18 - 12 - 2024
روش جدید ایمن سازی منازل از آتش سوزی با دیوار پیش ساخته بتنی
ایمنسازی ساختمان در بحث ساخت و ساز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. آتشسوزی یکی از خطرناکترین حوادثی است که میتواند خطرات جانی و مالی متعددی به دنبال داشته باشد .در کنار توجه به سیستمهای ایمنی در برابر آتش باید به مقاومسازی سازهها در مقابل حریق، بسیار اهمیت داد. راههای زیادی برای پیشگیری از آتشسوزی خانه وجود دارد که یکی از آنها روش جدید ایمن سازی منازل از آتش سوزی با دیوار پیش ساخته بتنی است. با استفاده از دیوارهای بتنی پیشساخته میتوان تا حد بسیار زیادی به کاهش خسارات آتشسوزی کمک کرد.
اهمیت ایمنسازی منازل در برابر آتشسوزی
مهندسان و معماران همواره این دغدغه را دارند که چگونه به مقاوم سازی سازهها و ایمن سازی ساختمان در برابر آتش و حرارت بپردازند. همان اندازه که باید به ارزش ساختمان از جنبههای گوناگون همچون اجتماعی، اقتصادی و … اهمیت داد، باید به همان اندازه بحث ایمنی منزل در برابر آتشسوزی هم مهم باشد. رعایت اصول ایمنی حریق در ساختمان سازی به منظور پیشگیری از خسارات مالی و جانی در برابر آتش سوزی بسیار مهم است. چرا که ایجاد خسارات جانی و مالی، میتواند باعث آسیبهای جسمی و روحی جبرانناپذیری برای افراد شود.
هرچندکه احتمال وقوع حریق در طول عمر یک ساختمان ممکن است بسیار کم باشد، اما اگر اتفاق بیفتد میتواند خطرات گسترده و جبرانناپذیری را ایجاد کند. لذا، توجه به پارامترهای تقویت ساختمان در برابر حریق بسیار مهم و حیاتی است. به منظور جلوگیری از فرو ریزش ساختمان، مکانیزمهای استفاده شده در تقویت ساختمان در برابر حریق باید به گونهای باشد که پایداری ساختمان را در طول زمان حفظ کنند؛ به شکلیکه در صورت وقوع حریق، امکان اطفای حریق و ایمنی ساکنین قبل از فرو ریزش ساختمان را فراهم آورد.
راه های مقاوم سازی ساختمان در برابر آتش سوزی
راههای مختلفی برای مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی وجود دارد. رعایت اصول ایمنی در سازهها، مستلزم آشنایی با واکنش مصالح ساختمانی در برابر تهدیدات است. دانستن این موضوع میتواند در جلوگیری از وقوع حوادث خطرآفرین همچون آتش سوزی موثر باشد و از ایجاد آسیبهای جدی تا حد بسیار زیادی بکاهد.
استفاده از مصالح غیر قابل اشتعال در ساختمانسازی همچون دیوار عایق بتنی، پوششهای ضد آتش، سیستمهای اعلام و اطفاء حریق و ایجاد مسیرهای فرار ایمن در هنگام آتش سوزی از راهکارهای موثر برای ایمن سازی ساختمان در برابر حریق شناخته میشوند. از راههای پیشگیری از آتشسوزی خانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده از مصالح نسوز و دیوار پیشساخته بتنی
تأثیر نوع اسکلت ساختمان در برابر آتشسوزی را نباید دست کم گرفت. زمانیکه مقدار گرما و شعلههای آتش بیشتر از حد ممکن افزایش پیدا کند، موجب خواهد شد که مصالح مقاومت خودشان را از دست بدهند و به صورت کامل دچار تخریب شوند. بر همین اساس در زمان ساخت هر پروژهای باید توجه ویژهای به مقاومسازی ساختمان شود. مهمترین فاکتورهایی که در انتخاب مصالح ساختمان باید مورد توجه قرار بگیرد درجه مقاومت مصالح و قابلیت حفظ پایداری آنها در صورت آتشسوزی و میزان پایداری آنها در برابر گسترش حریق است.
هنگام آتشسوزی، با توجه اندازه و نوع آتشسوزی، گرمای زیادی آزاد میشود و قسمت زیادی از آن به مصالح ساختمانی میرسد و توسط آنها جذب میشود. یکی از مصالح ساختمانی نسوز و مقاوم به حرارت و گرما که مورد توجه مهندسان و ساختمانسازان قرارد دارد، مصالح بتنی هستند.
دیوارهای بتنی پیشساخته موجب کاهش خسارات آتشسوزی میشوند و عایقهای موثری برای حرارت و آتش به شمار میروند. این موضوع به دلیل تراکم بالای بتن و عدم وجود درز و شکاف در این دیوارها است. این دیوارها در برابر آتشسوزی نیز از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. این ویژگی به دلیل استفاده از بتن نسوز در ساخت آنها است. استفاده و به کار بردن این دیوارها میتواند ایمنی ساختمان را در برابر آتشسوزی به طور قابل توجهی افزایش دهد.
ویژگی ها و مزایای بتن در برابر آتش سوزی
مصالح بتنی در مقایسه با سایر مصالح در برابر آتش بسیار مقاوم هستند. این موضوع به خاطر دلایل زیر است:
- بتن مانع بسیار خوبی در برابر آتش است و مقاومت بسیار بالایی در برابر دماهای بالا دارد.
- بتن خود را نمیسوزاند و از این رو به بار آتش سوزی روی سازه اضافه نمیکند.
- بتن ذوب نمیشود و در صورت گسترش آتش، موجب فروپاشی و ریزش ساختمان نخواهد شد.
- بتن دود و گازهای سمی تولید نمی کند و خطرات را برای پرسنل و آتشنشانان در هنگام آتشسوزی بسیار کاهش میدهد.
- بتن آتش را در خود نگه داشته و در نتیجه، گسترش آن را به اطراف کاهش میدهد.
- بتن مادهای است که خود به تنهایی به عنوان یک ماده محافظ آتش عمل میکند. لذا در شرایط عادی نیز به اقدام، مصالح و تخصص اضافی در ساخت و ساز نیاز نیست.
- بتن موجب عدم سرایت آتش میشود و امکان مداخله فوری در هنگام اطفاء حریق برای تخلیه افراد را بدون نیاز به به زمان دادن برای خنک شدن روسازی فراهم میآورد.
- بتن به راحتی پس از آتش سوزی تعمیر میشود؛ همین موضوع موجب خواهد شد تا در بحث زمان و هزینهها پس از بازسازی صرفهجویی شود.
- بتن جلوی سرایت آتش به ساختمانهای مجاور را میگیرد.
تمام این ویژگیها موجب میشود تا مصالح بتنی از جمله دیوار پیش ساخته بتنی در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی در برابر آتش و حرارت از خود واکنش بهتری نشان دهد.
پوشش های ضد آتش
اسنفاده از پوششهای ضد آتش و حریق یکی دیگر از راهها برای مقاومسازی ساختمان در برابر آتشسوزی به شمار میرود. پوشش ضد حریق مانند یک سپر محافظ برای سازهها در برابر آتش است. پوشش ضد حریق نیز از سازه و ساختمان در برابر حرارت و شعلههای آتش محافظت میکند و مانع از تخریب سریع آن میشود.
این پوشش با ایجاد یک لایه محافظ روی سازه، زمان فروریزش آن را در هنگام آتشسوزی به طور قابل توجهی افزایش میدهد و فرصت لازم برای تخلیه ساختمان و مهار آتش را فراهم میکند. پوششهای ضد حریق با توجه به ترکیبات و عملکردشان به انواع مختلفی تقسیم میشوند. برخی از مهمترین انواع این پوششها عبارتند از:
- پوششهای پایه آبی: این پوششها تشکیل شده از مواد معدنی مانند گچ و سیمان هستند که به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه هستند.
- پوششهای پایه حلال: این پوششها بر پایه رزینهای اپوکسی یا آکریلیک هستند و قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارند.
- پوششهای پف شونده: این پوششها در زمان آتشسوزی منبسط میشوند و با ایجاد یک عایق حرارتی ضخیم از انتقال حرارت به سازه جلوگیری میکنند.
- پوششهای نازک با عملکرد بالا: این پوششها دارای ضخامت کم هستند، اما مقاومت حرارتی آنها بسیار خوب است.
البته انتخاب پوشش ضد حریق مناسب برای ساختمان به عوامل مختلفی مانند نوع سازه، شرایط محیطی، میزان مقاومت مورد نیاز و بودجه در نظر گرفته شده بستگی دارد.
سخن پایانی
آتش یکی از عوامل تهدیدکننده برای تمامی ساختمانها به حساب میآید و ایمنسازی ساختمانها در برابر حریق امری ضروری است. به همین دلیل مهندسین و معماران ساختمانسازی همواره در تلاش هستند تا با بهرهگیری از مصالح و ابزارهای مختلف، میزان مقاومت ساختمان در برابر حریق را افزایش دهند. دیوارهای بتنی پیشساخته یکی از مصالح ساختمانی پرکاربرد و پرطرفدار شناخته میشود که در برابر آتش بسیار مقاوم هستند و میتوان از آنها استفاده کرد. بکارگیری روش جدید ایمن سازی منازل در مقابل آتش سوزی با دیوار پیش ساخته بتنی بازخورد خوبی داشته و به همین دلیل استفاده از آن در ساختمانسازی به ساختمانسازان پیشنهاد میشود.
سوالات متداول
- آیا دیوار پیشساخته بتنی میتواند در برابر آتشسوزیهای شدید و طولانیمدت مقاومت کند؟ بله، دیوارهای پیش ساخته بتنی اغلب دارای مقاومت بالا در برابر عوامل خارجی مانند آتشسوزی هستند. این ویژگی میتواند به افزایش ایمنی و پایداری ساختمان کمک کنند.
- آیا دیوار پیشساخته بتنی در جلوگیری از نفوذ دود و گازهای سمی حاصل از آتشسوزی به داخل خانه هم مؤثر است؟ بتن دود و گازهای سمی تولید نمیکند و موجب کاهش خطرات برای پرسنل و آتش نشانان در هنگام آتش سوزی میشود.
- آیا بتن هنگام آتش سوزی ذوب میشود؟ بتن مادهای است که ذوب نمیشود و لذا موجب گسترش آتش یا فروپاشی ساختمان نخواهد شد.
این مطلب توسط جهان صنعت نوشته نشده و انتشار آن به منزله تایید محتوا نیست
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد