6 - 03 - 2023
ساز گرانی کوک شد
گروه بازرگانی- بررسیها از میدان بزرگ میوه و ترهبار تهران حکایت از رشد قیمت میوه در بازار دارد، اگرچه برخی محصولات هم روند کاهش قیمت داشتهاند، اما با توجه به تغییر رویکرد وزارت جهاد در تعیین قیمت میوه نوروزی، حساسیتها در مورد قیمت میوه افزایش یافته و نظارت دقیق را میطلبد. هرچه به روزهای عید نزدیکتر میشویم حساسیت برای قیمت میوه که از اقلام پرمصرف در این ایام است بیشتر میشود. از آنجا که امسال میوه، نرخ مصوب ندارد و قرار است بخش خصوصی بازار را بر اساس عرضه و تقاضا مدیریت کند، این نگرانی وجود دارد که قیمتها بیش از اندازه در ایام نوروز و همچنین ماه مبارک رمضان بالا رود.
برخلاف سالهای گذشته وزارت جهاد کشاورزی امسال مدیریت بازار میوه را به بخش خصوصی و اتحادیهها واگذار کرده، با این حال قرار است سازمان تعاون روستایی بر آنها نظارت کند. از آنجا که اغلب میوههای مصرفی در کشور تولید داخل هستند و ایران جایگاه مناسب جهانی در تولید میوه را دارد، قطعا نظارت بر قیمتها کار سختی نیست، اما تجربه سالهای گذشته نشان میدهد که همواره ضعفهایی در سیستم بازار و بازاررسانی، انبارداری و نظارت بر بازار وجود داشته که موجب میشود حلاوت این فراوانی میوه را مردم نچشند.
قیمت میوه در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران
بر اساس اطلاعات قیمتی که اتحادیه صنف بارفروشان تهران از کشف قیمت میوه و ترهبار میدان بزرگ اعلام کرده است، قیمت میوههایی که عمدتا در ایام عید مصرف بیشتری دارند، نسبت به چند روز گذشته افزایش داشته است. بر اساس این گزارش، قیمت پرتقال تامسون شمال از ۱۲ تا ۲۵ هزار تومان، پرتقال رسمی شمال از ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان و پرتقال جنوب از ۳۰ تا ۴۵ هزار تومان است.
قیمت سیب زرد از ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان، سیب قرمز از ۱۵ تا ۳۵ هزار تومان و کیوی از ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان است. همچنین انار ساوه از ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان و انار شیراز از ۳۰ تا ۶۰ هزار تومان فروخته میشود، نارنگی هم با چند نرخ، از کیلویی ۱۵ تا ۵۵ هزار تومان در میدان مرکزی میوه و تره بار تهران وجود دارد. نکته قابل توجه در میدان میوه و ترهبار تهران، کاهش قیمت پیاز نسبت به روزهای گذشته است. در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران هر کیلو پیاز از ۱۶ تا ۲۴ تومان فروخته میشود. روز گذشته مصطفی دارایینژاد، رییس اتحادیه بارفروشان تهران، اعلام کرد که قیمت پیاز کاهش یافته و از کیلویی ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان عرضه میشود.
میوههای وارداتی رکورددار گرانی در بازار
بر اساس کشف قیمت اتحادیه بارفروشان، قیمت میوههای وارداتی همچنان رکورددار گرانی در بازار است. موز هندی از ۴۵ تا ۵۷ هزار تومان در هر کیلو فروخته میشود و موز اکوادور هم با قیمت ۵۵ هزار تا ۶۵ هزار تومان عرضه میشود، هر کارتن آناناس هم ۹۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است. ارقام درجشده، قیمت عمدهفروشی میوه در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران است و زمانی که پای این میوهها به بازار برسد، مغازهداران طبق مصوبه قانونی میتوانند تا ۳۰ درصد قیمت را افزایش دهند، اما برخی مغازهدارها سودهای کلانتری از محل فروش میوه کسب میکنند.
ورود کمیته راهبردی به تنظیم بازار میوه شب عید
در این میان، معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۸۵۰ هزار تن سیب و پرتقال در سردخانهها برای تنظیم بازار نوروز ذخیرهسازی شده است، اعلام کرد: کمیته راهبردی وزارت جهاد کشاورزی حتما به تنظیم بازار میوه نوروز، ورود میکند.
محمدمهدی برومندی در خصوص تنظیم قیمت میوه در ایام عید و ماه مبارک رمضان اظهار کرد: میزان تولید سیب و پرتقال در کشور به اندازهای است که علاوه بر تامین نیاز داخل، صادرات هم انجام میشود و انبارها هم برای دو میوه سیب و پرتقال که معمولا میوههای پرمصرف برای ایام عید هستند و ستاد تنظیم بازار بر آنها تاکید دارد، پُر شده است.
برومندی اضافه کرد: ستاد تنظیم بازار به کمیته راهبردی وزارت جهاد کشاورزی تکلیف کرده است که درباره تنظیم بازار شب عید هم ورود کند. معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: حدود ۴۵۰ هزار تن پرتقال و ۴۰۰ هزار تن سیب در سردخانههای کشور ذخیره شده است و هیچ مشکلی از نظر تامین وجود ندارد.
وی اظهار کرد: امسال رویه تنظیم قیمت میوه شب عید متفاوت شده است و مرکز راهبردی وزارت جهاد کشاورزی، کمیتههایی را در استانها تشکیل داده و آنها فعال هستند و براساس نیاز هر استان برنامهریزی و تامین انجام میشود، علاوه بر آن، برنامههای پشتیبانی هم تدارک دیده شده که در صورت نیاز اجرا میشود. او درباره پیشبینیاش از وضعیت تامین میوه و قیمتها در نوروز امسال با توجه به سیاست متفاوت نسبت به سال گذشته گفت: پیشبینی ما این است که این رویه جدید با تکیه بر بخش خصوصی موفق خواهد بود.
معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی گفت: ۸/۳ میلیون تن سیب درختی و ۴/۳ میلیون تن پرتقال در کشور در سال جاری تولید شده که بیش از نیاز مردم است. او اضافه کرد: تا آخر بهمن امسال ۱۵ هزار تن مرکبات و پرتقال و ۴۵۰ هزار تن سیب درختی صادر شده است. معاون وزیر جهاد کشاورزی با توجه به جایگاه بسیار مناسب ایران در تولیدات باغبانی در جهان گفت: ۵۰ درصد ارزش صادرات محصولات کشاورزی داخل کشور نیز مربوط به بخش باغبانی است.
تشکیل کارگروه هماهنگی بازرسی برای برقراری امنیت خرید شب عید
این در حالی است که مدیرکل هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت گفت: به منظور حفظ آرامش بازار و برقراری امنیت خرید شب عید مردم، تشکیل کارگروه هماهنگی بازرسی به منظور تشدید بازرسیها در دستور کار قرار گرفت. نشست قرارگاه ملی نظارت و بازرسی بر بازار ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان با محوریت بررسی چالشها، فرصتها و تهدیدهای مربوط به نظارت، کنترل و مدیریت بازار و شناسایی موانع و مشکلات مربوطه و مدیریت راهبردی و کیفیت نظارت بر بازار و بیان راهکارها توسط مسوولان برای ارائه خدمات به مردم در سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برگزار شد.
محمدابراهیم امینیان در مورد نظارت و کنترل قیمتها در بازار ویژه ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در این شرایط باید فعالتر از گذشته قیمت کالاها را کنترل کنیم و نسبت به زنجیره توزیع کالا در بازار نظارت داشته باشیم.
مدیرکل حوزه مدیرعامل و هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت بر ضرورت انسجام حداکثری و هماهنگی زیرساختها، برنامهها و اقدامات دستگاهها و نهادهای نظارتی در حوزه نظارت بر بازار تاکید کرد و افزود: عزم ما برای این مهم جدی است و در این راستا به منظور رفع نواقص موجود، ایجاد وحدت رویه در برنامهریزی و اجرای دقیق وظایف مربوط به حوزه بازرسی میطلبد که برنامهریزی جامع، دقیق و مدونی در حوزه بازرسی داشته باشیم.
امینیان ادامه داد: بنابراین برای خدمترسانی هر چه مطلوبتر به شهروندان و حفظ آرامش بازار و همچنین برقراری امنیت خرید شب عید مردم، تشکیل کارگروه هماهنگی بازرسی به منظور تشدید بازرسیها در دستور کار این سازمان قرار گرفت. او سیاستگذاری بازرسی متناسب با شرایط بازار و مطابق با مصوبات ستاد تنظیم بازار کشور، تدوین دستورالعملها و شیوهنامههای بازرسی جهت ابلاغ به ادارات کل صنعت، معدن و تجارت استانها، ایجاد هماهنگی با هدف افزایش اثربخشی اقدامات بازرسی در سطح سازمان و سایر استانها را از اهم وظایف این کارگروه برشمرد. مدیرکل حوزه مدیرعامل و هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت افزود: برنامهریزی و مشارکت در اجرای طرحهای نظارتی و ارائه گزارش به مراجع ذیصلاح و برنامهریزی به منظور اجرای بازرسیهای ویژه از دیگر وظایف این کارگروه است.
او عنوان کرد: رصد و پایش زمانی موثر خواهد بود که برنامهریزی و هماهنگی بین دستگاهها برای مدیریت بازار وجود داشته باشد و مهمتر اینکه توسط کارشناسان متخصص و متناسب انجام شود و واحدهای نظارتی در رصد و پایش در حوزههای مختلف، همه مسائل را بررسی و کنترل کنند. امینیان گفت: این کارگروه با حضور مدیرانکل بازرسی ویژه، بازرسی خدمات، بازرسی و مبارزه با قاچاق کالاهای مصرفی، بازرسی و مبارزه با قاچاق کالاهای سرمایه تشکیل خواهد شد. وی تصریح کرد: این کارگروه ملزم است ضمن بهرهمندی از دانش، توانایی و تخصص همکاران ادارات کل بازرسی و اجرای دقیق وظایف، فعالیتها و اقدامات خود را در قالب گزارشهای منظم و مدون ارائه کند.
مدیرکل حوزه مدیرعامل و هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت، خواستار همراهی هر چه بیشتر دستگاهها و نهادهای نظارتی، دستگاههای اجرایی در سطح ملی و استانی جهت تسریع در فرآیندهای رصد و پایش بازار و برخورد با اخلالگران اقتصادی شد.