاری دستوری گروه خودرو بسیار جذاب شده و شاهد ورود نقدینگی به گروه خودرو هستیم.
این کارشناس بازار سرمایه بیان داشت: از طرف دیگر شاهد جامپ سود شرکتهای دلاری و صادراتمحور هستیم که موجب شده این صنایع به شدت جذاب شوند.
این تحلیلگر بازارهای مالی ابراز داشت: از دیگر دلایل رشد بنیادی بازار سهام کاهش ارزش دلاری شرکتهای بورسی و کلیت بازار سهام است.
مدیرعامل کارگزاری مدبر آسیا عنوان کرد: خبرهایی که در محور پالایشیها میچرخد موجب شده است تا این گروه در بازار سرمایه جذاب شود و سودآوری این گروه را افزایش خواهد داد. طبق این خبر همه ارز حاصل از صادرات شرکتهای پتروشیمی و پالایشی در مرکز مبادله ارزی عرضه خواهد شد.
حیدرزاده تصریح کرد: بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ رشد بسیار خوبی را از خود بر جای خواهد گذاشت، یکی از این دلایل تغییرات نرخ تورم است و بازار سرمایه تورم را دوست دارد، زیرا از یک طرف ارزش داراییها و همچنین ارزش جایگزینی شرکتهای بورسی تقویت میشود و از طرف دیگر شرکتها کالاهای خود را با قیمت بالاتری به فروش میرسانند.
این کارشناس بازار سرمایه بیان داشت: در سال ۱۴۰۲ پیشبینی میشود که شرکتهای دلاری و صادراتمحور نسبت به سایر گروههای بورسی بازده بیشتری را کسب کنند.
حیدرزاده در پایان تاکید کرد: در بین شرکتهای دلاری، به خصوص شرکتهای فلزاتی و پتروشیمی بیشتر از سایر گروهها توان رشد را در بازار سرمایه دارند.
اثر نرخ دلار روی ابزارهای سرمایهگذاری چقدر است؟
مرتضی ایمانیراد اقتصاددان، تحلیلی متفاوت از اثرگذاری نرخ دلار روی بازار سهام دارد. وی در ویدئویی، درباره اینکه بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ به کدام سمت میرود؟ میگوید: به طور معمول متغیری به نام تورم و نرخ دلار، هر چند این دو به یکدیگر به شدت وابسته هستند، روی تمام بخشهای سرمایهگذاری اثر میگذارند. نکته بسیار مهم این است که هر کدام از ابزارهای سرمایهگذاری تحتتاثیر افزایش نرخ دلار، تقریبا افزایش پیدا میکنند، اما همه آنها به یک نسبت افزایش پیدا نمیکنند. برای مثال، اثر افزایش نرخ دلار روی سکه به مراتب بیشتر از سهام است و اثری که روی سهام دارد، به مراتب بیشتر از مسکن است.
وی میافزاید: این خیلی طبیعی است، برای اینکه ارتباط بازارهای مختلف با دلار متفاوت است، چراکه بخش مسکن کاملا به دلار وابسته نیست.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: نکته دوم، زمان اثرگذاری است. برای مثال، وقتی نرخ دلار بالا میرود، خیلی سریع روی طلا اثر میگذارد، بنابراین واکنش سکه و طلا تحتتاثیر افزایش قیمت دلار بسیار سریع است؛ در حالی که مسکن اینطور نیست.
ایمانیراد تصریح میکند: بر این اساس، هر کدام از ابزارهای سرمایهگذاری به میزان متفاوتی تحتتاثیر افزایش قیمت دلار هستند و در عین حال، در یک زمان مشخص و با یک تاخیر زمانی مشخص خود را نشان میدهند. این دو مساله را اگر نتوانیم از یکدیگر تفکیک کنیم، از قیمت دلار به راحتی به افزایش بازار سهام نمیتوانیم برسیم. به همین دلیل، در سال ۱۴۰۱ بازار سهام نتوانست خود را با دلار تعدیل کند. این مساله بسیار مهمی است و تا آنجایی که دیدم، کمتر روی آن کار شده است.
بازار سهام از افزایش قیمت دلار عقب ماند
ایمانیراد عنوان میکند: ما با این نگاه اگر وارد بحث بازار سهام شویم، میتوانیم نتیجهگیری کنیم که بازار سهام از افزایش قیمت دلار عقب مانده است، بنابراین بازار بورس و سهام ایران نتوانست خود را با افزایش قیمت دلار تعدیل کند. با این استدلال برخی عنوان میکنند که سال ۱۴۰۲، زمانی است که بازار سهام خود را تعدیل کند.این کارشناس اقتصادی متذکر میشود: اما نمیشود چنین نتیجهگیریای داشت. یک نکته بسیار مهمی که وجود دارد، این پرسش است که چرا در سال ۱۴۰۱ بازار سهام خود را با دلار تعدیل نکرد؟! چرا نباید در سال ۱۴۰۲ همان شرایط وجود داشته باشد؟
ایمانیراد ادامه میدهد: در سال ۱۴۰۲ من هم با این بحث موافق هستم که بازار سهام به دلیل اینکه خود را با دلار تعدیل نکرده، بنابراین امسال سال بورس است. ولی ما تا عوامل اثرگذار روی بورس اوراق بهادار را بررسی نکنیم، نمیتوانیم ارزیابی کنیم برای بورس چه اتفاقی میافتد.
وی میگوید: آنچه را که به طور خلاصه میتوانم بگویم، این است که بازار بورس و سهام ایران به شدت تحتتاثیر بازار جهانی است. ما در بازار جهانی شاهد کاهش قیمت دلار آمریکا و بالا رفتن قیمت نفت هستیم. احتمال اینکه قیمت نفت تا ۹۰ دلار بالا رود و روی این عدد تثبیت شود، بسیار بالاست. این یک برگ برنده برای بازار سهام ایران است.
این کارشناس اقتصادی میافزاید: موضوع دوم، تورم است که همیشه تورم بازار بورس را به سمت بالا هل میدهد.
به طور طبیعی، سهامی که خریداری میشود، تحتتاثیر سودی است که شرکتها میکنند و وقتی تورم بالا میرود، شرکتها از نظر اسمی سود بیشتری میکنند. در نتیجه قیمت سهام به طور طبیعی افزایش پیدا میکند. مساله سوم، نرخ ارز است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد