5 - 09 - 2023
رکوردزنی پیاپی صادرات نفت ایران
گروه انرژی- گزارش موسسات ردیابی کشتیها و آمار معاملات نفت در دنیا نشان میدهد که ایران در ماههای گذشته روند رو به رشدی در صادرات نفت داشته است بهطوری که پیشبینیها حکایت از بازگشت ایران به بازار نفت پیش از تحریمهای نفتی آمریکاست.
بلومبرگ در این رابطه طی گزارشی نوشت: صادرات نفت ایران با رشد ۵۴ درصدی از ابتدای سال جاری میلادی به بیش از ۱ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز در ماه آگوست رسید.
شبکه خبری بلومبرگ همچنین با بررسی روند صادرات نفت ایران از ابتدای سال جاری میلادی از رشد ۵۰ درصدی صادرات نفت و میعانات گازی ایران طی این مدت خبر داده است.
در حالی که صادرات نفت و میعانات گازی ایران در نخستین ماه سال جاری میلادی ۲/۱ میلیون بشکه در روز بوده این رقم در ماه آگوست به رقم قابل توجه ۸۵/۱ میلیون بشکه در روز افزایش یافته که حاکی از رشد ۵۴ درصدی نسبت به ماه ژانویه است.
ایران در ماه آگوست ۷/۱ میلیون بشکه در روز نفت خام و ۱۵۲ هزار بشکه در روز میعانات صادر کرده که بدین ترتیب کل صادرات نفت و میعانات گازی ایران در این ماه ۸۵/۱ میلیون بشکه در روز بوده است. این رقم بالاترین میزان صادرات نفت ایران طی ۵ سال گذشته یعنی از زمان خروج آمریکا از برجام است.
براساس این گزارش صادرات نفت ایران در ماه آگوست نسبت به ماه قبل از آن نیز افزایش قابل توجه ۳۸ درصدی داشته است. ایران در ماه جولای ۳۴/۱ میلیون بشکه در روز نفت و میعانات گازی صادر کرده بود.
در همین حال شرکت تانکر ترکرز که یک موسسه ردیابی نفتکش در دنیاست در گزارشی مشابه اعلام کرد میانگین صادرات نفت ایران در سال جاری میلادی معادل ۴۲/۱ میلیون بشکه در روز است که یک رکورد بیسابقه از آغاز تحریمهای دوره دوم در سال ۲۰۱۸ تاکنون بوده است.
طبق آمار موسسه ردیابی نفتکشها تانکر ترکرز، میانگین صادرات نفت و میعانات گازی ایران در ماه گذشته میلادی (آگوست) به ۸۵/۱ میلیون بشکه در روز رسید. این درحالی است که در ۲۰ روز نخست این ماه، رقم میانگین صادرات روی عدد ۲/۲ میلیون بشکه در روز بوده است.
طبق گزارش تانکر ترکرز، میانگین صادرات نفت ایران در سال جاری میلادی معادل ۴۲/۱ میلیون بشکه در روز بوده است که یک رکورد بیسابقه از آغاز تحریمهای دوره دوم در سال ۲۰۱۸ تاکنون بوده است.
طبق قانون بودجه سال ۱۴۰۲، میزان صادرات نفت و میعانات گازی ایران روزانه معادل ۴/۱ میلیون بشکه با قیمت ۸۵ دلار بر بشکه پیشبینی شده است. طبق برآوردها هر چند میزان رقم صادرات نفت تاکنون محقق شده، اما به دلیل افت قیمت جهانی نفت، احتمالا تحقق درآمدهای نفتی از جهت کاهش قیمت جهانی نفت با چالش مواجه شود.
شرکت بریتیش پترولیوم هم در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد تولید نفت و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۲۲ به ۸۲۲/۳ میلیون بشکه در روز رسیده است.این شرکت نفتی انگلیسی در گزارش «مرور آماری انرژی جهان ۲۰۲۳» اعلام کرد، تولید نفت ایران (به همراه میعانات گازی) تا پایان سال ۲۰۲۲، به ۸۲۲/۳ میلیون بشکه در روز افزایش یافته است.
براساس این گزارش، تولید نفت و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال پیش از آن ۱۶۹ هزار بشکه در روز یا ۶/۴ درصد افزایش یافته است. تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۱ روزانه ۶۵۳/۳ میلیون بشکه برآورد شده بود.
براساس برآوردهای بریتیش پترولیوم، تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۱ نیز نسبت به سال ۲۰۲۰ با افزایش حدود ۵/۱۷ درصدی مواجه شده بود.
میزان تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۲ معادل ۱/۴ درصد کل تولید نفت جهان بوده است. ایران در سال ۲۰۲۱ هفتمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان بود که این جایگاه در سال ۲۰۲۲ به هشتم تغییر کرده است.
متوسط تولید نفت جهان در سال ۲۰۲۲ روزانه ۸۴۸/۹۳ میلیون بشکه برآورد شده که نسبت به سال پیش از آن ۳ میلیون و ۷۷۲ هزار بشکه در روز افزایش داشته است. آمریکا با تولید ۷۷۰/۱۷ میلیون بشکه نفت در روز رتبه نخست را از این نظر به خود اختصاص داده است.